بیت طیما ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


این روستا در 32 کیلوتری شمال شرقی شهر غزه واقع می‌باشد و با راههای اصلی غزه - مجدل و کوکبا - بریر به راههای دیگر مرتبط است . این روستا در حدود 2 کیلومتری جنوب غربی کوکبا و 3 کیلومتری شمال شرقی حلیقات قرار دارد و نزدیک به 4 کیلومتر تا شرق " الجیة " فاصله دارد .

این روستا در قطعه زمین همواری از دشت ساحلی جنوبی که 75 متر از سط دریا ارتفاع دارد ، ایجاد شده و بر نوار چین خوردگی دره " جاف " که به سمت شمال غربی بیت طیما امتداد دارد و قبل از رسیدن به دریای مدیترانه در منطقه‌ی نسبتاً گود شمال شرقی جیه ، پایان می‌یابد ، قرار گرفته است .

بیت طیما از تعدادی خانه تشکیل شده که به واسطه خیابان یا فضاهای باز از هم جدا هستند و بیانگر آنست که مجموعه‌ی بزرگی در این روستا هسته‌ی اصلی روستا را تشکیل می‌دهندکه شامل ساختمان‌های مسکونی و تعدادی مغازه و دستگاههای دولتی است . همچنین نمایانگر تحول در رشد و نمو آبادانی روستا است و این رشد و توسعه و عمران و آبادانی در شمال غربی وجنوب غربی روستا نمایان است . مساحت روستا بالغ بر 60 جریب است . بخش شمالی روستا شمال مسجد و مدرسه‌ی ابتدایی می‌باشد که در سال 1946 بین روستاهای بیت طیما و کوکبا و حلیقات تأسیس شد .

بیت طیما در یک مکان باستانی واقع شده و حاوی استخوانهای مجاهدانی که در جنگ‌های صلیبی به شهادت رسیدند و در کنار آن ویرانه‌های باستانی مثل خرابه‌های بیت سمعان و خرابه‌ی ساما قرار دارد و این امر بیانگر آنست که در زمانهای قدیم بیت طیما منطقه‌ای مسکونی و آباد بوده است . ( نک : خرابه‌ها و اماکن باستانی )

مساحت اراضی بیت طیما به 11032 جریب می‌رسد که 239 جریب آن به راهها و دره‌ها اختصاص دارد و صهیونیستها چیزی از آن در مالکیت خود نداشتند . مهم ترین شغل روستائیان کشاورزی می‌باشدکه غلات و سبزیجات و درختان میوه کشت می‌کنند . کشاورزی روستا به صورت دیمی است زیرا آبهای زیرزمینی بسیار کم است و چاههای اندک برای آبیاری زمین‌های زراعی کافی نیست .

عمق چاهها در روستا به 63 متر می‌رسد . کشت درختان میوه مثل انگور ، بادام و انجیر و زردآلو و غیره در بخش‌های شمالی روستا صورت می‌گیرد اگرچه در مساحت کم در قسمت شرقی و جنوبی هم کشت می‌شود .

تعداد ساکنان بیت طیما در سال 1922 در حدود 606 بود و در سال 1931 به 762 تن افزایش یافت که در 157 خانه سکونت داشتند . جمعیت روستا در سال 1945 به 1060 رسید . در سال 1948 ، اهالی روستا آواره شدند وصهیونیست‌ها روستا را ویران و از مزارع آن استفاده کرده و از زمینهای " حلیقات " نفت استخراج کردند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج1 ، ق2 ، بیروت 1966 .
  2. نقشه‌ی فلسطین : مقیاس ، نقشه‌ی بریر .