شورای صلح و امنیت ملی اسرائیل
مسأله امنیت از مهمترین دغدغه ها و چالشهای فراروی دولت اسرائیل از بدو تأسیس تاکنون بوده و همواره تهدیدی جدی برای حیات و بقای این دولت به شمار آمده است . از همین رو عمده مراکز مطالعاتی و تحقیقاتی اسرائیل با تحقیق و تمرکز بر این مقوله - - که همواره با حیات بشری در هر سطح از پیچیدگی ، قرین و همراه بوده است - - به طور جدی در جهت تبیین مفاهیم امنیت ملی و آموزش مقامات عالیرتبه خود گام برمی دارند .
شورای صلح و امنیت ملی ( یا انجمن متخصصان امنیت ملی در اسرائیل ) ، نیز از جمله مراکز تحقیقاتی اسرائیل محسوب می شود که یکی از سرفصل مهم فعالیتهای پژوهشی آن " صلح و امنیت ملی اسرائیل " است .
اما بدیهی است که امنیت ، ارتباط نزدیکی با دیگر حوزه ها دارد . بنابراین تلاش برای تأمین امنیت مستلزم توجه جدی به مسائل دیگر حوزه های سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی است .
این شورا معتقد است که مسأله اصلی و ضروری برای اسرائیل امنیت است و بنابراین باید آن را فارغ ازچالشهای حوزه های دیگر ، به ویژه حوزه سیاسی تعقیب کرد .
این شورا به واسطه پژوهشگران ارشد و کارشناسان برجسته نظامی که در اختیار دارد تاکنون محصولات متنوعی درباره موضوع یاد شده تدوین و ارائه کرده است .
فعالیتهای این مرکز ترکیبی از پژوهشهای علمی از یک سو و مطالعات مرتبط با سیاستگذاری درباره مسائل امنیت ملی ، از سوی دیگر است .
این شورا همواره کوشیده است تصویر یکپارچه ای از امنیت ملی داخلی و خارجی اسرائیل ارائه دهد .
در این راستا ، شورا تلاش جدی دارد تا از سویی خطوط فکری سیاستگذاران اسرائیلی را تحت تأثیر ایده ها و فعالیتهای خود قرار داده و از سوی دیگر با ارائه و انتشار مقالاتی در مطبوعات ، برگزاری سمینارها و نشستهای گوناگون ، برپایی تظاهرات و راه پیمایی و راه اندازی تورهای آموزشی ، نوعی همفکری عمومی و پشتوانه علمی نسبت به مسأله امنیت در سطح عمومی جامعه اسرائیل ایجاد کند .
شاخصه مهم این شورا در عرصه اندیشه و عمل ، نگاه تک بعدی به مسأله امنیت است . به عبارتی شورا تلاش می کند تا از وابسته کردن حوزه امنیت به دیگر حوزه های عمومی جامعه مخصوصا حوزه سیاسی به طور کامل اجتناب کند .
محتویات
الف - تاریخچه شکل گیری :
شورای صلح و امنیت ( Council for peace and Security ) به عنوان انجمن داوطلبانه متخصصان امنیت ملی در اسرائیل " شورای صلح و امنیت ملی اسرائیل " Concil For Peace and Security (Association of National Security Experts In Israel ) از مهمترین سازمانهای مستقل و غیرانتفاعی در اسرائیل است که در سال 1988 توسط گروهی از افسران ذخیره ارتش اسرائیل ( IDF ) به رهبری ژنرال " آهارون یاریو " ( Aharon Yariv ) رئیس مرکز مطالعات استراتژیک جافی ( Jaffe ) ، وابسته به دانشگاه تل آویو و با اعلام عدم گرایش به احزاب سیاسی تأسیس شد .
انگیزه تأسیس " شورای صلح و امنیت " ، لزوم تدارک تجربه و دانش تخصصی در حوزه امنیت بود . بر همین اساس اکثر اعضای این شورا ، دانش و فعالیت چشمگیری در حوزه های امنیت و دیپلماسی دارند . اعضای شورا معتقدند پیشبرد روند صلح خاورمیانه ، عنصری ضروری و لازم برای امنیت ملی اسرائیل است .
