جمعیت هلال احمر فلسطین ( بیمارستانها و درمانگاه‌های - ) :

از دانشنامه فلسطین


جمعیت هلال احمر فلسطین از زمان تاسیس در 31 دسامبر 1968 طبق نظامنامهٔ خود " خدمات درمانی و اجتماعی برای فرزندان ملت فلسطین و خدمات انسانی برای نیازمندان را به آنان عرضه می‌دارد . "

این انجمن همانند دیگر انجمن‌های هلال احمر و صلیب سرخ کشورهای جهان نیست و حتی وظیفه‌‌ای که این انجمن بر عهده دارد ، همانند وظایف دیگر انجمن‌های درمانی نیست . اصولاً جمعیت هلال احمر فلسطین بدان خاطر تاسیس شده است که در شکل و قالب دو وزارتخانه بهداشت و امور اجتماعی باشد و خدماتی در اختیار مستمندان قرار دهد . به عبارتی این انجمن مسئولیت نظارت بر سلامت جسم و جان شهروندان فلسطینی و تمامی دیگر نیازمندان در اغلب نقاط این سرزمین را به عهده گرفته است .

این جمعیت برای انجام وظایف خود و تحقق هدفهایی که دنبال می‌‌کند ، دهها بیمارستان - مجتمع پزشکی - درمانگاه - کلینیک - مرکز پزشکی و اجتماعی مختلف دائر نموده است . نظر به اینکه جمعیت هلال‌احمر فلسطین یکی از مؤسسات ملی ملت فلسطین به شمار می‌رود بیمارستانها و مراکز آن در اوایل تجاوز نیروهای رژیم صهیونیستی به لبنان در سال 1982 و جنگ اردوگاه‌ها که برخی نیروهای شبه نظامی لبنانی ( اصل ) در سال 1985 علیه نیروهای ساف در اردوگاه‌های بیروت به راه انداختند در معرض تعطیلی ، انهدام و یا آتش‌سوزی قرار گرفت .

به هنگام تجاوز اسرائیل به لبنان ، تمامی بیمارستانها ، کلینیک‌ها و مراکز جمعیت در لبنان و بخشهای آن در جنوب لبنان و یا بیروت ، در معرض تخریب و انهدام قرار گرفت .

اکثر کادرهای آن دستگیر و روانهٔ بازداشتگاه‌های انصار شدند . در جنگ اردوگاه‌ها ، بیمارستان‌های غزه و رام‌الله به اشغال نیروهای دشمن درآمد . اثاثیه و لوازم این مراکز یا به تاراج رفت و یا به آتش کشیده شد . همچنین مرکز کارآموزی حیفا منهدم گردید ، و مجتمع عکا نظر به پناه دادن به رانده‌شدگان ، تعطیل و اکثر کادرهای آن دستگیر و آواره شدند .

هر بار که بیمارستان‌ها جمعیت و مراکز آن در معرض نابودی قرار می‌گرفت ، این جمعیت برای انجام وظایف انسانی خود در قبال ملت فلسطین به ویژه مستمندان ، تمامی سعی خود را به کار بست . مثلاً بیمارستانها و مراکزی که در اردن تعطیل شده بود ، در مناطق دیگر احداث گردید و دو برابر آنچه در حین تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان و محاصره بیروت ویران گردید ، در بیروت در حین محاصره ساخته شد و بالاخره بیمارستانها و مراکزی که در حین جنگ اردوگاه‌ها نابود و یا به آتش کشیده شدند ، از نو بازسازی گردیده و رسالتشان را ادامه دادند .

در جهت اجرای تصمیمات و خواسته‌های دفتر اجرایی جمعیت هلال احمر فلسطین ، این جمعیت در خلال 1985 به احداث چند باب بیمارستان ، کلینیک و جدید همت گماشت و تلاشهایی را در جهت بنای یک " بیمارستان مادر " مبذول داشت . این واحد‌های درمانی عبارتند از :

  • بیمارستان شتیلا
  • بیمارستان حیفا
  • بیمارستان سعد صایل
  • بیمارستان بیت‌المقدس

