حقوقدانان فلسطین ( اتحادیه - )

از دانشنامه فلسطین


الف - تاسیس اتحادیه کنگره های آن :

در فاصله روزهای 22 تا 25/11/1971 نمایندگان حقوقدانان فلسطینی برای تاسیس اتحادیه کل حقوقدانان فلسطینی کنگره ای با شرکت اعضاء هیأت مدیره های سه شاخه که در طی سال 1971 م . در کشورهای مصر و سوریه و کویت تشکیل شده بود در شهر قاهره منعقد ساختند . شرکت کنندگان در کنگره ، یک هیأت دبیران برای اتحادیه انتخاب کردند . نیز اساسنامه اتحادیه در ین کنگره به تصویب رسید . در فاصله روزهای 25 تا 29/5/1974 م . اتحادیه دومین کنگره خود را در کشور الجزایر برگزار کرد . در این کنگره نمایندگان شش شعبه اتحادیه شرکت داشتند . شرکت کنندگان ، گزارشهای سیاسی و مالی مطرح شده را مورد بررسی قرار دادند و یک هیأت دبیران جدیدی انتخاب گردید . نمایندگانی از جانب اتحادیه بین المللی حقوقدانان دموکرات و دبیر اتحادیه کل و کلاء عرب و شماری از نمایندگان اتحادیه های حقوقدانان بین المللی و عربی نیز در این کنگره شرکت داشتند . در پایان نشستهای کنگره ، تصمیماتی بدین شرح اتخاذ گردید :

  1. حقوق ملت فلسطین در میهن خود روشن و آشکار است و کلیه موازین و منشورهای بین المللی بر آن تأکید دارد .
  2. مبارزه ملت فلسطین به خاطر آزادسازی سرزمینهای خود و بازگشت به میهن خویش با تمام وسائل و امکانات ، یک مبارزه قانونی است .
  3. حقوق قانونی ملت فلسطین ، به معنای نابودی موجودیت صهیونیستی و آزادی کامل خاک فلسطین و بازگشت ملت فلسطین به میهن خود و اعمال حق ، در تعیین سرنوشت خویش می باشد و البته همه اینها با مبارزه مسلحانه به دست می آید .
  4. کوشش در جهت درهم شکستن هرگونه صلح و سازش که به سود ملت فلسطین نباشد .
  5. ارسال پیامهای تشکر برای کشورهای پشتیبان انقلاب فلسطین و درخواست از تمامی حقوقدانان جهان پشتیبانی از این انقلاب و ملت فلسطین .

سومین مجمع عمومی اتحادیه در کشور تونس در فاصله روزهای 9 تا 12/7/1977 برگزار گردید . در این مجمع نمایندگان شاخه های هفتگانه کارگری که نزدیک به هزار عضو منتسب به آن بودند از کشورهای مصر و سوریه و لبنان و لیبی و الجزایر و کویت و امارات متحده عربی در خلیج ( فارس ) شرکت داشتند . گفت وگو درباره مقررات سیاسی و برخی از مسائل قانونی راجع به مبارزه ملت فلسطین بر ضد صهیونیسیم و امپریالیسم ، و توطئه هائی که از هر سو ملت فلسطین را هدف قرار داده اند به پایان رسید . و مباحثی نیز درباره وضعیت اتحادیه و انقلاب به میان آمد . در پایان دبیر کل جدید اتحادیه انتخاب گردید و مقرر شد که کمیسیونهای اجرائی برای رسیدگی به وضع زندائیان سرزمینهای اشغالی فلسطین تشکیل گردد . کیمسیون قانونی و کمسیون سیاسی و کمیسیون ملی از جمله آنها بودند . کمسیون سیاسی پیشنهاد نمود که برای دفاع از حقوق بازداشت شدگان در زندانهای دشمن و افشای سیاست وی کمیته ای فلسطینی عربی بین المللی تشکیل گردد . هم چنین در این مجمع نظامنامه اساسی ( قانون ) اتحادیه مورد تجدید نظر قرار گرفت و ترمیم گردید ، یکی از مواد آن انتخاب هیأت مدیره اتحادیه بود که مرکب از 18 عضو بوده و پنج نفر از اعضاء آن از بین اعضاء دبیرخانه کل انتخاب می گردید . انتخاب این هیأت برای اولین بار به انجام رسید و تصویب شد که این هیأت هر سه ماه یک بار تشکیل گردد . چنان که مجمع عمومی نیز از این پس هر سه سال یک بار باید تشکیل گردد . مجمع عمومی در پایان کار خود اقدام به صدور بیانیه ای سیاسی کرد که بر اتحاد کامل سازمان آزادی بخش فلسطین تأکید داشت و با الهام از روح اعلامیه سیاسی مجلس ملی فلسطین در دوره سیزدهم ( آذر 1/1977 م ) اتحادیه ، تصمیمات مهمی اتخاذ گردید که منجر به صدور اعلامیه سیاسی دیگری گردید که موضع اتحادیه را در مقابل هر نوع صلح و سازش و رویدادهای لبنان روشن می ساخت .