فعالیت این شورا عمدتا بررسی مسائل امنیتی و روند صلح در خاورمیانه به ویژه سیاستهای امنیتی در خاورمیانه به ویژه سیاستهای امنیتی و استراتژیک اسرائیل در سطوح ملی ، منطقه ای و بین المللی است .
بنابر ادعای مؤسسین این شورا ، آرامش ، صلح ، کامیابی و رفاه مردم در جامعه اسرائیل در گرو برقراری صلح و امنیت در این جامعه است . از این رو شورا به تحقیق و پژوهش در این باره پرداخته و موضوعاتی نظیر گسترش سلاحهای کشتار جمعی و تهدیدات ناشی از آن ، تروریسم ، شهرکهای یهودی نشین ، آینده قدس ، وضعیت اقلیتها در اسرائیل ، مواضع فلسطینیان در فرایند صلح ، روابط سیاسی و اقتصادی اسرائیل با تشکیلات خودگردان فلسطین و همسایگان عرب اسرائیل ، مسائل مرتبط با ایران ، روند صلح اسرائیل با سوریه ، دیوار حائل و اوضاع امنیتی نوارغزه پس از اجرای طرح تخلیه شهرکهای یهودی نشین این منطقه و بسیاری دیگر از مسائل و موضوعات مرتبط با امنیت ملی اسرائیل در دستور کار مؤسسان این شورا قرار دارند .
از لحاظ تنوع محققان ، کارشناسان این شورا از برجسته ترین کارشناسان مسائل نظامی و امنیتی و نظامیان ارشد اسرائیلی محسوب می شوند که در داخل و خارج از اسرائیل شناخته شده اند .
شورای صلح و امنیت به منظور ارائه طرحهای استراتژیک خود به سیاستگذاران و تصمیم گیرندگان سیاسی این رژیم ، با بسیاری از کارشناسان برجسته سیاسی و امنیتی آمریکا و اروپا و همچنین ارگانهای تحقیقاتی سیاسیو امنیتی این کشورها ، همکاری و ارتباط گسترده ای دارد .
این شورا پروژه های تحقیقاتی و طرحهای استراتژیک خود را به صورت مقاله ، گزارشهای تحقیقی و اطلاعات موجود در سایت اینترنتی خود در اختیار سیاستگذاران دولتمردان ، نظامیان و علاقه مندان به این حوزه ( امنیت ) قرار می دهد .
ب - اهداف شورا :
هدف عمده شورا ، ارائه تجارب و دانش اعضا به عموم افراد جامعه است ، به گونه ای که افراد جامعه را قادر سازد تا پشتوانه ای علمی برای مسائل مربوط به امنیت به ویژه در حوزه مربوط به روند صلح برای خود فراهم آورند .
ج - اصول اساسی شورا :
شورای صلح و امنیت ملی اسرائیل دارای یک سری اصول اولیه و اساسی است که قبول و پذیرش این اصول برای عضویت در آن الزامی است . اهم این اصول عبارتند از :
- دستیابی به صلح از طریق مذاکره و مصالحه . به اعتقاد مؤسسین شورا ، این امر از ضروریات امنیتی اسرائیل است .
- تداوم اشغال اراضی فلسطینیان و کنترل و محدود کردن بیش از حد آنان ، منجر به تخریب چهره دموکراتیک اسرائیل خواهد شد .
- حمایت از تشکیل یک دولت فلسطینی در مناطق تحت سلطه تشکیلات خودگردان فلسطین ( اراضی اشغالی 1967 ) با در نظر گرفتن ابعاد امنیتی این مسأله .
- قدس به عنوان پایتخت یکپارچه اسرائیل .
- مخالفت با حق بازگشت آوارگان فلسطینی به موطن خود .
- برقراری صلح با سوریه به عنوان یکی از ضروریات استراتژیک اسرائیل .