جمعیت هلال احمر فلسطین طی این مدت تحولی عظیم در وضع کلینیک‌ها - درمانگاه‌ها و مراکز اجتماعی خود در نواحی مختلف بوجود آورد ، به مجروحان توجه وافری مبذول داشته و برای بهبود آنان مراکز کارآموزی و . درمانی در سوریه ، مصر و لبنان دائر نمود . در صدر برنامه‌های خود رسیدگی به کودکان معلول را قرار داد و به خاطر آنها مراکز طبی عین‌الشمس را در قاهره احداث نمود و در ادامهٔ برنامه‌های درمانی و اجتماعی خود به شهروندان فلسطینی در سرزمین‌های اشغالی توجه نمود و در ارائه‌ٔ کمک‌ها ، اولویت را برای آنان قائل شد . جمعیت توانست با احداث سه مرکز طبی در سرزمین‌های اشغالی تصمیم سازمان بهداشت جهانی را جامه عمل بپوشاند . جمعیت ، نظر به رسالت والای انسانی و اخلاقی که بر دوش دارد علی‌غم مشکلات و موانعی که گاه و بیگاه با آن مواجه می‌شود همچنین نقش خود را ایفا می‌کند .

مراکز بهداشتی و مراکز فعال و بیمارستان‌ها تحت پوشش که در سال 1985 افتتاح گردید عبارتند از :

الف - بیمارستانها :

1 - بیمارستان غزه :

بعد از اینکه بیمارستان قدس واقع در حازمیه در خلال جنگ‌های 1975 - 1976 مورد تعرض و تخریب واقع شد ، بیمارستان غزه در سال 1976 در منطقهٔ صبرا که مملو از اهالی بیروت می‌باشد به منظور پاسخ‌گویی به نیاز‌های طبی فرزندان دو ملت فلسطین و لبنان تاسیس گردید . بیمارستان غزه روز به روز گسترش یافت و با تهیهٔ هر چه بیشتر لوازم جراحی ، روزانه به معالجه صدها شهروند بیمار و مجروح پرداخت . این بیمارستان در خلال تجاوز نیرو‌های صهیونیستی به لبنان با وجود اینکه بارها در معرض حملات و تجاوزات مکرر قرار گرفت - ثابت و استوار به ایفای نقش درمانی خود پرداخت و در خلال کشتار صبرا و شتیلا در سپتامبر 1982 جان‌های بسیاری را از خطر مرگ نجات داد .

بیمارستان غزه تا وقوع جنگ اردوگاه‌ها در ماه مه 1985 از یازده طبقه تشکیل شده و بخشهای زیر را دارا بود .

  • بخش امراض داخلی
  • بخش جراحی استخوان
  • بخش جراحی مجاری ادرار
  • بخش جراحی عمومی
  • بخش جراحی زنان و زایمان
  • بخش مراقبت‌های ویژه

این بخشها در وضعیت عادی گنجایش 175 تخت را داشت و ممکن بود در وضعیت جنگی و فوق‌العاده این تعداد به دو برابر افزایش یابد . این بیمارستان همچنین دارای دو اطاق عمل - بخش مراقبت ویژه - بخش رادیولوژی - داروخانه - آزمایشگاه - بانک خون و بخش‌هایی برای امراض مختلف بود .

بیمارستان در اوایل جنگ اردوگاه‌ها در معرض بمباران و آتش‌سوزی قرار گرفت . دارائیهای این بیمارستان یا به تاراج رفت یا نابود شد . جمعیت هلال احمر در سال 1986 مشغول بازسازی و راه‌اندازی مجدد آن شد تا بتواند بار دیگر نیاز‌های ضروری تمامی شهروندان را پاسخگو باشد .

2 - مجتمع پزشکی عکا :

مجتمع پزشکی عکا در منطقه بثر حسن حد فاصل بین اردوگاه فلسطین در بیروت و حومهٔ جنوبی قرار دارد و از زمان تاسیس خود در اوایل سال 1976 با همکاری " مرکز عربی رسیدگی به مصدومین " خدمات پزشکی گوناگونی را در اختیار فلسطینیان و لبنانی‌های ساکن این منطقه قرار می‌دهد .

مجتمع عکا از بخش‌های زیر تشکیل شده است :

این بیمارستان گنجایش چهل تخت را دارد و ممکن است این رقم در وضعیت غیر‌عادی افزایش یابد . بیمارستان عکا دارای دو بخش جراحی - آزمایشگاه - بانک خون - بخش رادیولوژی و داروخانه می‌باشد .

تعداد کلینیک‌های بیمارستان به شرح زیر است :

  • کلینیک گوش و حلق و بینی
  • کلینیک قلب
  • کلینیک امراض پوستی و مقاربتی
  • کلینیک چشم‌پزشکی
  • کلینیک کودکان
  • کلینیک بهداشت عمومی

علاوه بر این ، بخش اوژانس این بیمارستان به طور شبانه‌روزی در حال فعالیت است .

