قبها ، وصفی
مهندس وصفی مصطفی عزات قبها ملقب به ابواسامه که با نام اختصاری وصفی قبها در محافل عمومی فلسطین شناخته می شود ، وزیر امور اسرا و زندانیان در دولت فلسطین به رهبری حماس است .
وی در تاریخ 19/6/1959 در روستای برطعه واقع در غرب شهر جنین متولد شد و پدر هفت فرزند است . او دارای مدرک کارشناسی ارشد در رشته مهندسی شهری از دانشگاه دیترویت آمریکا ، دیپلم عالی در زمینه منابع آبیاری از دانشگاه بیرزیت و آکادمی دلفت هلند و همچنین مدرک GCEA - LEVEL از انگلیس در سال 1981 است . وی به دو زبان عربی و انگلیسی تسلط کامل و تا حدودی با زبان عبری نیز آشنایی دارد .
وصفی قبها فعالیتهای سیاسی و مبارزاتی خود را با پیوستن به جنبش حماس آغاز کرد و طی مدت فعالیتهای سیاسی و مبارزاتی خود هفت بار بازداشت و زندانی شد که شش بار آن توسط اسرائیل و یک بار نیز توسط تشکیلات خودگردان فلسطین انجام گرفته است .
آخرین باری که وی از زندان آزاد شد به اندکی قبل از پیروزی حماس در انتخابات 2006 و تشکیل دولت جدید فلسطین باز می گردد که سه سال بدون ایراد اتهام یا محاکمه ، در زندان النقب تحت بازداشت بود .
وصفی ، اولین بار در سال 1989 بازداشت شد ، بار دوم در سال 1990 و سومین بار نیز در سال 1992 تحت بازداشت قرار گرفت که در این سال وی به همراه تعداد دیگری از رهبران حماس و دیگر گروههای فلسطینی به منطقه مرج الزهور تبعید شد .
در سال 1993 برای چهارمین بار از سوی نظامیان اسرائیلی دستگیر شد که در این سال وی دو ماه بسیار سخت را پشت سر گذاشت و بازجویی زیادی از او به عمل آمد اما در نهایت ، دستگاههای امنیتی اسرائیل نتوانستند هیچ گونه اتهامی را علیه او ثابت کنند . وی در سال 1994 برای پنجمین بار و در جریان برنامه ای که اسرائیل فعالان حماس را در منطقه جنین هدف قرار داده بود ، بازداشت شد که در اوایل سال 1996 ، پس از امضای توافقنامه اسلو میان اسرائیل و فلسطین ، به همراه تعدادی دیگر از فعالان حماس آزاد شد .
وصفی ششمین بار توسط تشکیلات خودگردان فلسطین در اوایل سال 2000 بازداشت شد که حدود یک سال میان دو زندان جنید و بیتونیا در نقل و انتقال بود و با آغاز انتفاضه الاقصی از زندان آزاد شد . وی برای هفتمین و آخرین بار در جریان یورش نظامیان اسرائیلی به جنین در تاریخ 28/5/2002 بدون محاکمه یا اتهام شخصی بازداشت شد که حدود سه سال این بازداشت همچنان ادامه داشت و دادستان نظامی اسرائیل هر بار با این توجیه که این بازداشت ، براساس پرونده سری انجام گرفته ، مدت آن را تمدید می کرد بدون آنکه دلیل روشنی برای آن ارائه کند .
قبها ، شکنجه های جسمی و روحی زیادی را در زندان متحمل شده که از آن جمله ، محرومیت از دیدار با همسر و فرزندان بوده به طوری که به گفته ام اسامه همسر وی ، فرزندانش قیافه پدر را از یاد برده بودند . ام اسامه می گوید : وصفی قبل از بازداشت هیچ گونه بیماری مزمنی نداشت اما از زمان بازداشت ، به دردهای شدیدی در معده مبتلا شد که نیروهای اسرائیلی با نادیده گرفتن بیماری او تنها به دادن چند قرص مسکن به وی بسنده می کردند و اعزام او به بیمارستان برای معالجه یا اجازه برای ملاقات با خانواده را برای او ممکن نمی ساختند .
وصفی تا قبل از تصدی پست وزارت امور اسرا و زندانیان در دولت جدید فلسطین ( حماس ) ، رئیس بخش مهندسی شهرداری جنین و رئیس بخش تحقیقات و
برنامه ریزی آن بود .
محتویات
الف - فعالیتها :
وصفی قبها از آنجا که عهده دار مسئولیت رسیدگی به امور اسرا و زندانیان است و در عین حال خود نیز سالها در بازداشت و زندان بسر برده ، لذا بیشتر مواضع و اظهارنظرهای او هم در ارتباط با اسرا و زندانیان فلسطینی در بند اسرائیل و شرایط و وضعیت آنهاست .
