حلیقات ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


ج 2 ، ص 273

حلیقات روستایی است عربی نشین در شمال شرقی شهر غزه و به علت واقع بودن آن در قلب یک منطقه نفتی و گذشتن جاده اصلی ، کوکبا - بریر - غزه از آن ، دارای موقعیت ویژه ای می باشد ، که این جاده به موازات شاهراه ساحلی غزه - المجدل - یافا ، تا جولس و أسدود امتداد یافته است .

روستای حلیقات از شمال به روستاهای عربی " کوکبا " و " بیت طیما " ، و از جنوب به " بریر " ، و از مغرب به " بیت جرجا ، و از " مشرق به " فالوجه " محدود می شود و به وسیله راههای فرعی به شاهراه ساحلی روستاها متصل است .

حلیقات بر روی زمینی نسبتا ناهموار از دشت ساحلی جنوبی به ارتفاع 100 متر از سطح دریا بنا شد و در کرانه شرقی در ابتدای یکی از دره های ورودی دره قاعه که به نوبه خود دره " شقفات " یکی از شعبات دره " الحسی " را سیراب می سازد واقع گردیده است .

روستای حلیقات از مجموعه منازل ادغام شده ، هماهنگ و مستطیل شکل در طول شاهراه کوکبا - بریر تشکیل شده و بین این شاهراه از سمت مشرق و دره حلیقات از سمت مغرب محصور گشته بود .

تعداد زیادی از منازل این روستا گلی و شامل تعدادی مغازه بود که در اواخر دوره تحت الحمایگی توسعه یافتند و مساحت 18 جریب گشت .

در قسمت مشرق روستای حلیقات تعدادی خرابه های تاریخی متعلق به دوران رومیها وجود دارد که از جمله می توان به خرابه های " سنبس " و " ملیطا " اشاره نمود .

مساحت زمینهای حلیقات بعدها بالغ بر 7063 جریب گردید که 152 جریب آنرا راهها و دره ها تشکیل میدادند .

صهیونیستها چیزی از آن را در اختیار نداشتند ، منابع آب در اطراف این روستا بسیار کم است و اهالی آن آب آشامیدنی خود را از دو حلقه چاه موجود در این روستا تأمین می کنند .

کشاورزی در این روستا به صورت دیم است و میزان بارندگی سالیانه در آن در حدود 350 میلمتر می باشد .

حلیقات تولید کننده انواع غلات و میوه جات بود و کشت درختهای میوه بیشتر در قسمت شمال غربی روستا متمرکز می باشد .

جمعیت این روستا در سال 1922 ، 251 نفر در سال 1931 ، 285 نفر بود که در 61 منزل زندگی می کردند و این تعداد در سال 1945 بالغ بر 420 نفر گشت .

کشاورزی ، شغل اصلی اهالی روستای حلیقات بود و در کنار آن به کارهای اکتشاف و استخراج نفت که توسط شرکت نفت عراق در سالهای پایانی دوره تحت الحمایگی انجام می گردید ، اشتغال داشتند .

در سال 1948 صهیونیستها روستای حلیقات را اشغال کرده ، اهالی آن را اخراج ، و سپس آنجا را ویران نمودند و شهرک " حلتس " را بر ویرانه های آن بنا کردند و در سال 1955 از نفت چاههای حلیقات اقدام به بهره برداری کرده و به وسیله لوله های نفتی آنرا به بندر " اسدود " و سپس به پالایشگاه حیفا منتقل نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 1 ق 2 ، بیروت 1966 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 تابلو بریر .