فرزندان وطن ( جنبش - )

از دانشنامه فلسطین


ظهور جنبش مقاومت فلسطین به عنوان یک جنبش آزادی بخش ملی ، نقطه عطف تاریخی مهمی در مسیر

مبارزات اعراب به طور اعم و فلسطینیان به طور اخص به شمار می رود .

ظهور این جنبش با شکست اعراب در جنگ پنجم ژوئن 1967 و پیامدها و نتایج آن در جهان عرب همراه بود . این شکست بر ملت فلسطین در سرزمینهایی که در 1948 به اشغال درآمده بودند اثر گذاشت و علاوه بر آن ، اوضاع رقتبار اجتماعی و اقتصادیی که این ملت در زیر سلطه صهیونیستهای اشغالگر و سیاستهای نژادپرستانه و اقدامات مداوم آنها برای از بین بردن هویت فلسطینیان به خود می دید ، مزید بر علت بود .

مجموعه این عوامل ، موجب آگاهی ملی شد و این آگاهی در جنش ابناءالبلد ( فرزندان وطن ) تجلی یافت . این جنبش در 1972 فعالیت خود را در شهرک ام الفحم از توابع شهرستان جنین آغاز کرد .

هدف آن بسیج و سازماندهی جوانان فلسطینی در سرزمینهای اشغال 1948 در چهارچوب یک سازمان ملی بود . سازمانی که رهبری مبارزه با صهیونیستهای اشغالگر را به عهده گیرد .

در این میان ، سال 1975 نقطه عطفی در مسیر جنبش بود . در آن سال ، جنبش فرزندان وطن ، جنبش دانشجویان فلسطینی دانشگاههای سرزمینهای اشغالی را متحد طبیعی خود یافت به ویژه دانشگاه عربی قدس که متجاوز از 500 دانشجوی فلسطینی در آن تحصیل می کنند .

علاوه بر 1500 دانشجوی فلسطینی پنج دانشگاه دیگر این امر باعث تقویت مبارزه جنبش شد و آن را از یک پایگاه وسیع مردمی برخوردار ساخت و بسیاری از فلسطینیان داخلی سرزمین اشغالی آماده پیوستن به آن شدند .

فعالیت جنبش به روستاهای دیگر در مثلث و جلیل گسترش پیدا کرد و از جمله روستاهای متعددی نظیر ، کابول ، سخنین ، کفرکنا ، نحف ، طیبه ، عاره و جت را شامل شد . جنبش توانست در 1974 یکی از اعضای خود را به عضویت شورای محلی ام الفحم درآورد و کاندیدای خود را به ریاست شورای محلی روستاهای کابول نایل گرداند .

با تحول جنبش فرزندان وطن و گسترش دامنه مبارزات ، نظامنامه آن در سال 1976 تدوین و نهادهای آن به شرح زیر اعلام شد :

1 - کنگره سراسری :

بالاترین مقام جنبش است . تصمیمات آن برای اعضای و هیأتها الزامی است . سالی یک بار برگزار می شود ، مگر اینکه به طور فوق العاده جلسه دهد . وظیفه اش تعیین خط مشی کلی جنبش در فاصله دو کنگره است .

2 - هیأت اداری :

از پنج عضو به انتخاب کنگره سراسری ، تشکیل می یابد . در فاصله برگزاری کنگره های سراسری ، فعالیتهای جنبش را اداره می کند و برای آن کمیسیونهای فرعی تعیین می کند .

3 - کمیسیون نظارت :

وظیفه آن نظار بر کار تمامی نهادهای جنبش و اعضای آن است طبق اختیاراتی که به آن واگذار شده است .

4 - کمیسیون مالی :

جمع آوری آبونمان ماهانه اعضا و کمکهای مالی را عهده دار است .

جنبش ، تا آن زمان این نهادها و " کمیسسیون هماهنگی " را به عنوان مرحله موقت تشکیل داده است .

جنبش فرزندان وطن ، از نظر سازماندهی اعضای خود ، از هسته هایی استفاده می کند که در مجتمع های مسکونی و دانشگاه تشکیل می شود . همچنین بر هسته های نوجوانان و نوباوگان و دختران تکیه دارد . اعضای جنبش همواره در معرض تعقیب و آزار و دستگیری مقامات صهیونستیی قرار دارند .

