فتح شورای انقلابی ( سازمان - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


الف - تاریخچه :

پس از جنگ اکتبر 1973 اشکالی در درون فتح پدید آمد . اکثریت افراد فتح به رهبری یاسرعرفات در یکسو و چندتن از اعضای آن به رهبری ابونضال نماینده سابق فتح در بغداد در سوی دیگر قرار گرفتند ( این فرد از عضویت فتح کنار گذاشته شد و دادگاه نظامی فتح در اکتبر 1974 غیابا او را محکوم به اعدام نمود ) ابونضال ریاست کمیته سیاسی انقلاب فلسطین را به عهده گرفت که مرکز آن در بغداد بود .

او در مصاحبه با مجله لبنانی " الدیار " در اکتبر 1974 تأیید نمود که کمیته او متشکل از اعضای ناراضی و منشعب از فتح و نیز جبهه رد می باشد و ادعا کرد روابط او با جهان عرب به او امکان داده است که به نام سازمان آزادی بخش

فلسطین ابتکار عمل را به دست داشته باشد . آنگاه عرفات را به قدرت طلبی در درون سازمان آزادی بخش فلسطین متهم کرد و اعلام کرد که این گونه انحصار قدرت به جنگ داخلی خواهد انجامید .

در ژوئیه 1974 اعلامیه ای منتشر گردید که در آن رهبری فتح به خاطر خیانت به انقلاب محکوم شد . ولی نیروهای عاصفه بی طرف قلمداد شده بود . در این بیانیه خواسته شده بود که کنفرانس مرکب از اعضای فتح به منظور تصحیح این گونه نظریات تشکیل شود .

معروف است احمدعبدالغفور ( یکی دیگر از ناراضی های فتح که در سپتامبر 1974 پس از آنکه از طرف دادگاه فتح محکوم به اعدام شده بود در بیروت به ضرب گلوله کشته شد ) پیش از کشته شدن به منظور هماهنگ ساختن کارها با ابونضال به عراق مسافرت کرده بود .

در سپتامبر 1974 پیروان احمدعبدالغفور ( مقتول ) به ابونضال پیوستند . تعدادی از واحدهای تیپ قادسیه ارتش آزادی بخش فلسطین که پایگاهشان در عراق بود نیز در سال 1976 به این سازمان پیوسته نیروی آن را تقویت نمودند . این گروه پس از آنکه سالها نام ابونضال را بر خود داشت . به عنوان یادبود و سوگواری درباره مداخله سوریه به حمایت از مسیحیان راستگرا علیه مسلمانان چپگرا و یاران فلسطینی آنها ، در ژوئن 1976 ، عنوان ژوئن سیاه را بر خود گذاشتند .

در فوریه 1977 ، دفتر فرماندهی سیاسی ملی حزب بعثت عراق به رهبران سازمان فتح ( شورای انقلابی ) در بغداد اخطار نمود که بدون اطلاع دفاتر اطلاعاتی عراق ، علیه سوریه و اردن به اقدامات چریکی مبادرت نورزند . سازمان فتح شورای انقلابی به خاطر سیاستهای عراق ، تقریبا در سال 1976 غیر فعال بود .

معذالک ، پیروان ابونضال افزایش یافت و عملیات سازمان فتح شورای انقلابی علیه میانه روهای فلسطینی و میانه روی در سال 1978 فزونی گرفت . در ماه آوریل 130 چریک به همراه رهبر فتح محمد داود ( ابوداود ) که قصد داشتند دستورات عرفات را نادیده گرفته در پشت خطوط اسرائیل ، در جنوب لبنان دست به عملیات بزنند دستگیر شدند .

بنابه گزارشات ، آنها به وسیله ابونضال فرستاده شده

بودند تا علاوه بر تقویت چپگرایان فتح ، کنترل فتح را نیز از دست عرفات بیرون بیاورند .

