انگور

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۱۵ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)


از روزگاران قدیم ، انگور از میوه های معروف فلسطین بوده است ، که نوعی از آن به صورت دیمی و نوعی دیگر به صورت آبیاری ، به عمل می آید . البته مقدار انگوری که به وسیله دیم ، به دست می آید اندک ولی مقدار نوع دوم ، حدود سه برابر نوع اول است . انگوری که در فلسطین به عمل می آید بیشتر در کوهستانها و دامنه هائی که به طور طبیعی از هر طرف محصور است ، به صورت دیم کاشته می شود . البته در تپه های شنی پراکنده در سواحل دریا نیز تا حدودی درخت انگور به چشم می خورد . مقدار این نوع انگور در مناطقی که ریزش سالیانهباران بیش از 500 میلیمتر باشد ، به مراتب زیادتر است ، اما در مناطق کم باران ، بسیار ناچیز است ( نک : کشاورزی ) در این مناطق خشک و نیمه خشک ، عمر درختان انگور به دلیل بروز برخی امراض گیاهی ، کوتاه است . اما کشت نوع دوم انگور که به وسیله آبیاری صورت می گیرد ، بیشتر در دشتهای ساحلی و داخلی و دره اردن ، رواج دارد . انگور همچون دیگر درختان میوه یا میوه دار قابل کشت در هر مکان ، به دلیل تحمل سرما ، در مناطق کوهستانی به مقدار فراوان کشت می شود .

در سال 1941 حدود 172هزار جریب زمین به کشت انگور اختصاص داشت که از این مساحت چیزی حدود 48 هزار تن انگور برداشت شد . انگور یک ماده مهم غذائی است که از آن برای تولید شراب ، کشمش ، آب میوه ، مربا و عسل ، استفاده می شود . در سال 1941 این محصول بعد از مرکبات ، بیشترین مساحت را بین درختان میوه به خود اختصاص داده بود . در واقع می توان انگور محصول اختصاصی اعراب تلقی کرد زیرا مقدار زمین بیشتری برای کشت انگور در اختیار خود دارند . صهیونیستها تنها 18400 جریب زمین انگورکاری دارند که 13400 جریب آن دیمی و 5 هزار جریب آبی است . از مجموع کل زمینهای انگورکاری صهیونیستها 8700 جریب در شمال بلندیهای نابلس ، 2900 جریب در دامنه غربی بلندیهای جلیل و قدس ، 188 جریب در دشت ابن عامر ، 972 جریب در دشت زرعین و 374 جریب در شمال دشت سارونه ، دره اردن ، نقاطی از جلیل و جنوب دشت سارونة ، قرار دارد .

بهترین نوع انگور در شهر خلیل به عمل می آید و روستای بربرة ، مناطقی از استان غزة ، مانند مجدل ، هریبا ، نعلیا ، جورة ، جماعة ، اسدود نیز در مورد کشت انگور در بلندای تپه های شنی حاشیه ساحل ، شهرت دارند .

فصل برداشت انگور در مناطق مختلف فلسطین ، متفاوت است . مثلاً در دره اردن و دشتهای ساحلی ، فصل برداشت زودتر و در مناطق کوهستانی دیرتر می باشد . تغییر فصل برداشت انگور در فلسطین به قرار زیر است :

  1. برداشت نوبری : در دره اردن و دره زرعین و نقب ، در ماههای ژوئن تا اوت .
  2. برداشت طبیعی و معمولی : در مناطق ساحلی ، دامنه های غربی بلندیهای قدس ، خیلیل ، نابلس و جلیل ، در ماههای ژوئیه تا سپتامبر .
  3. برداشت دیرهنگام : در بلندیهای کوهستانی خلیل ، نابلس و خلیل ، در ماههای اوت تا نوامبر .

مساحت زمینهای انگورکاری فلسطین از سال 1948 رو به افزایش نهاد و زمینهای بسیاری نیز در کرانه غربی ، غزة و فلسطین اشغالی ( 1948 ) آماده کشت انگور گردید تا جائی که امروزه مقدار برداشت آن از حد نیاز ساکنان فراتر رفته و مقدارزیادی از آن به اردن ، عربستان و کشورهای حوزه خلیج فارس صادر می شود .

مآخذ

  1. Hobman, J.B. ( ed ) : The Economic Future Palestine, London 1946.of
  2. Nuttonson, M. y : Agroclimatology and Ecology of Palestin, Geog. Rev, 1947.Crop