مرکز احیای خانواده ( انعاش الاسره )

از دانشنامه فلسطین


مقدمه :

زنان فلسطینی طی سالهای اشغالگری اسرائیل همواره آسیب پذیرترین قشر جامعه فلسطین بوده اند . آنان از یک سو مشکلات یک جامعه مردسالار را تحمل و از سوی دیگر با محدودیتها و موانع ایجاد شده توسط نیروهای اشغالگر اسرائیلی دست و پنجه نرم کرده اند .

در این میان تأسیس سازمانهای غیردولتی مرتبط با حقوق زنان یکی از بهترین و تأثیرگذارترین راه حل تشخیص داده شده است . به این دلیل که منجر به افزایش مشارکت زنان فلسطینی در فعالیتهای مدنی و همچنین دفاع از حقوق آنان می شود . در این میان سازمان غیردولتی " مرکز احیای خانواده ( انعاش الاسره ) " ( Society of Inash El - Usra ) . یکی از این سازمانها غیردولتی است . مرکز احیای خانواده ، با تأکید بر مسائل کلانی نظیر اشتغال ، تحصیل ، آموزش ، افزایش مهارتهای علمی و تخصصی زنان و... بیشتر به آینده زنان فلسطینی توجه دارد .

الف - معرفی سازمان :

مرکز احیای خانواده در سال 1965 توسط گروهی از افراد داوطلب به ریاست سمیحا خلیل (Sameeha Khalil)به منظور تقویت و بهبود وضعیت زنان فلسطینی تأسیس شد . دو سال پس از تأسیس این مرکز ، اسرائیل در سال 1967 باقیمانده خاک فلسطین را اشغال کرد و بدین ترتیب با افزایش درگیری ها و اوضاع نامساعد سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی و... مرکز احیای خانواده فعالیتهای خود را گسترش داد و از جایگاه و نقش مؤثری برخوردار شد . شایان ذکر است که این مرکز در شهر البیره (Al Bireh)در نزدیکی رام الله قرار دارد .

ب - اهداف :

اهداف کلی مرکز احیای خانواده عبارتند از :

  1. بالا بردن توانایی ها و مهارتهای زنان به منظور مشارکت فعال آنان در فرایندهای تصمیم گیری جامعه و ایجاد اشتغال و درآمد برای آنها .
  2. ارائه خدمات آموزشی و بهداشتی با کیفیت بالا برای کودکان و نوجوانان فلسطینی .
  3. حمایت از قربانیان و حادثه دیدگان جنگ ،

اشغالگری و پیشامدهای اجتماعی .

  1. حفظ و توسعه فرهنگ بومی از طریق گسترش صنایع دستی محلی و...

ج - ساختار تشکیلاتی :

این مرکز از یک هیأت اجرایی و یک هیأت اداری تشکیل شده است . اعضای تشکیل دهنده هیأت اجرایی 14 نفر بوده و در رأس آنها افراد زیر قرار دارند :

  1. فریده العمد رئیس کل .
  2. لیلا نوری نائب رئیس .

هیأت اداری این مرکز نیز 122 عضو دارد .

علاوه بر این در شهر امان ( در اردن ) ، مرکزی به نام " جمعیت حمایت از مرکز احیای خانواده " وجود دارد که کمکهای همه جانبه خود را به این مرکز ارسال می کند .

علاوه بر دو هیأت اجرایی و اداری ، این مرکز به منظور ارائه خدمات به خانواده های تحت پوشش خود از سه بخش دیگر تشکیل شده است که به فعالیتهای مشخصی می پردازند . این سه بخش عبارتند از :

1 - مرکز حمایت از فرهنگ عامه فلسطینی :

این مرکز در سال 1972 با هدف مطالعه ، حفظ و حمایت از فرهنگ عامه فلسطینیان تأسیس شد . مرکز مذکور که مستقیما زیر نظر مرکز احیای خانواده قرار دارد ، محصولات مختلفی از جمله مجلات ، مقالات و... را در مورد فرهنگ عامه فلسطینیان منتشر کرده و همچنین فستیوال های گوناگونی را در این رابطه برگزار می کند . علاوه بر این ، مرکز حمایت از فرهنگ عامه فلسطینی ، مکانهایی را نیز به منظور گسترش فرهنگ فلسطینیان تأسیس کرده است که شامل یک موزه و یک کتابخانه اند . موزه این مرکز در سال 1967 تأسیس شد . در این موزه نماهای مختلفی از خانه های سنتی ، وسایل منزل ، ابزار کشاورزی و آلات موسیقی فلسطینیان نمایش داده می شوند .

کتابخانه مرکز نیز در سال 1970 تأسیس شد . این کتابخانه هزار و 200 جلد کتاب با موضوعات مختلف دارد که برای دانشجویان ، اساتید ، محققان و... قابل استفاده است . اخیرا نیز در این کتابخانه ، بخشی برای کودکان تأسیس شده است .

2 - مرکز آموزش حرفه ای :

بخش دیگر مرکز احیای خانواده ، مرکزی است که آموزشهای حرفه ای را در اختیار زنان فلسطینی قرار می دهد . این مرکز در سال 1968 ، با هدف ارتقای مهارتهای زنان و آموزش حرفه های متعدد به آنها تأسیس شد . یکی از مزیتهای بارز این مرکز این است که زنان را برای پذیرش حرفه های تخصصی آماده کرده و تا حدودی با نابرابری زنان و مردان مبارزه می کند . این مرکز نیز شامل بخشهای مختلفی از جمله بخش آموزش کامپیوتر و اطلاعات تکنیکی ، بخش آموزش امور اداری ، بخش آموزش فعالیتهای دستی ( گلدوزی ، خیاطی و... ) و بخش آموزش مهارتهای هنری ( آرایشگری ) است . گفتنی است که بیش از دو هزار و 220 نفر در بخشهای مذکور مشغول کارند .

