حمامه ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۵ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 732 ]]

روستایی است عربی که در فاصله دو کیلومتری ساحل دریا ، و سه کیلومتری شمال " مجدل " و 31 کیلومتری شمال شرقی غزه ، در نزدیکی خط راه آهن و شاهراه ساحلی یافا - غزه واقع می باشد .

لوله نفت ایلات - اسدود از شمال روستا به فاصله پنج کیلومتری آن می گذرد ، و راههای فرعی دیگری روستای مزبور را به شاهراه اصلی ، ایستگاه راه آهن ، مجدل و ساحل دریا متصل می سازند .

این روستا در محل روستایی یونانی به نام " پالیا Paleya " که به معنی کبوتر می باشد بنا گردیده است لذا روستای حمامه به علت وجود آثار باستانی در اطراف آن اهمیت فوق العاده یی از نظر جهانگردی دارد ( نک : خرابه ها و آثار باستانی ) .

علاوه بر این روستای حمامه بر روی دشت گسترده ای که ارتفاع آن از سطح دریا 30 متر می باشد بنا گردید که تپه های شنی طولانی و قابل کشاورزی به ارتفاع 50 متر از سطح دریا آن را احاطه کرده است .

از لحاظ اقتصادی نیز حمامه دارای اهمیت خاصی است چرا که از داخل منطقه ای که انواع مرکبات ، انگور ، انجیر ، زیتون ، زردآلو ، بادام ، خربزه ، توت انجیری ، سبزیجات و غلات در آن کاشته می شود می گذرد ، با این وجود درختهای جنگلی بسیاری برای تثبیت شنهای روان در این منطقه یافت می شوند .

قابل ذکر است که مساحت زیادی از تودههای شنی در شمال حمامه بین دره " ابطح " در جنوب و دره " صقریر " درشمال امتداد یافته است .

نقشه کلی روستا و شکل هندسی آن به شکل ستاره می باشد و علت آن توسعه آبادانی در سرتاسر راههایی است که مرکز این روستا را به روستاها و شهرهای دیگر متصل می کنند و این مسأله در قسمت شمال و شمال غربی بسیار مشهود است .

در پایان دوره تحت الحمایگی بریتانیا مساحت این روستا به 167 جریب رسید و مساحت کل زمینهای اطراف آن بالغ بر 41366 جریب گشت .

جمعیت حمامه که در سال 1922 حدود 2731 نفر بود در سال 1945 به 5010 نفر رسید و اغلب اهالی این روستا به کارهای کشاورزی و ماهی گیری اشتغال داشتند .

در سال 1948 صهیونیستها اهالی روستای حمامه را بیرون راندند سپس آنرا ویران کرده و دو مستعمره " نتسانیم " و " بیت عزرا " را بر روی زمینهای آن بنا نمودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ج 1 ق 2 بیروت 1966 .
  2. نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 تابلو اسدود .