برنامه ریزی ( مرکز - )

از دانشنامه فلسطین


نام رسمی آن مرکز برنامه ریزی سازمان آزادی بخش فلسطین بوده و به نام مرکز برنامه ریزی فلسطین نیز معروف است . این مرکز یکی از مؤسسات فعال در چهارچوب سازمان آزادی بخش فلسطین است و زیر نظر مستقیم شخص رئیس کمیته اجرایی سازمان که مدیرکل را تعیین و انجام وظایف مورد نظر را به وی واگذار می کند ، اداره می شود .

مجلس ملی فلسطین در چهارمین دوره اش در قاهره ( 1967 ) برای ایجاد اداره برنامه ریزی مرکزی تبلیغات که روشها و تحلیلهائی را به منظور بهره برداری در اختیار رسانه های رسمی تبلیغاتی فلسطینی ، عربی ، و مردمی قرار می دهد ، تصمیم گرفت . مجلس ملی فلسطین در ششمین دوره خود در قاهره ( فوریه 1969 ) بار دیگر تصمیمات متخذه در چهارمین دوره مجلس ملی در ارتباط با تأسیس مرکز برنامه ریزی و لزوم توجه وافر به این مرکز و بهره برداری از فعالیتهایش را مورد تأکید قرار داد . بدین لحاظ انگیزه اساسی برای تشکیل مرکز برنامه ریزی در دوره چهارم ، ضرورتهای ناشی از گسترش فعالیت سازمان آزادی بخش در زمینه تبلیغات بود . از سوی دیگر گسترش فعالیت مرکز برنامه ریزی مذکور درخارج از چهارچوب تبلیغات ، نیاز به فعالیتهای این مرکز و گردآوردن متفکران فلسطینی به عنوان محوری برای شرکت در مبارزه فلسطین ، شکل و وظایف محوله به این مرکز و تأکید بر توجه نسبت به آن را در ( دوره ششم ) آشکار ساخت . از آن موقع فعالیت سازمان مرکز برنامه ریزی به شکل کنونی آن تغییر یافت .

مرکز برنامه ریزی از بخشهای متعددی که برخی دائمی می باشند ، تشکیل می گردد . این بخشها عبارتند از : بخش های سیاسی ، سرزمین اشغالی ، تکنولوژی ، دفتر و اطلاعات ، تربیتی و اجتماعی ، کنفرانسهای بین المللی ، اداری ، دبیرخانه و بخش چاپ و انتشارات .

مرکز یاد شده ، تابع مرکز انستیتوی فلسطینی برای توسعه اداری است که ابتدا به عنوان بخش آموزش اداری آغاز به فعالیت نمود و تدریجا به انستیتویی ناظر بر آشنایی کارمندان سازمان آزادی بخش با کارهای جدید اداری تبدیل شد . این مرکز از سال 1980 بخش ویژه مطالعات استراتژیکی را برای پیگیری تحول افکار استراتژیکی در سطح دنیا احداث نمود . این بخش ماهنامه محدودالانتشاری را تحت عنوان امور استراتژیکی را که بیانگر مفاهیم جدید استراتژی بین المللی است ، منتشر می سازد .

مرکز برنامه ریزی به روش تشکیل اکیپهای کار موقت برای انجام وظایفی که از سوی کمیته تعیین می گردد و یا شرایط زمانی به وجود آنها نیاز پیدا می کند ، تکیه نماید . این گروههای کار از تعدادی کارمند رسمی مرکز و تعداد مناسبی کارمند غیررسمی و یا افراد داوطلب خارج از مرکز برحسب نیاز تشکیل می گردد .

تمامی و یا برخی از کارکنان مرکز برنامه ریزی ، غیررسمی می باشند . آنها یا بازنشسته هستند و یا براساس ضابطه مالی سازمان به کار گمارده می شوند . ولی مرکز ، بسیاری از نیروهای خارج از اداره را به طور روزمزد و یا انتخابی به کار دعوت می نماید . این مرکز ، پژوهشگران و کارکنانی را از تمامی نقاط سرزمینهای عربی جذب نموده و گاهی از تجربه دوستان فلسطینی غیرعرب استفاده می نماید .

مرکز برنامه ریزی ، به همکاری با رهبران فلسطینی مبادرت می ورزد و دستورالعملها و طرحهای کوتاه مدت ، میان مدت و درازمدت را در زمینه هایی که مورد نیاز رهبران ، ادارات ، موسسات و ارگانهای فعال در چهارچوب سازمان آزادی بخش می باشد ، در اختیار آنها قرار می دهد .

این مرکز تنها در مراحل اولیه آموزش و هنگام اجرای هرگونه طرح و یا هنگامی که از جانب رهبران مأمور پیگیری و ارزیابی طرحی می گردد و یا هنگامی که برخی از اعضای مرکز براساس ماموریتی از جانب کمیته اجرایی در امر اجرای طرحی شرکت می کنند ، نقش مجری را ایفا می نماید .

در راه تحقق این امر ، مأموریتها ، وظایف و مسئولیتهای اصلی زیر را عهده دار می گردد : تهیه بررسیها و تحلیلهایی دربرآورد موضع سیاسی عربی و بین المللی و ایجاد تسهیلات برای دسترسی به مطبوعات و نشریات دوره ای و کتابهای منتشره از منابع ذیربط به منظور پی گیری خبری و تحقیقاتی در راستای تهیه تحلیلها ، بدین نحو ، مرکز مزبور تحول استراتژیها و مواضع کشورهای مختلف را در مورد خاورمیانه و به ویژه مسأله فلسطین دنبال می کند .

این مرکز همچنین سیاستها و مسائل دشمن و تحولات سیاسی ، نظامی ، اقتصادی ، اجتماعی و فکری طرف مقابل را دنبال نموده و با همکاری اداره امور سرزمین اشغالی و ارگانهای فلسطینی فعال در این زمینه ، پیشنهادات و طرحهای لازم را برای مقابله با این تحولات و تغییرات ارایه می دهد .

مرکز همچنین بخش تکنولوژی نظامی مسائل نظامی دشمن و تحلیلها و خبرهای نظامی جهان را دنبال کرده و گزارشی حاوی اطلاعات نظامی لازم برای مبارزان در مورد سلاحهایی که مورد استفاده آنها و یا دشمن قرار می گیرد ، انتشار می دهد .

مرکز برنامه ریزی از نخستین سالهای تشکیل خود ، در پی ریزی خطوط و قالبهای سیاست تبلیغاتی فلسطین به ویژه در صحنه بین المللی سهیم بوده است .

مرکز ، در برنامه ریزی تربیتی مربوط به مؤسسات آموزش فلسفی و شیوه های آموزشی این سیاست شرکت می کند . این مرکز در سال 1972 و بعد از انجام بررسیها و تحلیلهای گسترده بسیاری از محققان ، و مربیان فلسطینی و عربی ، منشوری در این زمینه انتشار داد .

مرکز یادشده در تهیه و ارایه تحقیقات و تحلیلهای لازم جهت مشارکت در کنفرانسهای گوناگون عربی ، بین المللی ، رسمی و نیمه رسمی شرکت می کند ، بیانیه ها و اطلاعاتی در مورد این کنفرانسها جمع آوری و آنها را با همکاری ادارات ذیربط در سازمان آزادی بخش تنظیم نموده و دستورالعملهای خاص هر کنفرانس را تهیه می کند و گاهی در کنار هیأتهای نماینده سازمان آزادی بخش شرکت می کند و به نمایندگی از مرکز ، در شوراهای عالی مشورتی سازمان آزادی بخش حضور می یابد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیه ، جلد اول ، 1984 .