عربی - یهودی ( مرکز برابری توانمندسازی و همکاری های - )

از دانشنامه فلسطین


الف - تاریخچه مرکز :

مرکز برابری ، توانمندسازی و همکاری های عربی - - یهودی (The Arab - Jewish Center for Equality Empowerment and Cooperation)به عنوان یک مرکز مستقل مطالعات اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی ، در سال 1999 توسط مؤسسه نقب برای استراتژی های صلح و توسعه (Negev Institute for Straategies of Peace and Development) (NISPED) تأسیس شده است .

این مرکز در راستای توسعه فعال ارزشها و اصول لیبرالیسم از نقطه نظر اجتماعی و همچنین دستیابی به برابری میان شهروندان یهودی و عرب 48 در زمینه های مختلف اقتصادی ، اجتماعی ، سیاسی و آموزشی در جامعه اسرائیل تلاش می کند .

موضوعات مورد علاقه مرکز برای انجام تحقیقات شامل مسائل و موضوعات ذیل می باشد : معضلات اجتماعی جامعه اسرائیل ، توسعه و گسترش سطح همکاری های

متقابل اقتصادی میان بخشهای یهودی و عرب نشین ، اوضاع سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی اقلیت عرب فلسطینی ساکن اراضی اشغالی 1948 - - به ویژه اعراب بدوی نقب ، مشارکت زنان عرب و یهودی در فعالیتهای اقتصادی و اجتماعی جامعه ( اسرائیل ) ، منازعات اعراب و اسرائیل ، توسعه انسانی و همچنین جدیدترین تحولات اجتماعی و سیاسی اسرائیل .

مرکز همکاری های عربی - - یهودی در اسرائیل با اجرای پروژه های تحقیقاتی ، انتشار گزارشها و مقالات تحلیلی در حوزه فعالیت تخصصی مرکز و برگزاری کنفرانسها ، سمپوزیوم ها و گردهمایی های سالانه ، اطلاعات جامعی درباره معضلات و شکافهای اجتماعی موجود در جامعه اسرائیل و همچنین جدیدترین تحولات سیاسی و اجتماعی را در اختیار جامعه علمی ، دانشگاهی ، روزنامه نگاران ، سیاستگذاران و دولتمردان اسرائیلی قرار می دهد .

ب - اهداف و برنامه های مرکز :

محور برنامه ها و فعالیتهای مرکز بر اهداف سه گانه ذیل استوار است :

  1. تلاش در جهت ایجاد برابری میان شهروندان یهودی و عرب 48 در تمامی جنبه های زندگی .
  2. توانمندسازی اقتصادی ، اجتماعی و سیاسی جامعه عرب 48 برای دستیابی به حقوق برابر با جامعه یهودی در اسرائیل .
  3. همکاری و مشارکت میان بخشهای یهودی و عرب جامعه اسرائیل به عنوان مبنایی برای توسعه دموکراسی و ایجاد جامعه مدنی در اسرائیل

مرکز همکاری های عربی - - یهودی در راستای نیل به اهداف فوق الذکر ، فعالیتهای عمده خویش را در سطوح داخلی ، منطقه ای و بین المللی در سه حوزه عمده ذیل متمرکز کرده است .

1 - حوزه همکاری های عربی - یهودی :

مرکز به منظور افزایش سطح همکاری و مشارکت میان بخشهای عربی و یهودی در زمینه های مختلف اقتصادی و اجتماعی در جامعه اسرائیل ، فعالیتهای متنوع و گسترده ای را در این حوزه تدارک دیده است که مهمترین

آنها عبارتند از : برگزاری دوره های آموزشی برای گروههای مختلف عربی و یهودی از جمله جوانان ، سیاستمداران ، روزنامه نگاران و اساتید دانشگاه در زمینه موضوعاتی چون صلح ، توسعه سیاسی ، فرایند دموکرانیزاسیون ، جلوگیری از وقوع مناقشات ، مدیریت بحران و حقوق بشر .