- به رسمیت شناختن حقوق برابر برای اقلیتها در اسرائیل .
د - ساختار تشکیلاتی :
اعضای " شورای صلح و امنیت " ، شامل افسران سابق و بازنشسته ارتش اسرائیل ، کارمندان نیروهای امنیتی ( نظیر موساد و شین بت ) دیپلماتهای بازنشسته ، مقامات حکومتی و دانشگاهیانی است که تجربه کافی در حوزه های امنیتی ، سیاسی ، اقتصادی و اجتماعی داشته باشند . نامزد عضویت در شورا ، باید اصول بنیادین شورا را پذیرفته و برای کمک به روند صلح ، آمادگی و مشارکت کامل داشته باشد .
ساختار و ترکیب شورا مرکب از دو بخش مقامات رسمی ( به عنوان هیأت مدیره ) و اعضای عادی ( تقریبا 20 نفر ) است . اعضای هیأت مدیره شامل رئیس ، مدیرعامل ، خزانه دار ، وکیل حقوقی ، مشاور تبلیغاتی و کمیته حسابرسی است که برای مدت سه سال از طریق رأی گیری انتخاب می شوند .
بخش عمده آنها را افسران ارشد و عالیرتبه ارتش و پلیس اسرائیل ، مقامات اسبق سرویس های امنیتی اسرائیل اعم از موساد و شین بت ، سفرا و دیپلماتهای بازنشسته وزارت امور خارجه اسرائیل ، مدیران وزارتخانه ها ، متخصصان و اساتید رشته های مختلف علمی و دانشگاهی تشکیل می دهند .
اعضای اصلی این شورا عبارتند از :
- دنی روتزچید ( Danny rothschid ) مدیرکل شورا .
- ژنرال شائول گیوولی ( Shoul Givoli ) مدیر اجرایی شورا .
- ژنرال اسحاق ایلران ( Yitzchak Elran ) خزانه دار شورا .
- دکتر دنی وانیزیچ ( Danny Weinveich ) مشاور تبلیغاتی شورا .
- ژوزف ( یوسی ) آلفر ( Joseph (Yossi) Alpher ) کارشناس شورا .
1 - مقامات رسمی :
1 ) رئیس :
ریاست کنونی CPAS (2006 ) برعهدهژنرال بازنشسته " دنی روچیلد " ( Danny Rothschild ) است . وی علاوه بر ریاست افسران اطلاعاتی منطقه مرکز و شمال اسرائیل ، با گروه تعیین مرزها نیز همکاری دارد .
2 ) مدیرعامل :
شائول گیوولی ژنرال بازنشسته پلیس ( Shaul Givoli ) که از سال 1994 به سمت مدیرعامل شورای صلح و امنیت برگزیده شده است جانشین فرمانده بریگادی بود که در جنگ شش روزه اعراب - - اسرائیل ، جنین را تصرف کردند . تصدی پست فرمانداری ال اریش ( El Arish ) و نابلس از دیگر سوابق اجرایی گیوولی است .
3 ) خزانه دار :
سرتیپ بازنشسته اسحاق الرون ( Yitzchak Elron ) که در حال حاضر ( 2006 ) خزانه دار CPASاست ، در سال 1977 وارد ارتش شد . وی به عنوان وابسته نظامی و اطلاعات ارتش ، مدتی در آرژانتین ، اروگوئه و شیلی فعالیت کرده است . وی همچنین مشاور مالی رئیس دفتر بودجه وزارت دفاع و از سال 1995 خزانه دار شهرداری تل آویو است .
4 ) وکیل حقوقی :
کلنل بازنشسته ماتی آزمون ( Mati Atzmon ) در حال حاضر سمت وکالت حقوقی " شورای صلح و امنیت " را برعهده دارد .
5 ) مشاور تبلیغات :
دنی وین رئیچ ( Danny Weinreich ) ، مشاور کنونی ( 2006 ) تبلیغات CPAS و سخنگو و مدیر روابط عمومی آژانس یهود از سال 1972 تا 1975 بوده که در طول 25 سال گذشته از اعضای ارشد وزارت دفاع به شمار می آمده و حتی در مقطعی به عنوان سخنگوی وزیر و وزیر دفاع نیز منصوب شده است .
