موشافاه

از دانشنامه فلسطین


کلمه ای عبری است به معنی سکونت یا مستعمره ، جمع آن " موشافوت " است . اولین نوع از مستعمرات کشاورزی صهیونیستی است که بر روی زمینهای فلسطین از زمانی که به نام مهاجرت اول یهود خوانده می شود تشکیل شد . اولین مستعمره از این نوع در سال 1878 در شمال ملبس که از آن پس تبدیل به شهر بتاح تکفا شد تأسیس گردید .

موشافاه براساس ابتکار عمل فردی و اموال حقوقی و مالکیت فردی زمین و اجاره آزاد برای کار می باشد و این فرق جوهری بین آن و بین موشاد و یا کیبوتص است .

جنبش موشافاه در ابتدای امر مشکلات زیادی را به خود دید اما متوقف نشد و مستعمرات " ریشون لیتسون " در نزدیکی شهر رمله و " زهزون یعقوب " در جنوب شهر حیفا را برپا کرد .

بین سالهای 1883 و 1894 مستعمرات " یسود همعلا " ، " نس تسیونا " ، " غدیره " ، " رحبوت " ، " خفیده " ، " موشیه تحتیت " ، " یبانیئیل " و " کفارتبور " تأسیس شد .

بیشتر مستعمرات موشافاه تبدیل به شهرهایی شدند که دارای مزارع و کارگاههایی بودند مانند بتاتکفاح ، رحبوت ، خضیره ، دیشون لیتسون و غیره .

موشافاه در زمان تأسیس دارای مشکل اجازه کار عبری بود . امری که باعث واقع شدن موشافاه در بسیاری از اختلافات ملی و اجتماعی گردید . در جامعه موشافاه طبقات متنوعی وجود دارد . بعضی صاحب زمین و بعضی کشاورز هستند که مالک زمین نیستند و بعضی کارگران و کارمندان خدمات عمومی می باشند .

مستعمرات موشافاه اولین پایگاههایی بودند که از آنها فعالیت وطن گزینی گسترده ای در سرزمین فلسطین صورت گرفت . بعضی از افراد خانواده روچیلد در تأسیس بعضی از موشافاه شریک هستند .

مأخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : موسوعة المفاهیم و المصلحات الصهیونیة ، قاهره 1975 .