برپایی کلاسهای آموزش زبان عربی در دبیرستانهای یهودی منطقه نقب ( در جنوب اسرائیل ) و سازماندهی تورهای تابستانی و زمستانی برای دانش آموزان عرب بدوی نقب از دیگر اقدامات مرکز در این حوزه است .

مرکز برنامه های فوق را با مشارکت و همکاری مرکز صلح عربی - یهودی گیوات هاوبوا ( Givat Haviva ) و انجمن گوانیم برای آموزش و توسعه اقتصادی ( Gvanim Association ) اجرا می کند .

2 - حوزه توانمندسازی اقتصادی :

در این حوزه مرکز با همکاری مؤسسه نقب برای استراتژی های صلح و توسعه و تعدادی از شرکتهای تجاری و بازرگانی و همچنین وزارت صنعت و تجارت اسرائیل ، طرحها و برنامه های اقتصادی مختلفی را به منظور ارتقاء سطح توانمندی های اقتصادی شهروندان عرب در جامعه اسرائیل و همچنین تشویق آنان به حضور مشارکت فعالانه در فعالیتهای اقتصادی جامعه و فرایند تصمیم گیری های دولت در قبال این دسته از شهروندان ، به منظور دستیابی آنان به حقوق برابر اقتصادی با شهروندان یهودی ، به اجرا درمی آورد .

مرکز در این حوزه ، همچنین با آموزش زنان در عرب ساکن اراضی اشغالی 1948 در صدد بالا بردن سطح قابلیتها و توانمندی های آنها به منظور بهبود و ارتقاء موقعیت اقتصادی زنان عرب در جامعه اسرائیل و ایجاد فرصتهای شغلی برابر ، برای آنها در این جامعه است .

3 - حوزه آموزش مدیران :

مرکز ، این حوزه را در سال 2001 با هدف آموزش رهبران محلی عرب 48 ، برای به دست گرفتن پست های اجرایی در بخشهای مختلف اقتصادی و اجتماعی اسرائیل - - به ویژه شهرداری ها - - راه اندازی و در همین راستا با همکاری تعدادی از سازمانهای غیردولتی در اسرائیل از

جمله انجمن پیشرفت آموزش زنان بدوی و انجمن توانمندسازی اقتصادی زنان عرب ، یک مرکز آموزش را نیز برای آموزشهای مدیریتی زنان عرب 48 تأسیس کرده است .

مرکز همکاری های عربی - یهودی در راستای به ثمر رساندن اهداف اعلامی خویش ، از جمله توسعه ارزشهای اجتماعی ، از سال 2001 با همکاری وزارت امور خارجه اسرائیل و دپارتمان آموزش وزارت کشور اسرائیل ، برنامه های را تحت عنوان برنامه توانمندسازی محلی شهرداری ها و سازمانهای غیردولتی به اجرا درآورده است .

هدف مرکز از اجرای این برنامه ، توسعه کادر آموزش دیده شهردارها و سازمانهای غیردولتی و ارتقاء سطح دانش ، آگاهی و مهارتهای آنان در حوزه های طراحی و برنامه ریزی شهری و مدیریت عمومی است .

مرکز همچنین با همکاری صندوق کاتزنلسون ( Katz Nelson ) اقدام به برپایی کنگره ای با عنوان " توسعه و تحول نقب از دیدگاه شهروندان بدوی " کرده است .

در این کنگره که با حضور جمعی از مسئولان وزارتخانه های مختلف اسرائیل ، رؤسای شوراهای محلی عرب و یهودی و همچنین تعدادی از رؤسای جامعه بدوی ( نقب ) برپا شد ، مسأله برابری شهروندان یهودی و عرب در جامعه اسرائیل ، سیاستهای تبعیض آمیز دولت در قبال اقلیت عرب ( در اراضی اشغالی 1948 ) ، مسائل و مشکلات ساکنان روستاهای به رسمیت شناخته نشده نقب و وضعیت نابسامان اقتصادی و اجتماعی ساکنین این روستاها مورد بحث و بررسی قرار گرفت .