3 - مرکز محصولات سازمان :

این مرکز از چند نمایشگاه تشکیل شده است که محصولات مختلف مرکز احیای خانواده را به نمایش می گذارد . این محصولات شامل صنایع دستی محلی ، محصولات غذایی ، هنرهای تجسمی و... می شوند .

د - خدمات :

مرکز احیای خانواده به منظور فراهم آوردن شرایط مساعد سیاسی ، اقتصادی ، اجتماعی ، رفاهی و... برای زنان و کودکان ، خدمات ذیل را ارائه می دهد :

1 - کمکهای اضطراری :

این مرکز کمکهایی نظیر خوراک ، پوشاک ، خدمات بهداشتی - - درمانی و... . را در اختیار متقاضیانی که در شرایط دشوار به سر می برند ، قرار می دهد .

2 - حمایت از اسرای سیاسی فلسطینی :

این مرکز آن دسته از اسرای سیاسی که در زندانهای اسرائیل بسر می برند را تحت حمایت خود قرار داده و وسایل مورد نیاز آنها را تأمین می کند .

3 - ارائه بورس تحصیلی به دانشجویان :

از دیگر وظایف مرکز اعطای بورس تحصیلی به

دانشجویان فلسطینی است که تاکنون به 80 دانشجوی فلسطینی بورس تحصیلی و کمکهای مالی اعطا کرده است . هزینه اغلب بورسهای تحصیلی از کمکهایی که فلسطینیان خارج از سرزمینهای اشغالی به این سازمان اهدا می کنند ، تأمین می شود .

4 - ارائه خدمات بهداشتی :

این مرکز به منظور درمان بیماران و پیشگیری از شیوع بیماری ها در سرزمینهای اشغالی فلسطین اقدام به تأسیس یک درمانگاه پزشکی کرده که خدمات را به صورت عام المنفعه در اختیار مردم فلسطین قرار می دهد .

5 - تأسیس کودکستان :

از آنجا که در سال 1967 ، سه روستای منطقه لاترون (Latroun) ، به نام های امواس (Emuas) ، یالو (Yalo)و بیت نوبا (Bait Nuba) تخریب شده و کودکان فلسطینی در این مناطق آواره و بی سرپناه شدند ، مرکز احیای خانواده اقدام به تأسیس محلی برای نگهداری از کودکان کرد . در این کودکستان که سالانه پذیرای 130 کودک فلسطینی است ، علاوه بر محافظت از کودکان به آموزش آنهانیز پرداخته می شود . شایان ذکر است که محل دیگری نیز برای مراقبت از کودکان وجود دارد که مخصوص مادران شاغل است .

6 - تأسیس مرکز دختران جوان :

این مرکز در سال 1984 ، محلی را به منظور حمایت از دختران جوان فلسطینی که در شرایط نامساعد اجتماعی به سر می برند ، تأسیس کرد . این مرکز اکنون 58 دختر فلسطینی را تحت پوشش قرار داده و خدماتی نظیر پانسیون ، مراقبتهای بهداشتی ، آموزشی و... را به آنها ارائه می دهد . هزینه سالانه نگهداری دختران پانسیون شده نیز دو هزار دلار است که اغلب به وسیله کمکهای خارجی تأمین می شود .

7 - برنامه پشتیبانی مالی از کودکان :

این مرکز به منظور حمایت از کودکان فلسطینی ، از سازمانهای بین المللی مختلف درخواست کمکهای مالی می کند . به این ترتیب بسیاری از کودکان فلسطینی از طریق کمکهای مالی کشورهای مختلف شانس تحصیل و زندگی

در کنار خانواده های خود را به دست می آورند . برنامه پشتیبانی مالی این مرکز ، 540 کودک فلسطینی را بهره مند کرده و سالانه 600 دلار برای هر یک از آنها هزینه می کند .

8 - ایجاد رشته جدید در دانشکده پرستاری :

مرکز احیای خانواده به منظور توسعه سطح علمی مراکز آموزش عالی فلسطین اقدام به ایجاد رشته جدیدی در دانشکده پرستاری کرده است که بر پایه نیازهای بازار کار ، اهداف کلی مرکز و برنامه های علمی - - پزشکی قرار دارد . این اقدام که با مجوز و حمایت وزارت آموزش عالی فلسطین صورت گرفته ، اهداف زیر را در بردارد :

  1. نیاز فوری به تخصصی کردن مشاغل موجود در بازار کار فلسطین .
  2. فراهم آوردن فرصتهای شغلی بیشتر برای زنان فلسطینی .
  3. بالا بردن مهارت های زنان در رشته پرستاری .
  4. ایجاد رقابت میان نهادهای مختلف علمی - - آموزشی .

به این ترتیب ، این رشته جدید توسط هیأت علمی مرکز احیای خانواده به وجود آمد و پا به عرصه فعالیتهای علمی - - آموزشی فلسطین گذاشت . تعداد دانشجویان علاقمند به این رشته نیز که برای سال تحصیلی 2006 - 2005 ثبت نام کردند ، 13 نفر است .

مآخذ :

  1. WWW. palestine- ngos.net/ngodetails.asp? ngoid=11
  2. WWW.inash.org
  3. WWW.paltime.com/22/catalog/catalog/product- info. php? roducts-id=563