الفردپطرس روک ( 1885 - 1956م )

از دانشنامه فلسطین


آلفردپطرس روک ( عضو کمیته‌ی عالی عرب ) در شهر یافا به‌دنیا آمد و تحصیلات ابتدایی و دبیرستان را در مدرسه‌ی فریرآن به پایان رسانید . او پس از پایان تحصیلات ، به شغل‌های آزاد از قبیل بازرگانی و کشاورزی روی آورد . نابسامانی‌های میهنش به ویژه هنگامی که انتقال صهیونیست‌ها به شهر یافا شروع شد او را سخت نگران کرده بود ، به طوری که درگیری وی با تنی چند از صهیونیست‌ها در سال 1905 به کشته شدن یکی از آنجا منجر شد . پس از این واقعه او یافا را ترک کرد و به یونان پناهنده شد . اما در سال 1910 به فلسطین بازگشت و مسئولیت تبلیغ و ترویج آرمان فلسطین را از طریق برگزاری سخنرانی‌ها و سمینارها و کنفرانس‌ها به عهده گرفت . دوستان وی به احترام و عشق شدید او نسبت به میهنش اقرار کرده‌اند .

هنگامی که در سال 1916 شریف‌حسین انقلاب عربی را در حجاز اعلام کرد ، آلفرد روک و برخی از یارانش پشتیبانی خود را از آن اعلام کردند و در جهت تأیید و تشریح اهداف و مقاصد آن دست به فعالیت زدند که همین امر باعث گردید مقامات عثمانی او را به آناتولی تبعید کنند .

وی پس از پایان جنگ ، به شهرش بازگشت ، اما متوجه شد که اموالش مصادره شده و باغ میوه‌اش از بین رفته است . در نتیجه اوضاع مالی خوب او دچار نابسامانی گردید . اما این مسأله‌ی او را از شرکت در جنبش ملی باز نداشت .

او به عنوان عضو هیأت اعزامی فلسطین به کنفرانس‌های گوناگون درباره‌ی مسأله‌ی فلسطین انتخاب شد . از آن جمله کنفرانس لندن در سال 1930 ، کنفرانس پارلمانی در قاهره بین 7 تا 11/10/1938 ( نک : کنفرانس پارلمانی عرب ) و کنفرانس " سنت‌جیمس " در لندن به‌تاریخ 7/2/1939 ( نک : لندن کنفرانس 1939 ) .

در ماه آوریل 1936 به‌عنوان عضو کمیته‌ی ناظر بر انجام اعتصاب بزرگ در شهر یافا انتخاب گردید . همچنین به عضویت کمیته‌ی عالی عرب برای فلسطین ، که ریاست آن را حاج محمدامین حسینی به عهده داشت ، درآمد . او یکی از امضاءکنندگان بیانیه‌ی رهبران مسیحیان در 20/8/1936 فلسطین بود که طی آن جهان مسیحیت را به رهایی مکان‌های مقدس از خطر صهیونیسم دعوت کردند . همچنین آنها نظر مسیحیان جهان را به آنچه که در پشت پرده‌ی سیاست انگلیس می‌گذشت متوجه ساختند . هنگامی که در تاریخ 1/10/1937 مقامات قیمومیت انگلیس ، کمیته‌ی عالی عرب را منحل و برخی از اعضای آن را به جزیره‌ی سیسل تبعید کردند ، آلفرد روک به هیأت اعزامی فلسطین به ژنو که مشغول تبلیغات برای آرمان فلسطین بود پیوست و در نتیجه از تبعی رهایی یافت . اما از ورود او به فلسطین جلوگیری به‌عمل آمد . سپس به‌هنگام بازگشت تبعیدیان سیسل به او نیز اجازه‌ی ورود داده شد .

از آن پس به حزب عربی فلسطینی به رهبری جمال حسینی پیوست و در سال 1935 به قائم‌مقامی آن انتخاب شد . سپس در سال 1944 به‌عنوان عضو انجمن شهر یافا انتخاب گردید . و این آخرین مقامی بود که در فلسطین به عهده گرفت . همچنین او در هیأت اعزامی شهرداری یافا که در آوریل سال 1948 با مقامات اردنی ملاقات کردند حضور داشت . این دیدار به منظور درخاست کمک و یاری از مقامات اردنی برای جلوگیری از سقوط یافا به دست کماندوهای صهیونیست بود .

مأخذ :

  1. زعیتر ، اکرم : یومیات الحرکة الوطنیه الفلسطینیة ( 1935 - 1930 ) ، بیروت 1979 .