عورتا ( شهرک - )
شهرکی عربی است که در فاصله هشت کیلومتری
جنوب شرقی نابلس واقع شده و دو کیلومتر در شرق از راه نابلس - - رام الله فاصله دارد . راههای فرعی این روستا را به نابلس و روستاهای أودلة وحوارة و بیتا الفوقا و بیتا التحتا و عقربا متصل می کند .
عورتا از زمان کنعانیها ایجاد شد و در زمان رومیها هم به نام کنونی آن معروف بوده است و در روی یکی از تپه هایی که در دامنه شمال غربی کوههای عرمة مشرف بر دشت فحتة که تا غرب آن ادامه دارد ، قرار دارد .
ارتفاع آن بین 600 - - 550 متر بالاتر از سطح دریاست و بیشتر ساختمانهای آن از سنگ و سیمان درست شده است و به شکل ستاره می باشد . شهرک در روی تپه و ساختمانهای جدید آن به موازات راههای فرعی آن قرار دارد .
بیشترین ساختمانها در مسیر راه عورتا - - نابلس و عورتا - - بیتا واقع است . روستا از 132 جریب در سال 1945 به بیش از 48 جریب در سال 1980 گسترش یافته است .
شورایی در روستا وجود دارد که امور شهرک عورتا را سازماندهی می کند و شهرک در شرف گسترش راهها و ایجاد خدمات عمومی است . در شهرک دو شبکه جدید از آب و برق ایجاد شده است .
آبها به مخازن شهرک و از چشمه های آن که در مسیر شرقی آن واقعند ، سرازیر می شود . علاوه بر اینکه چشمه های الغوطة در طرف جنوبی آن قرار دارد ، سپس به وسیله لوله به خانه ها برده می شود . همین طور به چاههایی تکیه دارد که آب آنها از باران است .
در شهرک یک مسجد جامع قدیمی و تعدادی مغازه و مرکز بهداشت وجود دارد . دو مدرسه راهنمایی برای پسران و دختران و دو مدرسه ابتدایی و دبیرستان هر کدام برای دختران و پسران وجود دارد .
در عورتا چهار زیارتگاه قدیمی است و در آنها آثار تاریخی فراوانی به چشم می خورد . که بعضی از خرابه های هنری اطراف آن هستند . مانند خرابه الرأس ، حیه ، الشراربه و شراب . پس از سال 1967 صهیونیستها اردوگاهی را برای نیروهایشان بر قسمتی از زمینهای روستا احداث کردند .
مساحت زمینهای عورتا که شامل زمینهای روستای اودله مجاور است در حدود 16106 جریب است و زمینهای آن در کشت درختان زیتون که بیشتر مساحت را در
بین سایر کشتها اشتغال کرده است . همچنین از این زمینها برای کشت حبوبات و مقداری برای سبزیجات و درختان میوه مانند انگور و انجیر و بادام و غیره مورد استفاده قرار می گیرد . حیوانات و گوسفندان در علفهایی که به طور طبیعی روئیده اند می چرند و کشاورزی بر آب باران متکی است . در عورتا بعضی از صنایع محلی مثل محصولات لبنی و روغن زیتون و مانند آن وجود دارد .
تعداد ساکنان عورتا در سال 1922 به 938 و در سال 1931 به 1019 نفر رسید که در 257 خانه زندگی می کردند . تعداد آنها در سال 1945 به 1470 نفر و در سال 1961 به 2069 نفر رسید . تعداد آنها در حال حاضر بین شش تا هفت هزار نفر است . بعضی از این ساکنان در شهر نابلس کار می کنند و بعضی از محصولات عورتا در بازارهای نابلس به فروش می رسد .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد ، بلادنا فلسطین ، جلد 2 ، ق 2 ، بیروت 1970 .
- نقشه فلسطین : مقیاس 000,1501 ، تابلو نابلس .