ب - نظامنامه اتحادیه :

نظامنامه ( قانون ) اتحادیه بر موارد زیر تأکید بسیار داشت :

  1. اتحادیه کل حقوقدانان فلسطینی سازمانی که سندیکایی ملی است که نماینده تمام حقوقدانان فلسطینی در سراسر جهان است .
  2. اتحادیه ، رکنی است از ارکان سازمان آزادی بخش فلسطین و در خدمت انقلاب و وفادار به تمام پیمان نامه هایملی فلسطین .
  3. شعار اتحادیه : حق ، وحدت ملی ، آزادی ، است .
  4. محل دائمی اتحادیه در قدس است اما محل موقت آن در قاهره است . ( اما عملاً در طی سال 1977 محل موقت اتحادیه به دمشق منتقل گردید ) .

ج - اهداف اتحادیه :

  1. کوشش در بازگردانیدن سرزمینها و حقوق ملت عربی فلسطین به آن از طریق همکاری با تمام نیروهای آزادی بخش در جهان .
  2. تأیید و دفاع از مبارزه عادلانه ای که ملت عرب فلسطین و امت عربی در آن گام نهاده است برای بیرون راندن اشغالگر غاصب .
  3. کوشش در جهت مصالح ملی عرب در راه آزادی و تحقق اهداف قومی عرب .
  4. تأیید و دفاع از جنبشهای آزادی بخش ملی در تمام نقاط جهان .
  5. کوشش در جهت رساندن حقوقدانان فلسطینی در سه بعد کاری و فرهنگی و اجتماعی به یک سطح عالی .
  6. کوشش در به وجود آورد پیمان همکاری بین سازمانها و اتحادیه های ملی فلسطین برای تحقق بخشید به وحدت ملی .
  7. دفاع از انقلابیون فلسطینی و همه کسانی که در زندان به آنها کمک می کنند .
  8. افشای شیوه های دشمن صهیونیستی و اساسی که قوام دشمن متجاوز بر آن استوار است از آن جهت که با منشور ملل متحد و اعلامیه حقوق بشر مخالفت دارد .

د - هیأتهای اتحادیه مرکزی برطبق نظامنامه اساسی ( قانون ) :

  1. مجمع عمومی : مرکب از هیأت مدیره های شاخه های فرعی و اعضاء دبیرخانه کل ، این مجمع بالاترین مرجع در اتحادیه است . و جلسات عادی آن هر سه سال یک بار تشکیل می گردد . سیاست عمومی اتحادیه و هیأت مدیره ها را همین مجمع تعیین و انتخاب می کند .
  2. دبیرخانه کل : که از بین اعضاء هیأت مدیره ها انتخاب می گردد . و مدت آن سه سال است و هر سه ماه یک بار تشکیل می گردد . مسئولیت اجرای مصوبات هیأت مدیره و انجام کارهای روزانه اتحادیه به عهده همین دبیرخانه است .
  3. هیأت مدیره های شاخه های فرعی : در تمام کشورهای عربی شاخه های فرعی از اتحادیه تشکیل می گردد مشروط به اینکه تعداد حقوقدانان فلسطینی در آن کشورها حداقل به سی نفر برسد . این شاخه فرعی نیز دارای یک هیأت مدیره هفت نفره است که هر سه سال یک بار انتخاب می گردند و مرجع عالی این شاخه فرعی به شمار می روند . اتحادیه حقوقدانان فلسطینی وابسته به اتحادیه حقوقدانان عرب وشورای صلح جهانی و مجامع عمومی بشر در ژنو است .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : " اتحاد العام للحقوقیین الفلسطینیین " ، جلد اول ، 1984 .