هوشه ( روستای - )
روستای عربی است که 14 کیلومتر دورتر از شرق حیفا واقع شده است . واژه هوشه تحریف شده کلمه " اوشا " Ushaنام روستایی است که در دوره روم در همین محل قرار داشت .
این روستا در کوههای الجلیل سفلی در ارتفاع 115 متر از سطح دریا واقع شده است . دره ملک که آب آن به رود مقطع می ریزد از جنوب این روستا می گذرد . در وسط این روستا یک آبگیر و برکه آب وجود دارد .
امتداد عمومی روستا از شرق به غرب بوده و خانه های آن انبوه و فشرده می باشد . در سال 1931 حدود 53 خانه که در میان آنها خانه های خرابه کسایر تابع آن و در حدود 500 متری غرب آن واقع شده بود ، به این روستا ضمیمه شد .
در سال 1922 حدود 165 نفر به روستای هوشه ملحق شدند و تعداد آن به حدود 200 نفر در سال 1931 رسید . این تعداد شامل تعداد ساکنین خرابه کسایر ذکر شده نیز می باشد . در سال 1945 در هوشه تنها حدود 400 نفر وجود داشت که همگی اصلیت الجزائری داشتند .
در این روستا هیچ نوع خدامات عمومی یافت نمی شود و ساکنین در زندگی خود بر اقتصاد کشاورزی و دامداری تکیه می کنند . از مهمترین محصولات کشاورزی می توان به حبوبات اشاره کرد . درختان میوه و از جمله
زیتون در مساحت خیلی کمی کشت می شوند . درختان زیتون در جنوب غربی روستا متمرکز شده اند در حالی که درختان میوه های دیگر در شمال آن متمرکز هستند .
هوشه و خرابه کسایر به عنوان یک پایگاه و مقر مجاهدین عرب در نبردهاو درگیری های سال 1948 بوده است ( البته بعد از اینک زنان و کودکان و پیر مردان از آنجا بیرون رفتند ) .
در ماه ژانویه 1948 صهیونیستها به هوشه و خرابه کسایر حمله کردند اما حمله آنها با شکست مواجه گردید . در صبح 15/4/1948 برای بار دوم به روستای هوشه و خرابه های کسایر حمله کرده و آنها را اشغال نمودند . اعراب مجددا برگشتند و به هوشه حمله بردند و نبرد از ساعت شش صبح تا پنج غروب ادامه یافت . به دنبال آن صهیونیستها بعد از اینکه بیشتر خانه ها را ویران کرده بودند مجبور به فرار و عقب نشینی شدند .
در این نبرد تعداد زیادی او افراد دشمن صهیونیستی به قتل رسیده و حدود 35 عرب نیز به شهادت رسیدند . ولیکن صهیونیستها برای بار سوم حمله و آن را اشغال کردند و ساکنین را بیرون رانده و روستا را به کلی در سال 1948 ویران کردند .
مآخذ :
- عارف ، معارف : النکبة ، جلد 1 ، صیدا 1954 .
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 7 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,251 ، تابلو شفا عمرو .
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو شرق کرمل .