فرونة ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۳ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


روستایی عربی است که در دشت بیسان در جنوب شهر بیسان واقع است . به دلیل قرار گرفتن بر سه راه اصلی که بیسان را به الجفتلک و اریحا وصل می کند ، اهمیت خاصی پیدا کرده است . شاید اسم آن به دلیل زیادی گرمایش از کلمه الفرن گرفته شده است . در زمینی در دامنه های دره غربی واقع شده که در حدود 125 متر پایین تر از سطح دریاست و زمینهای کشاورزی بر آن احاطه دارند و آبهای زیرزمینی در آن زیاد است که به صورت مجموعه ای از چشم ها در غرب آن قرار دارند .

آبهای این چشمه ها رود المدوع یکی از شعبه های رود شوباش را تغذیه می کنند که به رود اردن منتهی می شود . به همین دلیل کشت آبی در مغرب فرونة ایجاد شده است .

متوسط درجه حرارت سالانه در فرونة 19 است و متوسط بارانهای سالانه آن در حدود 350 میلیمتر است . این مقدار برای زراعت متکی بر آب باران کافی است .

مساحت روستا از 11 جریب تجاوز نمی کند و تعداد ساختمانهای خشتی آن از 72 خانه تجاوز نمی کند که در بین آن کوچه های تنگ برای عبور افراد پیاده است . در اطراف روستا تعدادی از تپه های باستانی وجود دارد که بر آباد بودن اطراف روستا در زمان قدیم دلالت دارد . روستا به کشت و زراعت در زمان رومی ها و اعراب مشهور بوده است .

مساحت زمینهای روستای فرونه به 996/4 جریب می رسد که 80 جریب آن رودها و نهرهاست بیشتر ساکنان روستا به کشت حبوبات و سبزیجات اشتغال دارند . تعدادی از آنها درختان میوه دار از قبیل زیتون را در مساحتهای کم کاشته اند .

تعداد ساکنان آن در سال 1922 در حدود 84 نفر بود . در سال 1931 تعداد آنها به 286 نفر و در سال 1945 به 330 نفر رسید یهودیان اشغالگر آنها را در سال 1948 از روستایشان بیرون راندند و سپس روستا را ویران کرده و در زمینهای آن مستعمرات " رفایا " ، " سدی ترموت " و " رحوف " را که همگی به اسم مستعمره فرونه معروف است را ساختند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1974 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 000,1001 ، تابلو جنین .