3 - بیمارستان کودکان الناصره :

این بیمارستان از بخش داخلی تشکیل شده و گنجایش بیست تختخواب را دارد . قسمتی از این بخش برای رسیدگی و مداوای بیماران مبتلا به امراض مسری و قسمت دیگر برای مراقبت نوزادان نارس و افراد مبتلا به بیماری‌های تنفسی که نیاز به تقویت مخصوص دارند ، اختصاص یافته است .

در این بیمارستان درمانگاه تخصصی وجود دارد که روزانه بیش از 25 بیمار اورژانسی را می‌پذیرد . همچنین دارای یک داروخانه است که داروهای مناسب را برای کودکان بیمار داخل بیمارستان تهیه می‌کند .

بخش دندانپزشکی بیمارستان که در نوع خود بی‌نظیر است ، دارای قسمت‌های زیر است :

  • قسمت بازبینی و معاینه
  • قسمت کشیدن دندان
  • قسمت جرم‌گیری دندان
  • قسمت مرتب کردن دندان
  • قسمت بیماریهای مختلف دهان
  • قسمت رادیولوژی و آزمایشگاه

مرکز کارآموزی و درمان طبیعی الرمله :

این مرکز از دو بخش تشکیل شده است :

اول : بخش درمان طبیعی - روزانه بین 30 الی 40 بیمار را می‌پذیرد . در این بخش معالجه به روشهای زیر انجام می‌گیرد . معالجه با تمرینات ورزشی - معالجه با برق - معالجه با شمع پارافین - ماساژ و مشتمال و استفاده از دوچرخه‌های ثابت و نظیر آن .

دوم : بخش اعضای مصنوعی - در این بخش دو نوع عضو مصنوعی ساخته می‌شود :

  1. اعضای مخصوص پایین‌تنه ( زانو - زیرزانو - بالای زانو - مفصل ران - پاهای قطع شده از مفصل پا ) .
  2. مخصوص اعضای بالاتنه ( مشخصاً زیر آرنج - بالای آرنج و از طرف مفصل کتف )

در این بخش همچنین ابزارهایی مخصوص برای کمک به افراد فلج - انواع چوبهای زیر بغل ساخته می‌شود . همچنین بخش سازنده کفش‌های طبی - ساخت شکم‌بندها - کمربندهای طبی و کفش‌های مخصوص پاهای کج . و امثالهم بر عهده این بخش است .

مرکز رسیدگی به مجروحان و معلولان :

این مرکز وابسته به سازمان امور اجتماعی جمعیت هلال احمر است . بعد از اینکه تصمیم گرفته شد مرکز حیفا در خلال جنگ اروگاه‌ها به یک بیمارستان جراحی مبدل شود مرکز رسیدگی به مجروحان و معلولان به مکان دیگری منتقل شد . در این مرکز معمولاً 12 مجروح در شش اتاق مجهز به تلویزیون - رادیوضبط و وسایل مختلف سرگرمی - کتاب و مجله بررسی می‌شوند . پرسنل این مرکز را سه کارشناس ، چهار پرستار و چند نظافتچی زن و آشپز تشکیل می‌دهند .

4 - بیمارستان حیفا :

این بیمارستان به سال 1971 در اردوگاه برج‌البراجنه به منظور پذیرش و معالجهٔ مجروحان و معلولان انقلاب و نیز کمک‌رسانی به آنان برای رفع مظلومیت ، تحت شعار " معلولان و مجروحان زندگی را می‌سازند " تاسیس گردید .

این بیمارستان در خلال تجاوز نیروهای رژیم صهیونیستی در معرض بمبارانهای وحشیانه و تجاوزات مکرر قرار گرفت ولی ثابت و استوار به ایثارگری ادامه داد و در خلال جنگ نخست اردوگاه‌ها ( مه و ژوئن 1985 ) و در جنگ دوم

( سپتامبر 85 ) جان دهها تن از ساکنان اردوگاه را از مرگ نجات داد .

جمعیت هلال احمر فلسطین معلولان را از این بیمارستان تخلیه نمود و آنجا را به یک بیمارستان جراحی قادر به پذیرش چهل بیمار در روزهای عادی بدل ساخت . این بیمارستان از دو اتاق عمل جراحی - واحد مخصوص توانبخشی به افراد معلول - بخش رادیولوژی - آزمایشگاه - داروخانه - بانک خون و مطب برای امراض مختلف تشکیل شده و مرکز حمایت مادران و کودکان زیر نظر آن اداره می‌شود .

