صوریف ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۹ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


شهرکی عربی است که در شمال و شمال غربی شهر الخلیل و شمال غرب " حلحول " و جنوب غرب بیت لحم واقع شده است . یک جاده فرعی این شهر را به جاده الخلیل - قدس ربط می دهد و راههای فرعی دیگر این شهر را به روستاهای اطراف و مانند خاراس ، نوبا ، بیت اولا ، جعبه و بیت أومر متصل می سازد .

صوریف بر بالای قطعه زمینی کوهستانی که ارتفاع آن حدود 575 تا 600 متر از سطح دریاست واقع شده است زمینهای آن از جنوب شرقی به سوی شمال غربی شیب دارد . بعضی از مجراهای بالایی دره های پرشیب به سوی شمال غربی در جهت باب الواد از اطراف صوریف می گذرد .

صوریف از خانه هایی تشکیل یافته که از سنگ و بعضی با سیمان و گل ، بنا شده . خانه ها بسیار انبوه بوده وبه وسیله کوچه های تنگ از هم جدا می شوند . این خانه ها به شکل مستطیلی که از غرب به شرق امتداد یافته طرح ریزی شده است . امتداد عمرانی صوریف به موازات راه منتهی به بیت اومر و جاده الخلیل - - قدس قرار گرفته ، یعنی از مشرق به شمال شرقی گسترش پیدا کرده است .

مساحت این شهر در سال 1945 به حدود 54 جریب و در سال 1980 به حدود 150 جریب رسید . اهالی این شهر از آبهای باران و آبهای چشمه های نزدیک شهر استفاده می نمایند .

شهر صوریف زمینهایی به مساحت 38876 جریب دارد ، که 18 جریب آن را راههای و دره ها تشکیل می دهند . در زمینهای پست و داخل دره ها حبوبات و سبزیجات کاشته می شود . در حالی که درختهای میوه در تپه ها و دامنه سراشیبیها کاشته می شود . درختهای زیتون مساحت بزرگی از زمینهای تخصیص یافته برای درختان میوه را اشغال کرده است و بعد از زیتون ، درختهای انجیر و انگور و بادام و زردآلو و گلابی و غیره قرار دارد .

کشاورزی بر آب باران متکی است و آبهای چشمه ها خیلی اندک است . آب آشامیدنی و آبیاری قبل از سال1948 متکی بر آبهای چشمه های پرآب بود ، ولی صهیونیستها بنا به موافقتنامه صلح 1949 ، قسمتی از زمینهای شهر را که این چشمه های پرآب در آن قرار دارد اشغال کردند و اهالی شهر را از استفاده از بخش مهمی از زمینهایشان و آبهایشان محروم ساختند .

همچنین شغل چوپانی و پرورش حیوانات بعد از سال 1948 به علت فقدان قسمتی از چراگاههای طبیعی از زمینهای صوریف ، کاهش پیدا نمود . بعضی از ساکنان این شهرک در صنعت خواروبار و قالی بافی و تولیدات آجر کار می کنند و عده کمی نیز در تجارت هستند .

تعداد جمعیت صوریف از 1265 نفر در سال 1922 به 1640 نفر در سال 1931 رشد پیدا کرد که در 344 خانه سکونت داشتند . تعداد جمعیت در سال 1945 به حدود 2190 نفر تخمین زده شد . در سال 1961 تعداد ساکنان صوریف به 2827 نفر رسید و در سال 1981 به حدود 5000 نفر برآورد شد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 5 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,501 ، تصویر الخلیل .