در شش ماهه اول 1978 سازمان فتح - - شورای انقلابی سه تن از مهمترین میانه روهای ساف و هم پیمانان عرفات را به قتل رسانید . این سازمان مهمترین عامل ایجاد ترور بین فتح و عراق بود که تا اوت 1978 ادامه یافت . در ژوئیه 1978 شبه نظامیان ( چریکهای ) فتح .

دفاتر فتح ، شورای انقلابی در طرابلس ، لیبی را مورد حمله قراردادند . در پاییز ، قرارداد ترک مخاصمه توسط عراق و فتح و انتشار چهار چوب صلح کمپ دیوید ، تفاهم بین عراق ، سوریه و ساف را به همراه داشت . این واقعه بر عملیات فتح - - شورای انقلابی تأثیری عظیم گذاشت و باعث توقف آنها گردید .

ب - خط مشی سیاسی - ایدئولوژیک سازمان فتح :

شورای انقلابی که یک سازمان چپگرای افراطی بود . با مذاکرات سیاسی به منظور حل بحران خاورمیانه مخالف بود و اعتقاد داشت که مبارزه مسلحانه علیه دشمن صهیونیستی باید در سرلوحه اهداف نهضت مقاومت فلسطین قرار گیرد . نیز به طور همزمان خواهان نابودی رژیم های مرتجع عربی ، مصر ، اردن ، کویت ، لبنان ، عربستان سعودی و شیخ نشینهای خلیج بود و از میانه روی کلی ساف و عدم موجودیت پایگاه و اشتیاق انقلابی آن انتقاد می کرد .

در نتیجه سازمان فتح ( شورای انقلابی ) معتقد بود که از طریق عملیات مسلحانه و تصفیه های درون عربی و درون فلسطینی می توان به آنچنان انقلاب همه جانبه عربی دست یافت که تنها عامل و وسیله آزادسازی فلسطین می باشد . این سازمان که توسط عراق به عنوان وسیله ای علیه اعراب و فلسطینیان میانه رو به کار رفته با حزب بعث عراق و شبکه جاسوسی و اطلاعاتی و سیاستهای دارای اولویت این نهادها ارتباط داشت .

سازمان فتح ( شورای انقلابی ) که از سازمان فتح ریشه گرفته بدترین نوع رابطه را با فتح داشته سازمان شورای انقلابی ، سازمان فتح را به این دلیل که از سال 1971 در کمیته مرکزی آن انتخابات برگزار نشده غیر قانونی اعلام کرده . علاوه بر این اعتقاد داشت چون عرفات با مبارزه مسلحانه مخالف بوده و به انقلاب فلسطین خیانت کرده باید

کشته شود .

این سازمان از عنوان فتح استفاده می کند . شورای انقلاب در بیانیه های رادیویی خود اعلام کرده است که با سازمان فتح رابطه داشته و سعی دارد آن را رادیکالیزه نماید و تفاوت میان خود و میانه روی فتح را اعلام می دارد . همچنین این سازمان اعلام نمود که چون رهبران غیر قانونی فتح وارد ساف شده اند ، ساف نیز غیر قانونی است . قبل از عادی شدن روابط عراق و ساف ، سازمان فتح - - شورای انقلابی از سلاح تبلغاتی بسیار مهم استفاده می کرد .

به این ترتیب که ایستگاه رادیویی گروه به پخش اخبار و گزارشات جعلی و دروغین می پرداخت و روزنامه های دولتی عراق نیز در صفحات اول خود به راستگراهای ساف حمله می کردند .

ج - روابط خارجی :

در دهه هفتاد روابط عمیق عراق و سازمان فتح - شورای انقلابی و پافشاری عراق در حمایت از ابونضال و خود دارای مقامات عراقی از تسلیم او به فتح یا لغو شناسایی او به عنوان نماینده قانونی فتح در بغداد ، موجب تیرگی روابط سازمان آزادی بخش فلسطین با عراق گردید .

