سمخ ( روستای - )
روستایی عربی است که بر ساحل جنوبی دریاچه طبریه و تقریبا شرق دهانه خروجی رودخانه اردن و به فاصله 11 کیلومتری شهر طبریه واقع شده است و یکی از بزرگترین روستاهای شهرستان طبریه از نظر مساحت ( در حدود 216 جریب ) و جمعیت به شمار می رود .
سمخ به دلیل قرار گرفتن در ساحل جنوبی دریاچه طبریه از اهمیت خاصی برخوردار است و در مرکز
ارتباطات اصلی بین شرق و غرب رودخانه اردن و میان مناطق واقع در اطراف دریاچه طبریه و دره اردن در سمت جنوب واقع است .
همچنین این روستا در وسط خط راه آهن حیفا درعا قرار گرفته و دارای یک ایستگاه راه آهن است ( نک : راه آهن ) و در تقاطع راه اصلی منتهی به طبریه از سمت شمال و جسر مجامع از طرف جنوب قرار گرفته است . راه دیگری به غیر از راه مزبور از روستای سمخ به سمت شرق منشعب شده که به روستای حمه واقع در رودخانه یرموک منتهی می شود . راه سومی نیز وجود دارد که در ساحل شرقی دریاچه طبریه به روستای سمرا منتهی می شود .
روستای عبیدیه در جنوب غربی و سمرا در شمال شرق از نزدیکترین روستاها به سمخ هستند که بین سمخ و شهر طبریه در دریاچه طبریه قایقرانی انجام می شد . سمخ در آغاز سده نوزدهم بر روی بازمانده یک شهرک باستانی ایجاد شده و بیشتر خانه هایش از خشت و برخی از سنگ سیاه ( بازالت ) که در مناطق اطراف سمخ در جولان فراوان یافت می شود ساخته شده است .
ساحل دریاچه در روستای سمخ از قلوه سنگهای ریز از بازمانده سنگهای کوارتز و گل و سنگ بازالت تشکیل شده است . سمخ 200 متر از سطح دریا پست تر است و در دوران قیمومیت بریتانیا امور این روستا را یک شورای عالی اداره می کرد .
مساحت زمینهای روستا بالغ بر 1861 جریب است که 624 جریب آن متعلق به راهها و راههای آهن است . حبوبات و درختان موز در اطراف سمخ در بخش جنوب کشت می شود .
بیشتر ساکنان سمخ از اعراب صقور و بشاتوه بودند . تعداد آنان در سال 1931 در حدود 1900 تن بالغ می شد و تعداد آنان در سال 1945 در حدود 3460 تن برآورد شده است که بیشتر ساکنان آن به کشاورزی و تجارت و فعالیتهای عمومی می پرداختند و از موقعیت مهم روستایشان در کارهای زیادی استفاده کردند و سطح زندگی و آموزش شان را بالا بردند .
صهیونیستها ، روستای سمخ را در سال 1948 ویران کرده و ساکنانش را بیرون راندند و همان سال مهاجرنشین " تسمیخ " را در محل این روستا احداث کردند .
مآخذ :
- نقشه فلسطین : اندازه : 000,501 ، تصویر طبریه .
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
- بیرکهارت ، جون : رحلات بیرکهارت ، الجزء الثانی فی سوریه الجنوبیة ( مترجم ) ، امان 1969 .