حلحول ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


ج 2 ، ص 271

شهرکی عربی است که در هفت کیلومتری مرکز شهر الخلیل در قسمت شمالی جاده اصلی اخلیل - القدس واقع گشته است .

این شهرک در زمین پهنی به ارتفاع 997 متر از سطح دریا بر روی دامنه کوههای الخلیل و در خط تقسیم آبهای دشتهای کوههای غربی و دشتهای شرقی آن ساخته شده است .

موقعیت کوهستانی حلحول تأثیر بسیاری در معتدل بودن و لطافت آب و هوا و فراوانی باران آن دارد به طوری که میانگین درجه حرارت آن به 15 درجه سانتی گراد و میزان بارش آن به بیش از 500 ملیمتر میرسد .

نوع سنگهای آن نقش عمده ای در حاصلخیزی خاک آن و وفور چشمه سارهایش داشته و بیش از بیست چشمه از جمله چشمه " الحسا " و چشمه " برج السور " در آنجا وجود دارند .

روستای حلحلول به وسیله کنعانیها ساخته شد و اغلب نویسندگان و جهانگردان قدیمی در این امر هم عقیده بودند که از نظر کشاورزی ، روستایی بسیار غنی بوده و قبر " یونس بن متی " که مسجدی بر آن بنا گردیده در این روستا واقع می باشد و اطراف آن مملو از ویرانه های متروک است .

حلحلول از موقعیت جغرافی خود به خاطر نزدیک بودن به شهر الخلیل و معتدل بودن آب و هوا و حاصلخیزی خاک و فراوانی آبهای زیرزمینی حداکثر استفاده را برد که این امر باعث رشد جمعیت و توسعه آبادانی آن گردیده و افزایش جمعیت آن از 1927 نفر در سال 1922 ، به 5387 نفر در سال 1961 و بالأخره به بیش از 15 هزار نفر در سالهای اخیر دلیل بر درستی این مطلب می باشد .

اهالی این روستا زندگی شهری را به زودی آموخته و زودتر از سایر اهالی دشت الخلیل به ترقی و پیشرفت رسیدند .

تولیدات کشاورزی در زمینهای حلحلول که مساحت آنها بالغ بر 37334 جریب بود ، توسعه یافت و محصولات آن از قبیل سبزیجات و میوه جات و زیتون افزایش یافته و بازار بزرگی در کشورهای عربی هموار برای خود یافتند .

زیربنای کلی شهرک بالغ بر 165 جریب گردید و بنای ساختمانهای جدید سنگی و زیبا در میان باغها رواج یافت و عمران و آبادی سرتاسر جاده الخلیل - القدس را که در یک کیلومتری مرکز شهرک قدیم قرارداشت فراگرفت به طوری که ساختمانهای حلحلول به ساختمانهای الخلیل متصل گشته و ناحیه شمالی این شهر را به وجودآوردند .

مآخذ :

  1. حموی ، یاقوت : معجم البلدان بیروت 1957 .
  2. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ج 5 ق 2 بیروت 1972
  3. نقشه فلسطین مقیاس 000,501 تابلو الخلیل .