جنبش فرزندان وطن در روستای ام الفحم در اوایل 1979 یک طرح برنامه سیاسی به عنوان برنامه سیاسی . " جنبش ترقیخواه ملی کشور " به کمیسیون هماهنگی عرضه کرد ، جنبشی که فرزندان وطن ، ستون فقرات آن را تشکیل می دهد . برنامه از هفت فصل ، هر یک متشکل از چند بند ، تشکیل می گردد :

فصل اول ، به مسأله ملت عرب فلسطین از آغاز مبارزاتش بر ضد قیمومیت بریتانیا و اسکان صهیونیستها ، می پردازد و با تأکید بر وحدت و یکپارچگی ملت عرب فلسطین ، تصریح می کند که جنبش جزٔلایتجزای این ملت

است و هرگونه راه حلی برای مسأله فلسطین باید آن گروه از اعراب فلسطینی را که از 1948 در سرزمینهایشان باقی مانده اند ، در نظر بگیرد .

جنبش معتقد است که باید ملت عرب فلسطین ، از حق خود در تعیین سرنوشت خویش در خاک وطن ، استفاده کند . نیز براین عقیده است که سازمان آزادی بخش فلسطین تنها نماینده قانونی ملت عرب فلسطین است .

فصل دوم در مورد صهیونیسم و اقدامات در فلسطین گفت وگو می کند و نشان می دهد که صهیونیسم جنبشی است مبتنی بر اسکان و استعمار نژادپرستانه و هدفش ساختن موجودیت خود به بهای قربانی شدن ملت فلسطین است و با استعمار جهانی پیوندی سرنوشت ساز دارد . بنابراین صهیونیسم و عامل آن ( اسرائیل ) دشمن ملت فلسطین و امت عرب است .

فصل سوم به مسأله یهودیان پردازد . جنبش پیشنهاد می کند که ملت عرب فلسطین و یهودیان مقیم کشور از حق تعیین سرنوشت در چهاچوب یک جامعه لائیک و دموکراتیک و سوسیالیست و در گستره یک وحدت پیشرو و با جهان عرب که در آن تمامی حقوق قومی ، مذهبی و مدنی اقلیتهای قومی و مذهبی گوناگون تضمین می شود ، برخوردار باشند .

جنبش ، در فصل چهارم و به مبارزه توده های فلسطینیی که از 1948 در تحت سلطه صهیونیستهای اشغالگر قرار دارند اشاره می کند و آن را بخشی از مبارزه ملت عرب فلسطین و جنبش آزادی بخش ملی ناسیونالیستی مردم جهان بر ضد استعمار و ارتجاع ، به حساب می آورد .

جنبش ، در فصل پنجم ، سوسیالیسم علمی را برای حل مسائل اقتصادی و اجتماعی ، با در نظر گرفتن ویژگی ها و شرایط عینی ملت عرب فلسطین و امت عرب ، منظور می دارد ، این جنبش تأکید می کند که مبارزه اساسی یک مبارزه رهایی بخش ملی است و مبنی بر آن مرحله تاریخی است که ملت عرب فلسطین به خود می بیند .

فصل ششم به مبارزات روزمره توده های فلسطینی اشاره می کند و مظاهر سیاست و تبعیض نژادی و سرکوب ملیتها را که صهیونیستهای اشغالگر در حق توده های ملت عرب فلسطین روا می دارند ، خاطر نشان می سازد .

جنبش در فصل هفتم ، با اشاره به شیوه مبارزاتی خود ، تصریح می کند که این مبارزه ، یک مبارزه سیاسی و اجتماعی و تربیتی و مدنی است و هدفش سازماندهی

توده ها برای تحقق اهداف جنش است .

جنبش با تمامی راه حل های سیاسی ، خواه جزئی و یا کلی همه جانبه ، به ویژه قطعنامه های 242 و 338 شورای امنیت مخالف و معتقد است که نمی توان حقوق قومی ملت فلسطین را از طریق تلاشهای سیاسی بازپس گرفت .

مآخذ :

  1. محارب ، محمود : " حرکة ابنأالبلد فی فلسطین المحتله " ، الدستور ، شماره های 436 و 441 ( 1979 ) .
  2. مجله آفاق عربیه ، سال چهارم ، شماره 12 ( اوت 1979 ) ، بغداد .
  3. مجله الهدف ، جبهه خلق برای آزادی فلسطین ، شماره های 423 و 424 و 425 و 427 و 430 و 434 و 439 ( 1979 ) ، بیروت .