این بیمارستان از کلینیک‌های زیر تشکیل شده است :

کلینیک چشم ، گوش ، حلق و بینی ، بیماری‌های داخلی ، پوستی ، کودکان ، زایمان ، بیماری‌های زنان ، دندان ، بهداشت عمومی و قلب .

این بیمارستان روزانه در حدود 150 تا 225 بیمار را در درمانگاه و اورژانس می‌پذیرد و درهای بیمارستان در طول شبانه‌روز باز است .

5 - بیمارستان زنان و زایمان رام‌الله :

این بیمارستان در اوایل ماه ژانویه 1978 افتتاح گردید که شامل بخش‌های زیر می‌باشد :

  • بخش عملیات جراحی
  • بخش زایمان
  • بخش اطفال عقب‌مانده
  • بخش اورژانس
  • درمانگاه
  • رادیولوژی
  • داروخانه
  • آزمایشگاه و بانک خون

این بیمارستان نظیر دیگر بیمارستان‌ها جمعیت هنگام تجاوز نیروهای رژیم صهیونیستی به لبنان ، در معرض تخریب قرار گرفت لکن فعالیت خود را متوقف نساخت و در خلال نخستین جنگ اردوگاه‌ها در ماه مه ژوئن 1985 به آتش کشیده شد ، وسایل و تجهیزات آن به تاراج رفت ، به همین خاطر موقتاً به مجتمع عکا منتقل گردید و بعد از مرمت بیمارستان مجدداً در محل خود در صبرا نقل مکان کرد .

6 - بیمارستان شتیلا :

بیمارستان شتیلا در اواسط 1985 بعد از به آتش کشیده شدن بیمارستان غزه در خلال جنگ اردوگاه‌ها برای رفع نیازمندیهای درمانی شهروندان اردوگاه‌های صبرا و شتیلا تاسیس گردید . بیمارستان در آغاز به صورت یک کلینیک کوچک افتتاح شد ، بعد درمانگاه گردید وسپس به صورت بیمارستانی با بخش‌های زیر به فعالیت درمانی پرداخت :

  • بخش اورژانس که 10 بیمار اورژانسی را می‌پذیرد .
  • بخش درمانگاه
  • رادیولوژی - آزمایشگاه - داروخانه و بانک خون
  • بخش داخلی :

این بخش دارای 15 تخت - یک اتاق عمل - یک انبار دارو و بخش پیشگیری می‌باشد .

7 - بیمارستان صور :

این بیمارستان را دفتر دائمی فلسطین در سال 1948 تاسیس کرد و جمعیت هلال‌احمر فلسطین آن را در آغاز سال 1976 تحویل گرفت و تحولاتی در آن به وجود آورد تا بتواند در وضعیت‌های فوق‌العاده گنجایش 200 تخت را داشته باشد . این بیمارستان در نجات جان صدها فلسطینی و لبنانی قربانی تجاوزات مکرر رژیم صهیونیستی به جنوب لبنان نقش عمده‌ای را ایفا نمود . بیمارستان دارای بخش‌های زیر می‌باشد :

  • بخش پذیرش و اورژانس که تمام‌وقت فعالیت می‌کند .
  • بخش درمانگاه در تخصص‌های مختلف .
  • بخش زایمان و بیماریهای زنان .
  • بخش رادیولوژی ، آزمایشگاه ، داروخانه و بانک خون .
  • یک اتاق جراحی .

8 - بیمارستان شهید کمال عدوان :

این بیمارستان در سال 1976 در اردوگاه بثرالیاس واقع در منطقه بقاع برای رفع نیازهای درمانی فلسطینیان و لبنانی‌ها ساکن منطقه و مبارزان و نظامیان قربانی تجاوزات رژیم صهیونیستی تاسیس گردید .

این بیمارستان قبل از تجاوز رژیم صهیونیستی به لبنان شامل بخش‌های زیر بود :

  • بخش اورژانس
  • بخش زایمان
  • بخش بهداشت عمومی
  • بخش رادیولوژی
  • آزمایشگاه و بانک خون

بعد از تجاوز به منطقهٔ بقاع ، بخشهای زیر نیز به آن افزوده شد :

  • بخش کودکان
  • بخش بیماریهای داخلی
  • بخش بیماریهای پوستی
  • درمانگاه با پذیرش 1500 بیمار در ماه

بیمارستان دارای چهل تخت در مواقع عادی است که در وضعیت‌های فوق‌العاده می‌توان این رقم را تا دو برابر افزایش داد .

