برکه های فلسطین

از دانشنامه فلسطین


ساکنان فلسطین در طول دوره های مختلف زمان ، به جمع کردن آب باران و چشمه ها ، در چاهها و برکه های بین صخره ها ، برای فصل خشکی اقدام می کردند . بسیاری از این برکه ها ویران شد و تعدادی از آنها بازسازی گردید . کمبود آب آشامیدنی در شهر قدس نیز باعث حفر چاههایی در اطراف آن گردید که از مهم ترین برکه های فلسطین به شمار می روند . برکه های سلیمان در جنوب بیت لحم در سال 1845 میلادی ویران شد . این برکه های 3 گانه هر کدام از دیگری حدود 48 - 49 متر فاصله دارند . طول اولی به 116 متر و عرض آن در کف 8/71 متر و در قسمت بالا 7/68 متر می باشد و عمق آن به 6 تا 7 متر می رسد . قسمت اعظم آن بین صخره ها واقع شده که در گوشه جنوب غربی آن شکافی تا پایین وجود دارد . سطح برکه دوم 6 متر گودتر از اولی است ، طول آن 129 متر و عرضش در قسمت بالا 8/48 متر و در قسمت پائین 76 متر و عمق آن 12 متر می باشد . در گوشه شمال شرقی آن قناتی جریان دارد که به چشمه صالح متصل می شود . تمام برکه بین سنگها واقع شده است . طول برکه سومی 177 متر و عرض آن از بالا 45 متر و از پایین 63 متر و عمق آن 15 متر بوده و سطح آن از برکه دوم 6 متر پائین تر است . در گوشه شرقی و شمال شرقی این برکه نیز شکافی وجود دارد . قناتهای این برکه ها به برکه های دیگر مانند برکه العروب ( الخلیل ) به طول 73 متر و عرض 49 متر و برکه بنت سلطان به طول 74 متر و عرض 45 متر ، متصل می شود . آب چشمه ارطاس در نزدیکی کوه فردوس به برکه های سلیمان می ریزد . دو قنات نیز که آب چندین چشمه به آنها می ریزد ، این آب را به قدس منتقل می کند .

در محوطه حرم الخلیل نیز ، دو برکه آب وجود دارد ، برکه بالائی قرازین نام دارد که از دوران قرون وسطی برای صنعت شیشه سازی از آن استفاده می شده است . طول آن به 26 متر ، عرضش به 17 متر و عمق آن به 5/8 متر می رسد . برکه پائینی ، سلطان نام دارد که مربع شکل است و طول و عرضش 10 متر می باشد . در غرب اریحا در دره قلط نیز برکه موسی قرار دارد که از سنگ ساخته شده است . طول آن 171 متر و عرضش 143 متر می باشد و به تعدادی قنات از شعبات رود قلط متصل است .

[[ پرونده : | ج1 ص379 ]]

در رمله ، برکه قدیمی ( جاموس ) و در بیت لید حومه طولکرم ، برکه رومانیه قرار دارد . دو برکه " شمس " و " قمر " ( ماه و خورشید ) در روستای ابرومین در جنوب غربی نابلس موجود است .

در اردن تعداد زیادی برکه آب وجود دارد که مخصوص پرورش ماهی است ، برکه های دشت حوله ، جسهر و بیسان از جمله این برکه هاست . در دشت عکا نیز برکه ای برای پرورش ماهی موجود است .

مآخذ :

  1. Baedeker. K. palaestina und syrien, leipzig 1897.
  2. Shicr. Von C. Die Wassers orgung der stadt Jerusalem 1878.