وی در مدت کمی که در مقام وزیر امور اسرا و زندانیان انجام وظیفه کرده ، فعالیتهای قابل توجهی داشته است که از آن جمله دیدار با خانواده های اسرا و برخی مؤسسات ذی ربط در استان نابلس ، دیدار از دفتر وزارتخانه متبوعش در نابلس و شنیدن مشکلات و خواسته های پرسنل آن ، دیدار با اعضای مجمع طرفداران زندانیان ، دیدار از منزل سعید العتبه قدیمی ترین زندانی در بند اسرائیل و گفت و گو با خانواده او و مواردی مشابه بوده است .
وصفی با صراحت می گوید که دولت جدید فلسطین پرونده اسرا را در اولویت کاری خود قرار داده و اهتمام ویژه ای به آن دارد . وی با اشاره به وجود حدود 9 هزار زندانی فلسطینی در بند اسرائیل و تلاش برای آزادی آنها تصریح می کند که حتی اگر یک فلسطینی در زندانهای اسرائیل باقی بماند باید از تمام تلاشها و ابزارها برای آزادی وی استفاده کرد . قبها با اشاره به وجود بیش از 45 اسیر فلسطینی که بیش از 20 سال در زندان بسر می برند ، 330 نوجوان زیر 18 سال و حدود 140 اسیر زن فلسطینی در بند اسرائیل ، بر تلاشهای بیشتر برای آزادی آنها تأکید می کند .
ب - مواضع :
1 - اعتصاب غذای اسرا :
قبها اعتصاب غذای اسرای فلسطینی را که هر از گاهی انجام می گیرد امری قابل قبول برای احقاق حقوق آنها می داند . وی معتقد است اعتصاب غذای اسرا ، اعتراض به بدرفتاری علیه آنها در زندانهای اسرائیل است و در واقع نوعی ناخرسندی و نارضایتی به اقدامات اسرائیلی هاست .
وی در عین حال شرایط اسرای فلسطینی در زندانهای اسرائیل را یک خطر دائم و واقعی می داند که باید هرچه سریع تر این شرایط بهبود یابد
قبها مسئولیت کامل سلامتی و حیات اسرای فلسطینی را برعهده اسرائیل می داند و بر این عقیده است که اسرائیل باید عواقب ایجاد هرگونه مشکل برای اسرای فلسطینی را متحمل شود .
2 - عملیات استشهادی :
عملیات استشهادی مبارزان فلسطینی که هر از گاهی بر ضد مواضع اسرائیل انجام می گیرد موافقان و مخالفانی در داخل جامعه فلسطین دارد .
قبها عملیات استشهادی بر ضد اسرائیل را در مسیر مقاومت قانونی فلسطین می داند . او بر این باور است که این گونه عملیات ، پاسخی طبیعی به اقدامات اسرائیل است و لذا عملیات استشهادی نه تنها عملی خلاف محسوب نمی شود بلکه می تواند آرمان فلسطینیان را تحقق بخشد .
3 - دیوار حائل :
در ارتباط با مواضع قبها در مورد دیوار حائل مطالب زیادی در دست نیست و تنها می توان به این موارد اشاره کرد که وی نیز مواضعی همچون دیگر رهبران فلسطین در این باره دارد . قبها در مورد دیوار حائل معتقد است که این دیوار یکی از بارزترین نشانه های بی عدالتی اسرائیل است چرا که با ساخت این دیوار سرزمین واحد فلسطین به دو بخش تقسیم شده و این مسأله با توجه به مخالفت توده مردم فلسطین با ساخت این دیوار ، امری غیرقانونی محسوب می شود .
4 - قدس :
در مورد بیت المقدس نیز قبها شهر بیت المقدس و قدس را از آن فلسطینیان می داند و معتقد است اسرائیل باید از آن بخش از بیت المقدس که در سال 1967 به اشغال خود درآورده است عقب نشینی کند و آن را به فلسطینیان بازگرداند . او بر این باور است که قدس از گذشته تحت مالکیت مسلمانان بوده و لذا اسرائیل نباید در قدس ، برای خود حق مالکیت قائل شود .
مآخذ :
- بولتن رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی - علمی ندا ، 6/4/1385 ، شماره 59 .
- WWW.elagha.net/gallery/Goverment/Gov2006.htm
WWW.amin.org/news/alisamoudi/2005/mar/mar13.html
WWW.alquds.com/inside.php?opt=3$$id=28518
WWW.alquds.com/inside.php?opt=3$$id=28191
WWW.prc.org.uk/data/aspx/d8/2718.aspx