9 - بیمارستان شهید ماجد ابوشرار :

بیمارستان شهید ماجد ابوشرار در اردوگاه الجلیل بعلبک مقارن با تجاوز نیروهای رژیم صهیونیستی به لبنان در سال

1982 به منظور کمک‌رسانی و درمان جراحات ناشی از تجاوز صهیونیستها و ارائه‌ٔ خدمات درمانی به ساکنان منطقهٔ تاسیس گردید . بیمارستان شامل بخشهای زیر است :

بخش اورژانس - بخش جراحی عمومی - بخش کلینیک تخصصی - بخش رادیولوژی و آزمایشگاه - داروخانه . این بیمارستان 22 تخت دارد که تا 35 تخت قابل افزایش است .

10 - بیمارستان جراحی یافا :

این بیمارستان در سال 1971 در ناحیهٔ المزه دمشق تاسیس شد که از سه طبقه با بخش‌های زیر تشکیل گردیده است .

  • بخش پذیرش و اورژانس
  • بخش جراحی 1 و 2
  • بخش جراحی استخوان
  • بخش قرنطینه و مراقبت‌های ویژه
  • بخش رادیولوژی
  • بخش امور اداری و خدمات
  • بخش امور اجتماعی
  • بخش داروخانه
  • بخش عملیات جراحی شلمل دو سالن برای عملیات جراحی بزرگ و اتاقهای ضدعفونی شده به وسیلهٔ دستگاه‌های بخار و حرارت خشک
  • آزمایشگاه شامل بخش‌های زیر :

بخش هماتولوژی و بانک خون

بخش بیوشیمی

بخش انگل‌شناسی

بخش باکتریولوژی

بخش سیرولوژی

در این بخش تمامی انواع آزمایشات طبی صورت می‌گیرد و روزانه بیش از 30 بیمار به این بخش مراجعه می‌کنند - بیمارستان یافا گنجایش یکصد تخت را در حالات معمولی دارد که در اوقات غیر عادی می‌توان این رقم را به دو برابر افزایش داد .

11 - مجتمع پزشکی دیر یاسین :

این مجتمع در سال 1981 در اردوگاه یرموک دمشق برای رفع نیازهای درمانی ساکنان اردوگاهی که از بزرگترین اردوگاه‌های فلسطین به شمار می‌رود ، افتتاح گردید . این مجتمع از سه طبقه کلینیک‌های تخصصی به شرح زیر تشکیل شده است :

  • کلینیک جراحی اعصاب
  • کلینیک عمومی اعصاب
  • کلینیک بیماری‌های داخلی
  • کلینیک بیماری مجاری ادرار
  • بخش اطفال
  • بخش گوش و حلق و بینی
  • بخش بیماری‌های پوستی
  • بخش استخوان
  • بخش زنان و زایمان
  • بخش بهداشت عمومی

به علاوه بخش رادیولوژی - بخش اورژانس - آزمایشگاه و داروخانه دایر است و در هر کلینیک چند پزشک متخصص و پزشک عمومی فعالیت می‌کنند . میانگین متوسط مراجعه‌کنندگان به این کلینیک‌ها حدود ده هزار تن می‌باشد .

12 - بیمارستان بیسان :

بیمارستان بیسان در سال 1978 در اردوگاه العائدین واقع در حمص برای رفع نیازهای درمانی فلسطینیان - سوریها و لبنانیهای ساکن منطقهٔ حمص و شمال لبنان تاسیس گردید . قرار بود درهای خود را در اواخر سال 1982 برای پذیرش بیمار بگشاید ولی تهاجم صهیونیست‌ها در تابستان 1982 موجب پذیرش قربانیان این تجاوز شد .

این بیمارستان از سه طبقه با بخشهای زیر تشکیل شده است :

  • بخش بیماری‌های داخلی
  • بخش بیماری‌های کلیوی
  • بخش زنان و زایمان
  • بخش گوش و حلق و بینی
  • بخش کودکان
  • بخش اورژانس
  • بخش رادیولوژی
  • داروخانه
  • بخش درمانگاه
  • بخش اداری و مالی
  • بخش آزمایشگاه شامل قسمتهای زیر :

قسمت انتقال خون

قسمت بیوشیمی

قسمت تزریقات

بانک خون

بیمارستان گنجایش چهل تخت در حالات معمولی و دو برابر این رقم را در حالات فوق‌العاده دارای می‌باشد . کلینیک‌های خارجی آن روزانه یکصد تا 150 مراجعه‌کننده دارد .

13 - بیمارستان بیت‌المقدس

بیمارستان بیت‌المقدس در صنعا پایتخت جمهوری عربی یمن به دنبال خروج مبارزان فلسطینی از بیروت در اواخر 1982 و اقامت برخی از آنها در یمن ، تاسیس شد .

