پاسداری سواحل و مرزها ( کمیته - )

از دانشنامه فلسطین


حزب کنگره جوانان عرب فلسطینی به منظور کنترل سواحل فلسطین و مرزهای آن ، جهت جلوگیری از ورود غیرقانونی صهیونیستها به فلسطین ، واحدهای پیشاهنگ را سازماندهینمود . سازمانهای صهیونیستی به منظور انتقال غیرقانونی صهیونیستها به فلسطین از راه سواحل دریای مدیترانه و نیز از مرزهای فلسطین با سوریه و لبنان فعال شده بودند ، و در این زمینه از اقدامات حکومت آلمان نازی علیه یهودیان آلمان بهره گرفته و از سهل انگاری و بی توجهی مسئولان قیمومیت انگلیس در حفظ و حراست مرزها و سواحل و نادیده گرفتن ورود صهیونیستها سؤاستفاده نمودند .

حزب کنگره جوانان عرب داوطلبانه مسئولیت حفظ و حراست و مراقبت از مرزها و سواحل را با کوشش و فداکاری به عهده گرفت و هر مهاجر یهودی وارد شده غیرمجاز را دستگیر و تحویل و تسلیم مسئولان دولتی می کرد . هیأت اجرایی حزب در تاریخ 13/7/1934 تشکیل جلسه داد و تصمیم گرفت کمیته پاسداری سواحل و مرزها را تأسیس کند . این کمیته کارهای خود را از تاریخ 13/7/1934 آغاز کرد .

مرزها و سواحل به چندین منطقه و بخش تقسیم شده و هر قسمت به گروهی از پیشاهنگان و یا افراد و اعضای حزب و اعضای کمیته که یک رئیس مسئول و متعهد داشت واگذار شده بود . همچنین کمیته هیأتی را به بیروت و دمشق اعزام داشت تا اقدامات و عملیات مخفی و محرمانه قاچاق را زیر نظر بگیرند و آنها را تعطیل نمایند . جوانان ، این مسئولیت را به طور شایسته انجام دادند . از سواحل مراقبت و پاسداری کردند و چندین بار در دل شب مانع پهلو گرفتن قایق های حامل صهیونیستها گشته و گروههای آنان موفق شدند صهیونیستهای غیرمجاز را در حوله و حیفا و عکا و مجدل دستگیر نمایند .

مسئولان قیمومیت به مقابله با کمیته های پاسداری برخاستند . در تاریخ 17/8/1934 گروهی از پیشاهنگان ابی عبیده در طولکرم که در سواحل دریا و روستای ام خالد در نزدیکی شهرک صهیونیستی ناتانیا انجام وظیفه می کردند ، مورد تهاجم گروهی از صهیونیستهای مسلح قرار گرفتند . این زد و خورد به زخمی شدن هشت تن از گروه پیشاهنگان زخمی شد . در همان روز حکومت قیمومیت ضمن یک اعلامیه رسمی ، اقدام کمیته پاسداری سواحل و مرزها را ، کمک به ایجاد ناامنی توصیف کرد ، و در اعلامیه هشدار داد که دولت قیمومیت از تمام کوششهایی ، که اشخاص و گروهها به منظور در دست گرفتن قانون انجام می دهند ، جلوگیری خواهد کرد ، و هر کس که با این امر مخالفت کند ، طبق قانون تحت تعقیب قرار خواهد گرفت .

این واقعه واکنش و بازتاب گسترده ای در محافل جنبش ملی داشت که آن را محکوم کردند و رفتار مسئولان را در چشم پوشی نسبت به اعمال متجاوزان و منع اقدامات اعراب به منظور انجام کمکهای قانونی ، مورد نکوهش قرار دادند . کمیته اجرایی عرب در تاریخ 18/8/1934 در نامه ای بهکمیسر عالی ، به اعلامیه دولت قیمومیت پاسخ داد و طی آن ، دولت قیمومیت و متجاوزان را مسئول این واقعه دانست .

به هرحال اقدامات پاسداری از سواحل و مرزها نه تنها متوقف نگردید بلکه گسترش بیشتری یافت و علاوه بر حزب کنگره جوانان عرب ، گروههای دیگری نیز در آن مشارکت کردند تا بدین وسیله بتوانند بر قدرت اجرایی اعراب در مقابله با اقدامات صهیونیستها بیفزایند . کمتیه عربی ( که هسته حزب عربی فلسطینی ) به شمار می رفت اطلاعیه ای صادر کرد و این واقعه و رفتار مسئولان انگلیسی و سهل انگاری آنها را محکوم کرد و از اعلامیه رسمی آنها انتقاد نمود و تناقضات موجود در اعلامیه و جانبداری و طرفداری از صهیونیستها را تذکر داده و در پایان اطلاعیه ، خواستار همکاری گسترده پلیس در خصوص پاسداری از سواحل و مرزها علیه انتقال یهودیان شدند و تقاضا نمودند تشکیلات به گونه ای باشد که ضامن تداوم و جدیت در کار گردد . همچنین و از تمام جوانان وفادار به ملت و میهن خواستند که داوطلب شده و نام خود را در دفتر نگهبانان و پاسداران ثبت کنند و تعهد نمایند به هر نقطه ای که به آنها پیشنهاد شود ، رهسپار شوند . حکومت قیمومیت همچنان مانع فعالیت کمیته های حراست و پاسداری و مانع انجام وظیفه آنها می شد ، و در عین حال ورود نامشروع و غیر مجاز صهیونیستها و هجرت آنان به فلسطین را نادیده می گرفت و نه تنها مانع اقدامات تروریستی آنان علیه اعراب نمی گردید بلکه اسلحه نیز در اختیارشان می گذاشت . جریان حمله صهیونیستها به پیشاهنگان ابی عبیده ، مسکوت ماند و دولت قیمومیت قانون مجازات مشترک را در حق شهرک صهیونیستی اجرا نکرد و هرگز اقدامی در جهت دستگیری متجاوزان انجام نداد .

مآخذ :

  1. سفری ، عیسی : فلسطین بین الانتداب و الصهیونیة ، یافا 1937 .
  2. کیالی ، عبدالوهاب : تاریخ فلسطین الحدیث ، بیروت 1970 .
  3. کیالی ، عبدالوهاب : وثاتق المقاومة ، بیروت .
  4. - خلة ، کامل محمود : فلسطین و الانتداب البریطانی 1922 - 1939 ، بیروت 1974 .
  5. جریدة الجامعة العربیة ، القدس 19/8/1934 .