6 ) کمیته حسابرسی :
کلنل بازنشسته اوود ایتان ( Oded Eytan ) و دنی رازگور ( Danny Razgor ) اعضای کنونی ( 2006 ) کمیته حسابرسی شورای صلح و امنیت محسوب می شوند .
2 - اعضای عادی :
1 ) خانم اوریت آداتو ( Orit Adato ) :
متولد 1955 ، فارغ التحصیل دانشکده دفاع ملی و دارای مدرک علوم سیاسی از دانشگاه حیفا ، بین سالهای 2002 تا 2003 عضو کمیسیون زندانها نیز بوده است .
2 ) آونر آزولای ( Avner Azulai ) :
متولد 1936 ، فارغ التحصیل رشته اقتصاد و روابط بین الملل از دانشگاه شیکاگو ، عضو عالی رتبه موساد ، افسر واحد 504 نیروهای دفاعی و مدیر بنیاد ریچ ( Rich Foundation ) .
3 ) یوسف ( یوسی ) آلفر ( Joseph (Yossi) Alpher ) :
عضو عالی رتبه موساد ، مدیر سابق مرکز مطالعات استراتژیک یافی ، متخصص در مسائل صلح اسرائیل - - فلسطین و مؤسس هفته نامه اینترنتی Bitter lemons در حوزه مناقشات فلسطین - اسرائیل .
4 ) کلنل بازنشسته شائول آریل ( Col (Ret . ) Shaul Arieli ) :
فارغ التحصیل رشته مدیریت بازرگانی از دانشگاه تل آویو ، افسر بریگاد غزه .
5 ) سرتیپ بازنشسته راچل دولو ( Rachel Dolev ) :
متولد 1952 ، دانش آموخته رشته حقوق از دانشگاه تل آویو ، دارای مدرک لیسانس علوم سیاسی از دانشگاه حیفا و فارغ التحصیل دانشکده دفاع ملی . وی بین سالهای 1977 تا 2000 وکیل مدافع در ارتش بوده است .
6 ) کلنل بازنشسته یووال دویر ( Yuval Dvir ) :
متولد 1945 ، دانش آموخته رشته تاریخ و مردم شناسی از دانشگاه تل آویو ، فرمانده نیروهای غزه و سینای شمالی و میتکان آدام ( Mitkan Adam ) و بریگاد ذخیره .
7 ) سرتیپ بازنشسته یعقوب اون ( Yaakov Even ) :
دانش آموخته اقتصاد و روان شناسی از دانشگاه عبری ، دارای مدرک علوم سیاسی از دانشگاه حیفا ، فرمانده گروهان ، در طول جنگ استقلال ، فرمانده گردان در جنگ استقلال ، فرمانده گردان در جنگ یوم کیپور ، فرمانده بریگاد پیاده نظام ، وابسته نظامی اسرائیل در انگلیس و اسکاندیناوی و دبیر مراسم چهلمین سالگرد تشکیل اسرائیل .
8 ) سرتیپ بازنشسته گیورا فورمن ( Giora Furman ) :
دارای مدرک دکتری اقتصاد از دانشگاه هاپکینز ، دارای 29 سال سابقه خدمت در نیروهای دفاعی به عنوان خلبان هواپیماهای جنگنده ، فرمانده پرواز و مدرس پرواز ، در نیروی هوایی .
9 ) سرتیپ بازنشسته یهودا گولان ( Yehuda Golan ) :
دانش آموخته اقتصاد با 31 سال خدمت در ارتش به عنوان فرمانده بریگاد جیواتی در جنگ یوم کیپور و مدیرکل شرکتهای صنعتی در انگلیس .
10 ) ژنرال بازنشسته گیورا گورن ( Giora Goren ) :
متولد سال 1944 ، فارغ التحصیل دانشکده جنگ هوایی از آمریکا ، رئیس واحد اطلاعات نیروی هوایی و رئیس تیم مؤسس مرکز رابین .
