اونیری ، یوری
وی ، روزنامه نگار ، نویسنده و نماینده سابق پارلمان اسرائیل می باشد . در آلمان متولد شد و در دوران کودکی به فلسطین مهاجرت کرد . بعدا به گروه ایرگون پیوست و در جنگ 1948 در کنار گروه هاگانا علیه اعراب شرکت کرد ، ولی بعدها مستقل شد و سازمان " الکفاح " ( مبارزه ) را تشکیل داد . این سازمان مجله ای به همین نام منتشر ساخت .
اونیری ، سردبیر مجله " هاعولام هازیه " ( Haoolam Hazeih ) بود که از آن در جهت ارائه اندیشه های جنبش سامی گری استفاده کرد . این جنبش در " دیاسپورا " خواستار جدایی از گذشته یهود ، تفاهم با اعراب و پذیرش قومیت عرب بود .
اونیری سپس گروهی به نام " هاعولام هازیه " ( جنبش نیروی جدید ) تشکیل داد و از سوی این جنبش به عنوان نامزد نمایندگی پارلمان معرفی شد ولی در انتخابات سال 1974 شکست خورد .
علی رغم این که اونیری بسیاری از نشانه های اسطوره ای تفکر صهیونیستی و ابعاد محدود آن را کنار گذاشته بود ولی با این حال ، به تشکیلات نظامی اسرائیل و بن گورین علاقه مند بود .
او اندیشه ایجاد کشور صهیونیستی را رد نمی کرد ، بلکه اشتباه صهیونیستها را در نادیده گرفتن واقعیت وجود اعراب و موجودیت فلسطین می دانست و معتقد بود که تنها راه حل ، اسرائیل بدون صهیونیسم است . به طوری که بعدها کتابی با همین نام تألیف کرد و در آن خواستار برپایی کشور فدرال بی مذهب خاورمیانه ای ( که پایتخت آن قدس بوده و دو حکومت مستقل داشته باشد ) گردید : یکی کشور فلسطین در خارج از مرزهای امن اسرائیل و دیگری کشور اسرائیل که براساس به رسمیت شناختن دو ملت برپا شود .
می توان گفت که اونیری ، مفهوم منفی و تاریخی تشکیل رژیمصهیونیستی در قلب سرزمینهای عربی و ناممکن بودن موجودیت اسرائیل بدون صهیونیسم را درک نمی کند . ( ن . ر . : ادعای اسرائیل بر فلسطین ) اونیری پس از پیروزی انقلاب اسلامی ایران و قطع کامل روابط ایران و اسرائیل طی مقاله خود در مجله " هاعولام هازیه " زیانهای این قطع رابطه را چنین برشمرده است :
- از دست دادن منبع نفت که در گذشته تضمین شده بود .
- از دست دادن تنها تأمین کننده لوله نفتی ایلات - عسقلان .
- از دست دادن یک خریدار مهم فرآورده های صنعتی و کشاورزی اسرائیل .
- از دست دادن یکی از بسیار معدود کشورهای مجاوری که اسرائیل می توانست با تضمین کار و سودهای بسیار هنگفت برای شرکتهای اسرائیلی ، امکانات تکنولوژی در اختیار آن بگذارد .
- از دست دادن یک هم پیمان نیرومند علیه نفوذ و رخنه گری شوروی .
- از دست دادن یک هم پیمان مقتدر درسطح استراتژی - سیاسی در مقابله با هرگونه تسلط عربی بر جنوب دریای سرخ .
- ایران رژیم شاه ، یکی از معدود کشورهای اسلامی بود که برای تقویت سادات جهت ایجاد روابط عادی با اسرائیل ابراز آمادگی کرد .
مآخذ :
- مؤسه " الارض " ویژه مطالعات فلسطینی : استراتژی صهیونیسم در منطقه عربی و کشورهای همجوار آن ، انتشارات بین الملل اسلامی ، پائیز 1363 .
- کیالی ، عبدالوهاب : موسوعة السیاسة ، المؤسه العربیه للدراسات و النشر ، جلد اول ، چاپ دوم ، 1991 .