مناره ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستایی عرب نشین در جنوب شهر طبریه است . حدود 9 کیلومتر با این فاصله داشته که چهار کیلومتر آن آسفالت و بقیه خاکی است . نام کنونی اش تغییر یافته " کفارمنوری " روستای رومی است که در همین مکان وجود داشته است .

این روستا در قسمت شرقی کوههای الجلیل و بر روی کوه منارهبا سطحی به ارتفاع 220 متر و طولی شبه صاف بنا شده است که از شمال به سمت جنوب امتداد می یابد . ارتفاع کوه به سمت شمال به تدریج افزایش می یابد تا در پانصد متری آن به بلندترین نقطه اش در 233 متری از سطح دریا می رسد .

دامنه های غربی ومه آلود آن به دلیل رودخانه مجلس و کمی شیب با دامنه های شرقی آن به سمت دریاچه طبریه متفاوت است و در بلندترین قسمتهای دامنه شرقی یک شکاف سنگی وجود داشته که از شمال روستا شروع و به طور مستقیم ، تقریبا به مسافت کیلومتر به سمت شمال غربی امتداد می یابد .

روستا در حدود 5/1 کیلومتر از ساحل غربی دریاچه طبریه فاصله داشته و رود بساس به فاصله 250 متری از جنوب آن می گذرد . این رود به سمت جنوب و برای ریختن در رود " الفجاس " که از انشعبات رود اردن است ، جریان دارد . از سمت شرق در شمال شرقی آن رودهای کوچک سرچشمه می گیرند که همگی به دریاچه طبریه می ریزند .

برخی از این رودها عبارتند از : رود قصب ، دلبه و رود وسیع و بالأخره جردون . از چشمه های به وجود آورنده این رودهای کوچک ، چشمه قصب در شمال ومجموعه ای از چشمه های آب گرم در 5/1 کیلومتری شمال شرقی آن کناره دریاچه طبریه می باشند .

منارهروستایی کوچک و تقریبا مربعی شکل و انبوه است . در سال 1931 ، در آن 33 خانه وجود داشته است . مجموعه زمینهای آن و زمینهای روستای ناصرالدین واقع در شمال غربی آن به فاصله سه کیلومتر ، در سال 1945 تقریبا " 797,6 جریب بوده که صهیونیستها 410,1 جریب آن یعنی 7/20% از آن را به تملک خود در آورده اند .

در 1922 ، در مناره121 نفر عرب زندگی می کردند . که تعداد آنها در 1931 به 214 و در 1945 به 490 نفر رسیده است .

هیچ خدمات عمومی در این روستا ارائه نشده و اقتصاد آن تنها بر کشاورزی و پرورش دام استوار و مهمترین محصولات آن حبوبات ، خربزه و توتون است .

در سال 1948 صهیونیستها ساکنان آن را رانده و روستا را ویران نمودند و در فاصله یک کیلومتری شمال شرقی آن کناره دریاچه طبریه موشاف " منوراه " را ایجاد کردند .

مآخذ :

  1. صایغ ، انیس : بلدانیه فلسطین المحتله ، بیروت 1968 .
  2. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 بیروت 1974 .
  3. نقشه فلسطین : مقیاس 000,251 ، تابلوهای طبریه و سمخ .
  4. نقشه فلسطین : 000,501 ، تابلو طبریه - فیق .