11 ) ژنرال بازنشسته آموس لاپیدوت ( Amos Lapidot ) :
متولد سال 1934 ، دانش آموخته رشته ریاضی از دانشگاه استانفورد و فرمانده نیروی هوایی اسرائیل از سال 1982 تا 1983 .
12 ) ژنرال بازنشسته زیف لیونح ( Zeev Livneh ) :
متولد سال 1945 ، معاون نظامی نخست وزیران اسبق ( پرز و نتانیاهو ) و وابسته نظامی سفارت اسرائیل در آمریکا و کانادا .
13 ) ریوون مرکاف ( Reuven Merchav ) :
متولد سال 1936 ، دانش آموخته رشته تاریخ کشورهای اسلامی از دانشگاه عبری اورشلیم ، عضو بخش آفریقای شرقی و ایران وزارت دفاع ، مشاور وزارت دفاع در هنگ کنگ و مدیرکل وزارت امور خارجه بین سالهای 1988 تا 1991 .
14 ) ژنرال بازنشسته مناخیم ( مندی ) مرون ( Menachem Meron ) :
متولد سال 1928 ، فرمانده دسته در جنگ یوم کیپور ، رئیس بخش آموزش و پروژه تانک مرکاوا ، فرمانده دانشکده دفاع ملی ، وابسته نظامی در آمریکا و مدیرکل وزارت دفاع .
15 ) پرفسور یحیام پریور ( Yehiam Prior ) :
دارای مدرک دکترای فیزیک از دانشگاه برکلی ، افسر بریگاد پاراچوته ( Parachute ) ، عضو مؤسسه وایزمن از سال 1979 ، از مؤسس جنبش جداسازی یکجانبه ، متخصص در امور مربوط به دیوارحائل و عقب نشینی یکجانبه اسرائیل از اراضی اشغالی .
16 ) ژنرال بازنشسته ناتان شارونی ( Natan Sharoni ) :
متولد سال 1934 ، دانش آموخته رشته تاریخ نظامی ، فرمانده نیروهای جنوب و شاخه طرح ریزی و مدیرکل وزارت و تجارت و صنعت .
17 ) دکتر ناخمن تال ( Nachman Tal ) :
متولد سال 1931 ، فرمانده منطقه غزه و سینا در دهه 1970 ، عضو تیم اسرائیلی مذاکره کننده با فلسطینیان و اردنی ها و پژوهشگر مرکز مطالعات استراتژیک یافی .
18 ) ژنرال بازنشسته آویزر یاآری ( Aviezer Yaari ) :
فرمانده دانشکده و بازرس تأسیسات دفاعی دفتر بازرسی دولت اسرائیل .
19 ) سرتیپ بازنشسته گادی ظهر ( Gadi Zohar ) :
متولد سال 1945 با 30 سال سابقه خدمت در وزارت دفاع عمدتا در بخش اطلاعات و معاون وابسته نظامی سفارت اسرائیل در واشنگتن . وی پس از خاتمه خدمت ، به عضویت پروژه ها و مشاوره در جنگ با ترور درآمد .
ه - مواضع شورا :
مواضع CPAS به شرح زیر است :
1 - امنیت ملی :
شورای صلح و امنیت معتقد است که مذاکرات و مباحث مربوط به مسائل امنیتی ، باید غیرسیاسی باشد . از نظر CPASمذاکره در مورد صلح و امنیت از اصول اساسی برای دموکراسی اسرائیل است ، اما در عین حال باید فعالیت در زمینه مسائل امنیتی در یک سطح تخصصی تعقیب و دنبال شده و از تأثیر منافع احزاب سیاسی مخصوصا در مورد انتخابات اجتناب شود . شورا دخالت سیاستمداران برای تأثیرگذاری - - و به عقیده شورا " فریب دادن " - - بر نیروهای امنیتی را محکوم می کند . به عقیده شورای مذکور نیروهای امنیتی تنها در قبال قانون و افسران مافوق پاسخگو خواهند بود .