تا آنجا که این سازمان به شدت رژیم عراق را مورد هجوم قرار داد . نقطه اصلی این حملات رئیس حکومت عراق ، صدام حسین بود که او را به دخالت در ربودن هواپیمای " اف - سی 10 " متعلق به خطوط هوایی انگلستان متهم ساخت .

سازمان فتح - - شورای انقلابی نمایندگان خود را وارد جوامع فلسطینی قطر و امارت متحده عربی کرد . در کویت ( قبل از جنگ خلیج فارس ) جایی که سازمان فتح - - شورای انقلابی در میان دانشجویان فلسطینی پایگاهی قوی داشت سلاح به مقدار زیاد ذخیره سازی شده بود . این سازمان در میان آن دسته از دانشجویان فلسطینی که در پاکستان تحصیل می کردند نیز نفوذ داشت .

این دانشجویان از طرف عراق کمک مالی دریافت کرده ، به بغداد رفته و به استخدام سازمان فتح - شورای انقلابی درآمدند و پس از آن برای تحصیل به پاکستان فرستاده می شدند . علاوه بر کمکهای عراق و لیبی ، کمک محدودی نیز از طرف جمهوری دموکراتیک خلق - یمن ( سابق ) به این سازمان می شده است .

در نوامبر 1967 ، دوچریک ایتالیایی در مرز آلمان غربی و هلند دستگیر شدند . آنها نام تعدادی از افراد عملیاتی سازمان فتح - - شورای انقلابی را که در رابطه با حمله به سفارت سوریه در بن در اکتبر 1976 به زندان افتاده بودند ، همراه داشتند . احتمالاً ایتالیایی ها ، تصمیم داشته اند فلسطینیان را آزادسازند .

در آوریل 1978 ، مقامات مصری یک سازمان چریکی بین المللی به نام " الخال الصحیح الفتح " ( راه صحیح فتح ) را نابود کردند . به گفته مصری ها ، این گروه بخشی از سازمان فتح - شورای انقلابی بوده و در نظر داشته به منظور از بین بردن اعتبار قرارداد کمپ دیوید به خرابکاری و کشتار دست بزند .

مقامات مصری تصریح کردند که دانشجویان فلسطینی و اردنی اکثریت اعضای این گروه را تشکیل داده و با آنارشیست های سوئیس و آلمان غربی در رابطه بوده اند . در زمان ربوده شدن سیاستمداران ایتالیایی آن دومورد ، مطبوعات آن کشور مطالب واقعی و کاذب را به طرز پیچیده و عمدی با یکدیگر تلفیق می کردند .

ولی یکی از این روایات که سازمان فتح - - شورای انقلابی را به بریگاد سرخ و جریان بادرمانیف و جناح ارتش سرخ ربط می داد نمی توانست ارتباط فتح - - شورای انقلابی با گروههای یاد شده را ثابت کند .

د - منابع و توانایی های مالی - نظامی :

1 - منابع و توانایی مالی :

طبق برخی از گزارشهای جمع آوری شده توسط سرویس های اطلاعاتی آمریکا در دهه هفتاد اعضای این گروه ماهانه 330 دلار آمریکایی بعلاوه کمکهای خانوادگی ماهانه و مزایای استعلاجی دریافت می دارند .

ساف قبلاً ادعا کرده بود که به دانشجویان فلسطینی کمک هزینه برای تحصیل در اروپا می دهد تا بتوانند وارد گروه ابونضال و سازمان اطلاعاتی و عراق بشوند . اما این مسأله با توجه به خصومت این سازمان با رهبری ساف بعید به نظر می رسید . اما مصر قبلا و پس از آن لیبی به سازمان فتح شورای انقلابی کمک مالی می کرده اند .