مرکز برای اجرای طرحها ، برنامه ها و پروژه های تحقیقاتی در هر یک از حوزه های سه گانه فعالیت خود ، با بسیاری از نهادهای دولتی و سازمانهای غیردولتی داخل و خارج اسرائیل ، مؤسسات آموزشی ، شوراهای محلی عرب و یهودی ، شهرداری ها ، وزارتخانه های امور خارجه ، آموزش و فرهنگ ، صنعت و تجارت و بهداشت اسرائیل ، نمایندگان کنست و همچنین تعدادی از آژانسهای تخصصی سازمان ملل نظیر سازمان بین المللی کار ( ILO ) و یونسکو ( UNESCO ) همکاری و ارتباط گسترده ای داشته و از حمایت مالی نهادها و سازمانهای دولتی و غیردولتی مذکور نیز برخوردار است .

ج - ساختار اداری و اجرایی مرکز :

ساختار اجرایی مرکز متشکل از بخشهای ذیل است :

1 - هیأت مدیره :

هیأت مدیره به ریاست خانم " امل الصانع - - الحجوح " (Amal Elsana Alhajooj) ( از رؤسای کالج نقب ) ، دکتر " نبهان مکاوی " (Nabhan Makawi) ( مدیر مرکز رسیدگی به امور اعراب بدوی نقب ( تنت ) ، " مولی دور " (Muli Dor) ( معاون شهردار رامات گان ) ، دکتر " رانی اوکبای " (Rani Okby) ( مدیر برنامه محلی ) و " ریکی لوی " (Riki Levy)از اعضای هیأت مدیره این مرکز به شمار می آیند .

2 - کمیته اجرایی :

کمیته اجرایی به ریاست دکتر " روث پاز " (Ruth Paz)وظیفه اجرای طرحها و پروژه های مرکز را برعهده دارد .

3 - کمیته نظارت :

اعضای این کمیته بر روند اجرای برنامه ها و فعالیتهای سازمان نظارت دارند . ریاست کمیته مذکور برعهده " شخده جبور " (Shichde Jabour)است .

کادر مدیریتی مرکز نیز مشتمل بر سه بخش اجرایی ، اداری و مالی است که مدیریت اجرایی مرکز را " لیا شاکدئیل " ( Laya Shakdeil ) و " عمر نصاره " ( Omar Nasarah ) و ریکی لوی نیز به ترتیب مدیریت بخشهای اداری و مالی مرکز را برعهده دارند .

خانم امل الصانع - - الحجوح از سال 2003 به عنوان رئیس مرکز به فعالیت مشغول شد .

د - انتشارات مرکز :

فعالیتهای علمی ، اطلاع رسانی و تحقیقات مرکز در قالب انتشارات این سازمان به صورت مقالات تحلیلی و گزارشهای سیاسی و اجتماعی ارائه می شوند .

1 - مقالات تحلیلی :

عمده مقالات تحلیلی این مرکز در چهار محور

توسعه سیاسی ، توسعه اقتصادی ، توسعه اجتماعی و جامعه مدنی ارائه می شوند . مرکز ، گزارشها و مقالات خود را به زبانهای عبری ، انگلیسی و عربی به چاپ می رساند .

2 - بانک اطلاعات مرکز :

بنابر ادعای گردانندگان مرکز ، بانک اطلاعاتی این مرکز دیتاهای جامعی را در ارتباط با حوزه های سه گانه فعالیت خویش به صورت مقاله ، گزارش و نشریه در اختیار مخاطبان خود قرار می دهد .

مآخذ :

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل ، 23/1/1385 ، شماره 29 .
  2. www. nisped.org.il/info/Hebrew/ajeec-eng.htm.
  3. www. nisped.org.il/info/english/staffl.htm.
  4. www. Newyork. Israel.org/mfa/go.asp? mfaho mfu
  5. www. nisped.org. il/info/englih/ajeec/proprams/partnerships.htm.
  6. www. ariga.com/umanrights/ajeec.shtml.