2 - صلح :
از دیدگاه شورای صلح و امنیت ، صلح تنها با مصالحه و سازش قابل دستیابی است . از دیدگاه آنان صلح و ارتش قوی ، عناصر و اجزای ضروری امنیت اسرائیل محسوب می شوند . ارتش باید تمامی توان خود را در تمامی مواقع به کار گیرد ، اما باید به ذهن خود بسپارد که ایجاد صلح بدون سازش و ایثار امکان پذیر نخواهد بود .
3 - اشغالگری عامل نابودی اسرائیل :
CPAS ادامه اشغال اراضی و کنترل تمامی فلسطینیان از جانب اسرائیل را نابودکننده ویژگی های دموکراتیک دولت اسرائیل می داند . از نظر شورای مذکور ادامه اشغالگری ، ارتش را تضعیف کرده و توانایی و آمادگی آن را برای پاسخگویی به تهدیدات نظامی ، کاهش خواهد داد .
4 - دولت فلسطین :
از نظر شورای صلح و امنیت ، تأسیس یک دولت فلسطینی در نوارغزه و کرانه باختری ، در صورت تأمین امنیت لازم ، نه تنها تهدیدی برای اسرائیل نیست ، بلکه به منظور حفظ اکثریت یهودی اسرائیل ، لازم و ضروری است . CPASمعتقد است باید یک مرز واقعی و همیشگی بین اسرائیل و فلسطین جایگزین خط سبز موجود شود . ضمن آنکه مرزها در شهر قدس و دیگر اماکن مذهبی نیز روشن باشد . از نظر CPASشهرکهای یهودی واقع در شرق خط سبز باید به اسرائیل ملحق شوند .
5 - آینده سیاسی قدس :
شورای صلح و امنیت ، قدس را پایتخت اسرائیل دانسته و معتقد است اسرائیل علقه عمیقی نسبت به این شهر به عنوان پایتخت خود دارد . بنابراین هر گونه توافقی باید کنترل اسرائیل بر قدس بزرگ را تضمین کند . به عقیده شورای مذکور باید شرایط امنیتی ویژه ای برای شهر قدیمی قدس و اماکن متبرکه آن به گونه ای که حقوق پیروان ادیان سه گانه تضمین شود را فراهم کرد .
6 - حق بازگشت :
CPAS ضمن مخالفت صریح با حق بازگشت فلسطینیان تأکید می کند که دادن حق بازگشت به فلسطینیان تهدیدی برای موجودیت اسرائیل بوده و بر همین اساس دولت اسرائیل باید قویا با هر گونه توافقنامه ای مبنی بر اعطای اجازه بازگشت به فلسطینیان به اسرائیل ، مخالفت ورزد .
7 - شهرکها :
از نظر شورای صلح و امنیت ، اسرائیل بایدشهرکهای مرزی و مسأله دار را تخلیه کند . به عقیده شورای مذکور بعد از تکمیل طرح عقب نشینی از نوارغزه - - که CPAS از تخلیه یکجانبه آن حمایت کرد - - دولت باید فورا شهرکهای کرانه باختری را تخلیه کند ، زیرا این شهرکها عامل برخورد و خونریزی است و بنابراین روند صلح را تضعیف می کند .
از نظر CPAS این شهرکها نه تنها کمکی به امنیت اسرائیل نکرده ، بلکه به لحاظ تاکتیکی و تبلیغاتی در خدمت فلسطینیان قرار می گیرند .
8 - سوریه :
CPAS تأکید می کند که صلح با سوریه یک نیاز استراتژیک و ضروری برای اسرائیل است . به نظر شورا ، صلح پایدار در منطقه شمالی در حالی که خطر جنگ منطقه ای وجود دارد ، امکان پذیر و شدنی نیست .
9 - سلاحهای کشتارجمعی :
از نظر شورای صلح و امنیت ، کشورهای دارای سلاحهای کشتار جمعی ، تهدیدی جدی برای منطقه محسوب می شوند . از همین رو اسرائیل باید برای مقابله با این تهدیدات از نیروهای بین المللی ( تحت رهبری آمریکا ) کمک بگیرد .
