عقربا ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


عقربا شهرکی عرب نشین در کرانه غربی و در فاصله 18 کیلومتری جنوب شرقی نابلس است ، که با جاده ای فرعی به آن مرتبط می شود . راههای فرعی دیگری عقربا را به روستاهائی از جمله عورتا ، مجدل بنی فاضل ، یانون ، اوصرین ، جوریش ، کفرعطیه و دوما و غیره مرتبط می سازد .

عقربا بر بالای یکی از کوهپایه های جنوب شرقی کوه العرمة ، از سلسله جبال نابلس واقع شده است ( ارتفاع قله آن 843 متر است ) . ارتفاع عقربا بین 650 تا 700 متر از سطح دریا است . از طرف شرق این شهر از مجرای بالایی دره عرقان السبع یکی از رودهای دره الاحمر که به طرف شرق نهر اردن سرازیر می شود ، سرچشمه می گیرد . عقربا بر زمینهای پهناور آن در جهت جنوب شرقی ، مشرف می باشد .

بیشتر خانه های این شهر ، از سنگ و سیمان ساخته شده و نقشه ای طولی دارد . خیابان اصلی آن از شرق به غرب کشیده شده و خیابانهای فرعی آن را قطع می کند . شهر به محله های جنوبی ، شرقی و شمالی تقسیم شده و مساحت آن تقریبا زیاد است .

ساختمانها در دو جهت شرق و شمال امتداد یافته و مساحت آن از 163 جریب در سال 1945 بیشتر از 500 جریب در سال 1980 رسید . شورای روستایی بر امور آبادسازی و عمرانی شهر نظارت دارد . در وسط شهر خیابان اصلی و در امتداد آن اماکن تجاری و بازار کوچکی واقع شده است .

دو شبکه آب و برق از شهر وجود دارد که آب مصرفی آن از چشمه های " عقربا " و روستای " یانون " در مجاورت آن تأمین می شود . بعضی از مردم برای خوراکی از آب باران جمع شده در چاههای ویژه این کار استفاده می کنند . در عقربا ، یک مسجد ، دو مدرسه برای دختران و پسران و یک درمانگاه وجود دارد .

در غرب آن مقبره الشیخ احمد و در جنوب آن آرامگاه " شیخ رفاعی " قرار گرفته است . در کنار عقربا ، خرابه های العرمة ، الکروم ، مراس الدین ، کفر غریب و دیگر آثار تاریخی واقع شده است .

مساحت زمینها عقربا و زمینهای اطراف آن 530,142 جریب است که 159 جریب آن مربوط به جاده ها و رودها می باشد زمینهای این منطقه ، زیر کشت حبوبات و تا حدودی سبزیجات و درختان میوه قرار گرفته است . بیشتر درختان عقربا ، درخت زیتون و بقیه انجیر ، بادام و انگور است . آبیاری زمینها از نوع دیمی است و کشاورزی شغل اصلی مردم این شهر است . تعدادی از اهالی هم به شغل دامپروری و عده ای نیز به تجارت می پردازند .

تعداد ساکنان عقربا از 160,1 نفر در سال 1922 در سال 1931 به 478,1 تن و به 060,2 تن در سال 1945 و به 875,2 تن در سال 1961 و به 500,7 تن در سال 1980 رسید .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 2 ، ق 2 ، بیروت 1970 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تابلو نابلس .