این بیمارستان در زمینی به مساحت هفت هزار متر مربع ساخته شده است . نیمی از این مساحت به ساختمانهایی اختصاص داده شده است که به شکلی زیبا و دلپذیر در خیابانهای المعبده و الحدائق بنا گردیده است .

بیمارستان از چند کلینیک خارجی تشکیل شده است که در مجموع ساختمان مستقلی در مدخل اصلی بیمارستان به شمار می‌رود . این ساختمان علاوه بر کلینیک‌های تخصصی از بخش رادیولوژی ، آزمایشگاه ، داروخانه مرکزی و اتاقی برای استراحت پزشکان تشکیل شده است . کلینیک‌های این بیمارستان عبارتند از :

  • کلینیک امراض داخلی
  • کلینیک امراض جلدی
  • کلینیک گوش ، حلق و بینی
  • کلینیک اطفال
  • کلینیک جراحی عمومی
  • کلینیک جراحی دندان

زمان فعالیت این کلینیک‌ها از ساعت 8 صبح تا 2 بعد از ظهر می‌باشد .

بخش اورژانس و پذیرش بیمارستان بیت‌المقدس جلوی در ورودی قرار دارد که این دو بخش ، از دو اتاق برای پذیرش مجروحان - چهار میز معاینه ، یک اتاق مخصوص گچ‌گیری ، اتاق عمل برای حالات اضطراری - یک سالن ، یک اتاق و یک دفتر تشکیل شده است . این اتاقها به انواع وسایل پزشکی مجهز می‌باشند .

دو اتاق به عملیات جراحی اختصاص یافته است ، یکی اتاق اصلی و دیگری یک اتاق کوچک است علاوه بر این دفتر پزشکان ، دفتر پرستاران ، اتاق کوچکی برای استرلیزاسیون مجهز به انواع وسایل ، وجود دارد .

قسمت بیماران از سه بخش تشکیل شده است :

  • بخش آقایان :

این بخش از 13 اتاق به اندازه‌های مختلف تشکیل شده است . هر اتاق گنجایش 2 تا 3 تخت را دارد که مجموعاً 26 تخت می باشد و ممکن است بر این تعداد در حالات اضطراری افزوده شود .

  • بخش بانوان :

این بخش شامل یک کلینیک زنان و زایمان است و از یک اتاق معاینه ، سالن انتظار ، اتاق زایمان متشکل از یک اتاق اصلی برای امر زایمان و اتاقی دیگر برای کمک به امر زایمان و حمام کردن نوزاد . این بخش از 10 اتاق یک تختی و 18 اتاق شش تختی برای شرایط عادی تشکیل شده است و در حالات اضطراری می‌توان تعداد تخت‌ها را تا 50 افزایش داد .

  • بخش کودکان :

این بخش از چهار اتاق و یک سالن بزرگ تشکیل شده است که گنجایش 15 تخت را دارا می‌باشد . علاوه بر این یک سالن بزرگ متشکل از یک اتاق برای معاینه بیماران و سالن وسیعی برای انتظار عیادت‌کنندگان وجود دارد . اداره امور اداری بیمارستان در مقابل بیمارستان قرار دارد که از دو اتاق تشکیل شده است که یکی به مدیریت و دیگری به حسابداری اختصاص یافته است . همچنین یک سالن بزرگ وجود دارد که قسمتی از آن برای کارهای اداری بیمارستان از قبیل منشیگری ، تایپ و غیره اختصاص یافته است .

بخش رادیولوژی بیمارستان بیت‌المقدس در محدوده ساختمان درمانگاه قرار گرفته و از یک اتاق عکسبرداری ، یک سالن انتظار و اتاق ظهور فیلم تشکیل شده است . در این بخش دو تکنسین عکسبرداری فعالیت می‌کنند .

بخشهای بیمارستان بیت‌المقدس مسئولیت‌های عظیمی را بر عهده دارند ، خصوصاً پزشک متخصص جراحی که به طور شبانه‌روزی در بیمارستان فعالیت می‌کند .

14 - بیمارستان فلسطین :

بیمارستان فلسطین در سال 1972 فعالیت خود را با اجارهٔ ویلای کوچکی از شرکت پیمانکاری در قاهره ، آغاز کرد و در سال 1978 ویلا و زمین مجاور آن خریداری شد و بعد از تخریب ویلا ، بیمارستانی هشت طبقه در محل آن احداث گردید .