10 - اقلیتها :
شورای صلح و امنیت ، ضمن تأکید بر ضرورت تدارک فرصتهای برابر برای اقلیتها ، معتقد است که برای پیشبرد سیاستهای توسعه در مناطق شهری و روستایی ، اتخاذ استانداردهای یکسان در مورد یهودیان و غیریهودیان الزامی است . CPAS از حکومت می خواهد تا برای تدارک مساوات اجتماعی به طور کامل اقلیتها را در درون دولت متحد سازد . شورا از اعراب اسرائیل نیز می خواهد تا به عنوان پلی برای صلح با جهان عرب ایفای نقش کنند .
11 - خدمت نظام وظیفه :
شورا معتقد است خدمت وظیفه ، برای تقویت ارتش و تقویت روحی افراد جامعه اسرائیل مهم و ضروری است . بر همین اساس ، CPASمخالف اعطای معافیت به گروههای خاصی از جامعه است .
12 - دیوارحائل :
CPAS ، ساخت دیوارحائل را برای جلوگیری از حملات فلسطینیان به ساکنان اسرائیل و همچنین ممانعت از نفوذ و حمل سلاح به نواحی مرکزی اسرائیل ضروری می داند . البته شورا معتقد است ساخت دیوارحائل ، بایستی تنها مبتنی بر نیازهای امنیتی بوده و مسائل سیاسی ، دخالتی در ترسیم آن نداشته باشد .
و - اقدامات و فعالیتها :
شورای صلح و امنیت ، تأثیرگذاری بر سیاستگذاران و افکار عمومی در مورد صلح و امنیت را از اهداف اصلی خود می داند .
محور برنامه ها و فعالیتهای شورا بر اهداف سه گانه ذیل متمرکز است .
- تبیین عقاید و نظریات جدید برای ایجاد محیطی امن تر .
- تلاش در جهت تأثیرگذاری بر تصمیمات سیاسی و امنیتی مقامات دولتی و نظامی اسرائیل .
- فراهم آوردن بستر مناسب برای نشستهای تخصصی درباره موضوعات مرتبط با امنیت ملی اسرائیل و فرایند صلح در خاورمیانه و تلفیق تئوری و عمل در رابطه با مسائل سیاسی و امنیتی در سطوح ملی و بین المللی .
شورای صلح و امنیت ملی در اسرائیل در راستای نیل به اهداف خویش برنامه ها و فعالیتهای متنوع و گسترده ای را تدارک دیده است . در این راستا ، تلاش برای خلق یک نگرش عمومی با پشتوانه علمی در مورد صلح و امنیت را از طرق زیر پیگیری می کند :
1 - سخنرانی و برگزاری نشست :
شورا با حضور مقامات عالی رتبه امنیتی ، سیاسی ودانشگاهی اقدام به سازماندهی و برگزاری همایشها ، جلسات سخنرانی و کنفرانسهایی در سطوح داخلی و بین المللی با موضوعاتی نظیر امنیت ملی اسرائیل و خاورمیانه ، تروریسم ، منازعات اسرائیل و فلسطین ، روند صلح در خاورمیانه و سیاستهای دفاعی اسرائیل کرده است .
2 - برگزاری تورها و فرصتهای مطالعاتی :
برگزاری تورهای آموزشی مطالعاتی درباره مسائل مرتبط با موضوعات امنیتی و صلح در سراسر کشور ، از دیگر اقدامات شورا در زمینه تثبیت صلح و امنیت در میان عموم جامعه است . لازم به ذکر است که مخاطب اصلی این تورهای آموزشی ، جوانان و مهاجران جدید اسرائیلی اند .
3 - برپایی تظاهرات و راهپیمایی :
اعضای CPAS به صورت فعال و جدی در تظاهرات خیابانی و راهپیماییهای اعتراض آمیز درباره مسائل و موضوعات مربوط به روند صلح شرکت می کنند .