2 - منابع و توانایی نظامی :

عراق و لیبی مهمترین تامین کنندگان سلاح این

سازمان هستند . لیست تسلیحاتی سازمان فتح - شورای انقلابی شامل کلت های توماروف ، مسلسل های دستی سبک ، نارنجک و تک تیراندازهای داری دوربین دیدار شب مادون قرمز می باشد . عراق کیسه های پلاستیکی خاص روس در اختیار این گروه قرار می داد تا افراد آن بتوانند سلاح را از دید دستگاه اشغه ایکس مخفی سازند . آتشبار این گروه شامل سلاحهای ضد تانک و توپخانه سبک بود .

در سال 1978 بنا به گزارشات رسیده اعضای تیپ قادسیه نحوه ساختن بمب را به وسیله مواد موجود در داروخانه ها ، مشروب فروشی ها و ابزارفروشی ها فرا گرفتند . کودهای شیمیایی ، پودر رنگ ، پودر آلومینیم ، گاز اکتان شدیدالاحتراق ، توپکهای پنبه ای ، اسید نیتریک و مشروبات الکلی خالص از جمله موادی است که این سازمان در ساختن مواد منفجره قدی و یا آتش را استفاده می کرد .

این سازمان همچنین از باطری های دوربین و فلاش ، عکاسی به عنوان نیروهای لازم برای انفجار و از ساعتهای مچی برای مشخص کردن انفجار و از فیوز و چاشنی هم استفاده می کرد .

3 - آموزش :

این گروه در مدت 45 روز طی یک دوره آموزشی ، نیروهای خود را در زمینه سیاسی و نیز در مورد نحوه استفاده از سلاحهای کوچک ، مین و مواد منفجره آموزش می داد . البته آمریکایی ها ادعا می کردند که این سازمان یک دوره ویژه هواپیماربایی نیز برای نیروهای ویژه خود داشت که در آن آموزش دهندگان ژاپنی ، آلمانی ، کوبایی و عرب در مورد ساختمان هواپیماهای تجاری و هواپیماهای مسافربری و قراردادهای امنیتی هوایی سخنرانی می کردند .

طبق اظهار بعضی از منابع تعدادی از عناصر فتح - - شورای انقلابی به وسیله پاکستانی ها یا در پاکستان تعلیم دیده اند ، اما با توجه به اختلاف شدید سیاسی بین شورای انقلابی فتح و دولت پاکستان در روابط بین الملل ، این ادعا به احتمال زیاد نمی تواند صحت داشته باشد .

ه - قرارگاهها و پایگاهها :

سازمان فتح - شورای انقلابی یک سازمان کاملاً زیرزمینی بود . قرارگاه این گروه در بغداد قرار داشت و

علاوه بر آن در حبانیه ، نزدیک رامادی و در حومه حیت عراق نیز اردوگاه و مراکز آموزشی داشت . علاوه بر این دفتری نیز در کویت داشت .

منابع تأیید نشده مصری گفته اند که سازمان فتح - - شورای انقلابی دفاتری در الجزیره ، بیروت و عدن داشته و در صدد بوده شبکه خود را به عمان ، دمشق ، کازابلانکا ، رم ، لندن ، پاریس ، بلگراد ، ژنو و بن گسترش دهد .

لیبی پس از اینکه توسط جنبش فتح مورد اتهام و حمله قرار گرفت که از سازمان فتح - - شورای انقلابی پشتیبانی می کند مقامات کشور یکی از دفاتر این سازمان در طرابلس را در ژوئیه 1978 تعطیل اعلام کردند . ابونضال رهرایی گروه در انگلیس بیش از هر کشور دیگر اروپایی طرفداران فلسطینی پرو پا قرص دارد .

مآخذ :

  1. ریاض نجیب الریس و دنیا حبیب نجاس ، راه دشوار مقاومت فلسطین ، حمید فرزانه ، انتشارات اسلامی 1375 .
  2. دانشجویان مسلمان پیرو خط امام ، اسناد لانه جاسوسی شماره ( 43 ) ، فلسطین 2 .
  3. کسمایی ، علی اکبر ، مقاومت فلسطینی از آغاز پیدایش صهیونیسم تا امروز ، انتشارات بعثت 1354 .