دورا ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۶ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


[[ پرونده : | ج 2 ، ص 418 ]]

[[ پرونده : | چپ ]]

یک شهرک عربی است که در 11 کیلومتری جنوب غرب الخلیل واقع است و به وسیله یک راه آسفالته با الخلیل و الظاهریه مرتبط می شود ، همچنین به وسیله راههای فرعی با خرابه ها و روستاها و کشتزارهای اطراف آن ارتباط دارد . دورا قبل از سال 1967 به عنوان مرکز بخش چندین کتام و روستا و کشتزارهایی همچون : دیرساحت ، السیمه ، سوبا ، سکه ، کرمه ، البرج ، بیت الروش ، دیر العسل ، المجد ، بیت مرسیم ، بیت عوا و غیره اعلام گردید . دورا درارای یک بخشداری است که بر امور اداری و سازمانی آن سرپرستی می کند .

دورا در دوران روم باستان به نام " ادورا " از توابع بیت جبرین یاد شده است ، و مجموعه ای از روستاهای کوچک را که در برداشت که بعدها به صورت ویرانه درآمدند ، سپس به تدریج توسط ساکنان آن بازسازی شده و هم اکنون به صورت روستا درآمده اند

دورا در دشت کوههای الخلیل به بلندی 898 متر از سطح دریا ساخته شده است ، و در روزهای صاف و آفتابی می توان از بالای آن دریای مدیترانه و چند روستای دشت ساحلی جنوبی را مشاهده کرد . آبراهه های علیای دره قبیبه و سویلم از سمت غرب دورا آغاز می شود و به طرف دریای مدیترانه ادامه می یابند .

دورا از مجموعه خانه های ساخته شده از سنگ یا سیمان یا خشت تشکیل شده است که خیابانها و کوچه هایی آنها را از یکدیگر جدا می سازد . طرح جامع شهرک به شکل مستطیل است که محله های قدیمی و جدید شهرک را در بر می گیرد . بخشداری دورا نظم بخشیدن به امور آن و تهیه اماکن عمومی و خدمات آن را به عهده دارد . مساحت دورا در سال 1945 و حدود 226 جریب بود که پس از سال 1948 و در نتیجه گسترش شهرک و توسعه رشد عمرانی آن در طول راه الخلیل از سمت شمال بر وسعت آن افزوده شد .

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 419 ]]

مساحت دورا اکنون در حدود 500 جریب برآورده می شود . در دورا هشت باب مدرسه دولتی از جمله یک دبیرستان و یک آژانس کمک رسانی به پناهندگان و یک باب مسجد و یک بارگاه معروف به آرامگاه نبی نوح وجود دارد . شهرک دورا از آب چشمه و جاده های اطراف آن مشروب می شود . مساحت زمینها و کشتزارها و کتامهای حومه دورا در حدود 240704 جریب بالغ می شود که در حدود 18 جریب آن به راهها و دره ها اختصاص دارد . زمینهای کشاورزی شهرک را از همه طرف احاطه کرده است . میزان حاصلخیزی آنها متوسط است در آنها چاه و چشمه های آب به ویژه در قسمت جنوب و شمال وجود دارد . کشت حبوبات در زمینهای پست و بستر دره ها متمرکز است در حالی که کشت درختان باردار مانند : زیتون ، انگور ، انجیر ، بادام ، انار ، هلو و زردآلو در دامنه ارتفاعات پراکنده است . کشاورزی بر بارندگی که میزان بارش آن بیش از 500 میلیمتر در سال می باشد متکی است . اما کشت سبزیجات در زمینهای هموار واقع دراطراف سرچشمه آبهای زیرزمینی متمرکز است . برخی از ساکنان به نسبت گذشته کمتر به پرورش دام و طیور می پردازند .

تعداد جمعیت دورا در کتامها و کشتزارهای آن در سال 1922 در حدود 5834 تن بود که تعداد آنان در سال 1931 به 7255 تن افزایش یافت و در 1537 باب خانه زندگی می کرد . تعداد جمعیت شهرک در سال 1945 در حدود 9700 تن برآورد شده است . و فقط آمار جمعیت دورا در سال 1961 با ساکنان مهاجر آن در حدود 3852 تن بالغ می شد . و تعداد آنان در سال 1980 به حدود 6000 تن رسید .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 5 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تابلو الخلیل .