4 - ارائه تحلیلها و برآوردهای اطلاعاتی :
تحلیل و بررسی مهمترین مسائل مربوط به امنیت ملی اسرائیل و فراهم آوردن اطلاعات دقیق و برآوردهای اطلاعاتی در زمینه مسائل امنیتی و استراتژیک ( اسرائیل ) و ارائه طبقه بندی شده این اطلاعات به سیاستگذاران امنیتی رژیم صهیونیستی ، متخصصان و کارشناسان سیاسی و نظامی .
5 - انتشار مقاله و انجام مصاحبه :
شورای صلح و امنیت با چاپ و نشر مقالات و مصاحبه با رسانه ها و انتشار بیانیه ، به حمایت یا محکوم کردن فعالیتها و وقایع مرتبط با صلح می پردازد .
ز - کتابها و مقالات منتشر شده :
نتایج و دستاوردهای فعالیتهای تحقیقاتی شورا در قالب مقالات سیاسی و امنیتی منتشر شده از سوی این شورا مشاهده می شود .
برخی مقالاتی که از سوی شورای صلح و امنیت ملی منتشر شده اند ، شامل موضوعاتی در زمینه پیروزی جنبش حماس در انتخابات شورای قانونگذاری فلسطین ، دیوارحائل و آینده اورشلیم ( بیت المقدس ) ، راهکارهایی برای حل منازعه اسرائیل و فلسطین ، روند مذاکرات صلح اسرائیل با سوریه و پرونده هسته ای ایران می شوند .
برخی از مهمترین مقالات و کتب منتشر شده توسط این شورا عبارتند از :
1 - کتب :
- یوسی آلفر ، " گرگ با گرگ هم مسکن می شود : شهرک نشینان و فلسطینیان " ، منتشر شده در سال 2002 .
Alpher Yosi, And the wolf dewlls with the wolf : settlers and Palestinians (2002 )
- نعمان تال ، کشمکشها در خانه : مواجهه با افراط گرایی اسلامی در مصر و اردن .
Neaman Tall, Struggles at Home : Coping with Islamic Extremism in Egypt and Jordan
2 - مقالات :
- دنی روچیلد ، آناتومی قابلیت بازدارندگی ، یدیعوت آحرونوت ، 26/7/2006 .
یوسی آلفر :
- " خاورمیانه : انتقام عنکبوت " ، اینترنشنال هرالد تریبون ، 27/6/2006 .
- " معضل غزه و اسرائیل " ، هفته نامه اینترنتی Bittelemons27/6/2006 .
- " شیبهای بی اعتبار و پیکارهای سخت " ، 5/5/2006 .
- " خلع صدام به اندازه کافی خوب است " ، 29/1/2003 .
- " این یک راه نیست " ، 6/1/2003 .
- شائول گیوولی : " گزیده ای از گزارش شورا در سال2005 " ، 9/4/2006 .
- شلومو گازیت : " طرح حزب کادیما : فریب یا توهم " ، 14/3/2006 .
- دنی رشیف : " ما تنها یک جواب می خواهیم " ، 5/3/2006 .
بررسی های صورت گرفته در زمینه عملکرد شورای صلح و امنیت ملی در اسرائیل که ظاهرا به عنوان یک سازمان غیردولتی ، غیرسیاسی و مستقل ، از سال 1988 تاکنون در داخل اسرائیل مشغول فعالیت است ، نشان می دهد که این شورا در ارائه طرحهای استراتژیک و امنیتی به مقامات سیاسی و نظامی رژیم صهیونیستی ، نقش عمده ای را ایفا کرده است .
مآخذ :
- بولتن رویداد و گزارش اسرائیل ، 4/12/1384 ، شماره 285 ؛ 17/7/1385 ، شماره 314 .
- www. peace-security-council/about.us.asp.
- www. peace-security-council.org/
- management.asp.
- www. peace-security-council.org/newevents.asp?id=317/472.
- www. Peace-Security.org.il/english/default.asp.