این بیمارستان از کلینیک‌ها و بخشهای زیر تشکیل شده است :

  • کلینیک کودکان
  • کلینیک مجاری ادرار
  • کلینیک بیماری‌های پوستی و مقاربتی
  • بخش مراقبت های ویژه
  • بخش بیماری‌های چشم
  • بخش درمان طبیعی
  • بخش امراض داخلی نظیر بخش قلب

جراحی کودکان

  • کلینیک دندان‌پزشکی
  • بخش بیماری‌های خونی
  • کلینیک زنان و زایمان
  • آزمایشگاه ، داروخانه ، بانک خون
  • کلینیک جراحی عمومی
  • بخش جراحی‌های تخصصی نظیر جراحی استخوان
  • کلینیک گوش ، حلق و بینی
  • کلینیک اعصاب و امراض روانی

در بیمارستان فلسطین هر ماه نزدیک به یکصد و پنجاه عمل جراحی صورت می‌گیرد که شامل عملیات جراحی مختلف است . در طبقهٔ سوم این بیمارستان 5 اتاق عمل جراحی مجهز به مدرن‌ترین وسائل وجود دارد .

بیمارستان فلسطین در سال 1985 در شرایط بسیار دشوار و در زمانی که هنوز کار احداث تمام قسمت‌های بیمارستان تمام نشده بود ، توانست چهار عمل جراحی قلب را انجام دهد که موفقیت آن افتخاری برای جامعهٔ پزشکی و انسانی فلسطین به شمار رفت .

بیمارستان فلسطین گنجایش 360 تخت را دارد . کادر اداری بیمارستان علاوه بر ادارهٔ بیمارستان ، مامور تشکیل دوره‌های آموزشی و ارائه‌ٔ تجارب خود در زمینهٔ مدیریت بهداشتی است .

15 - بیمارستان طرابلس :

بیمارستان طرابلس در سال 1983 نظر به افزایش تعداد مجروحان انتقالی به بیمارستان البداوی که در آن موقع تنها مرکز بزرگ پزشکی برای 65 هزار فلسطینی و حدود 50 لبنانی ساکن اردوگاه‌های البارد ، البداوی و مناطق اطراف آن به شمار می‌رفت ، تاسیس گردید . به عنوان نمونه در روز سوم نوامبر 1983 ، 180 مجروح به این بیمارستان مراجعه کردند که نهایت مراقبت نسبت به آنها به عمل آمد . با شدت گرفتن بمباران و معرض خطر قرار گرفتن مجروحان و کاهش تخت‌های بیمارستان ، روسای جمعیت هلال احمر فلسطین تصمیم گرفتند به شهر امن آن روزها یعنی طرابلس منتقل شوند و در خلال دو روز یک بیمارستان صحرایی با گنجایش 35 تخت و یک اطاق عمل با دو میز جراحی ، دو بیهوش‌کننده ، یک دستگاه ضدعفونی تاسیس گردید و اندکی بعد یک مولد عظیم برق خریداری شد .

در خلال حوادث و درگیری‌های طرابلس ، ساختمان بیمارستان طرابلس متحمل خسارات سنگینی گردید و به صورت غیر قابل استفاده درآمد تا اینکه در سال 1985 به ساختمان جدید چهار طبقه‌ای که شرایط بهداشتی را دارا بود منتقل گردید و کار رسیدگی به مجروحان و بیماران از سر گرفته شد .

بخشهای اصلی بیمارستان به شرح زیر می‌باشد :

  • بخش جراحی عمومی
  • آزمایشگاه ، بانک خون ، داروخانه
  • بخش جراحی استخوان
  • بخش اورژانس
  • بخش جراحی مجاری ادرار
  • بخش درمانگاه خارجی
  • بخش زنان و زایمان
  • یک اتاق وسیع جراحی
  • بخش کودکان
  • اتاق بیهوشی و توانبخشی
  • بخش گوش ، حلق و بینی
  • بخش رادیولوژی

در سال 1948 تعداد کل عملیات جراحی ، 446 فقره بوده است . علاوه بر این خدمهٔ بیمارستان در سال 1985 یا همکاری و هماهنگی پرسنل کلینیک‌های البارد و البداوی به فعالیت‌هایی در زمینهٔ طب پیشگیری و آشنا نمودن اهالی اردوگاه با مسائل بهداشتی در خانه دست زدند و مشکلات بهداشتی با همکاری کمیته‌های مردمی اردوگاه‌ها مورد حل و فصل قرار گرفت .

