عبسان ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


عبسان را بنوعیس هزارسال پیش ساخت . او که یکی از بزرگان قبیله لخم بود این روستا را بالای زمین وسیعی که به طرف جنوب غربی غزه کشیده شد جایی که تپه های النقب به طرف دشت ساحلی جنوبی پیشروی کرده ، بنا کرد . شهر در ارتفاع 75 متری سطح دریا قرار دارد و به دو بخش تقسیم شده ، عبسان کوچک در شمال و عبسان بزرگ در جنوب .

این دو قسمت به دلیل رشد عمرانشان به هم متصل شدند . رشد عبسان کوچک در جهت شمالی ، جنوبی است در حالی که رشد عبسان بزرگ در جهت جنوب شمالی و شرقی - - غربی می باشد . به طور کلی در جهت راه خان یونس یا بیرالسبع رشد نموده است .

خانه هایش از آجر و سنگ و سیمان و گاهی به حالت تجمع و گاه به طور پراکنده است . شهر از آب چاههای مجاورش تغذیه می کند ، اگرچه بعضی از این آبها

کمی شور است . در شهرک مقبره های بعضی از نیکان و صالحان و زمینهایی سنگفرش و ستونهایی از سنگ مرمر وجود دارد .

در آن سه مسجد و چندین مغازه و مدارس ابتدایی و راهنمایی برای دختران و پسران وجود دارد . عبسان در خصوص امور اداری و خدماتی مهم و مرکز تجاری منطقه به شهر خان یونس متکی است . مساحتش در اواخر زمان قیمومیت 69 جریب و کلاً مساحتش به بیشتر از 300 جریب رسید . مساحت زمینهای عبسان به 081,16 جریب رسید که 304 جریب آن را راهها تشکیل می داد .

همه زمینها متعلق به ساکنان عربش بود و زمینهای زراعیش از خاک رس پوشیده شده است که از نظر محصول دهی متوسط است . در آن حبوبات و بادام ، هندوانه ، خربزه و بعضی میوه های دیگر می کارند .

عبسان در زمان قیمومیت به خوبی هندوانه اش شهرت داشت و در بازارهای فلسطین هندوانه اش شهرت پیدا کرد . کشاورزی آن بربارانی که به طور متوسط می بارد متکی است . در آبیاری بعضی باغها از آب چاههایی که در اطراف شهر در عمق بین 60 و 80 متر حفر شد ، کمک می گیرند .

تعدادی ساکنان عبسان در سال 1922 به 695 نفر رسید و تعدادشان در سال 1931 بالغ بر 144/1 نفر بود

که در 186 خانه اقامت داشتند . در سال 1945 تعداد ساکنانش به 230,2 نفر در سال 1963 به 099,4 نفر رسید و سال 1979 به 000,9 نفر رسید . ساکنانش در زمینه زراعت و تجارت صنعت کار می کردند .

در این هنگام روستاها اضافه بر فرآورده های کشاورزی به کار منسوجات و به ویژه به صنایع ملیله دوزی اشتغال داشتند . ریشه و اصل ساکنان به دو قبیله بنی مسعود و بنی لخم در جزیره اعراب برمی گردد .

مآخذ :

  1. مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 1 ، ق 2 بیروت 1966 .
  2. دباغ ، مصطفی مراد : نقشه فلسطین : مقیاس000,1001 - تابلو رفح