کادر پزشکی بیمارستان در سال 1986 از 65 متخصص ، انترن ، پرستار ، تکنسین تشکیل شده بود . این بیمارستان در مواقع عادی گنجایش 65 تخت را دارد و در مواقع اضطراری بر این تعداد افزوده می‌شود .

16 - مجتمع دندانپزشکی کرمل :

این مجتمع در سال 1983 در اردوگاه یرموک واقع در دمشق برای تحقق شعار " ویران می‌کنند ، بنا می‌کنیم " تاسیس گردید . جمعیت هلال احمر فلسطین از زمان تشکیل خود تا به امروز شعار " ویران می‌کنند ، بنا می‌کنیم " را حفظ نموده است

مجتمع از دو طبقه با بخشهای زیر تشکیل می‌گردد :

  • بخش جراحی
  • بخش درمان
  • بخش دندانسازی

این بخشها تجهیزات زیر را در اختیار دارند :

دستگاه برای درمان دندان ، دستگاه جراحی و کشیدن دندان ، دستگاهی برای تشخیص بیماری دندان ، دستگاهی برای ساخت دندان ، آزمایشگاهی برای ساخت دندان .

ب - درمانگاه‌ها و کلینیک‌ها :

به منظور تحقق شعار جمعیت هلال احمر و ارائه‌ٔ خدمات درمانی و اجتماعی به فلسطینیان ساکن مناطق مختلف ، جمعیت علاوه بر احداث بیمارستانهایی در مناطق فلسطینی‌نشین به ساختن درمانگاه‌ها و کلینیک‌ها اقدام نمود . اساس درمانگاه‌ها و کلینیک‌هایی که جمعیت احداث نموده و یا بر احداث آنها در مناطق مختلف نظارت کرده است عبارتند از :

  1. در لبنان
  2. درمانگاه اردوگاه بثر الیاس
  3. کلینیک اردوگاه برج‌البراجنه
  4. درمانگاه وطی‌المصیطه
  5. کلینیک اردوگاه المیه و میه ( صیدا )
  6. درمانگاه عین‌الحلوه در اواسط سال 1985 افتتاح گردید .
  7. کلینیک اردوگاه برج‌الشمالی ( صور )
  8. کلینیک اردوگاه البص ( در صور )
  9. کلینیک اردوگاه القاسمیه ( در صور )
  10. کلینیک اردوگاه نهرالبارد ( طرابلس )
  11. کلینیک اردوگاه البداوی ( طرابلس )
  12. کلینیک بعلبک
  13. کلینیک عرقوب
  14. در سوریه :
  15. کلینیک اردوگاه یرموک ( دمشق )
  16. کلینیک اردوگاه السیده زینب ( استان دمشق )
  17. کلینیک جرمانا ( استان دمشق )
  18. کلینیک دوما ( استان دمشق )
  19. کلینیک خان دنون ( استان دمشق )
  20. کلینیک خان الشیخ ( استان دمشق )
  21. کلینیک المدینه التعلیمیه ( دمشق )
  22. کلینیک اردوگاه النیرب ( حلب )
  23. کلینیک جندرات ( حلب )
  24. کلینیک لاذقیه
  25. کلینیک حمص
  26. کلینیک اردوگاه سبینه ( دمشق )
  27. کلینیک حماة
  28. کلینیک الهامه ( استان دمشق )
  29. آسایشگاه دمر ( استان دمشق )
  30. در مصر :
  31. مرکز پزشکی عین‌الشمس ( قاهره )
  32. کلینیک النبل ( قاهره )
  33. مرکز توانبخشی و درمان طبیعی ( قاهره )
  34. کلینیک الوابلی ( قاهره )
  35. کلینیک مدیریت‌التحریر ( قاهره )
  36. کلینیک مصرالجدید ( قاهره )
  37. کلینیک جواد حسنی ( قاهره )
  38. کلینیک اردوگاه کندا ( رفع )
  39. کلینیک الزقازیق
  40. کلینیک طنطا
  41. کلینیک اسکندریه
  42. در منطق دیگر :
  43. درمانگاه قدس ( سودان )
  44. کلینیک سنکات ( سودان )
  45. کلینیک اوگاندا ( اوگاندا )
  46. مجتمع پزشکی حمام الشط ( تونس )
  47. خانه مجروحان فلسطین ( تونس )
  48. درمانگاه المنزه ( تونس )
  49. کلینیک بوقرنین ( تونس )

مآخذ :

  1. خبرگذاری وفا : نشریه خبری سازمان آزادی‌بخش فلسطین ، بیمارستان‌ها جمعیت هلال احمر فلسطین ، شماره‌های 1746 - 1742