عصیرة الشمالیة ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


" عصیرة شمالی " شهرکی عرب نشین در شش کیلومتری نابلس است که از طریق راهه ای شوسه به نابلس و روستاهای آن مرتبط می باشند .

" عصیرة الشمالیه " در ارتفاع 680 متری از سطح دریا ، در کوههای نابلس قرار دارد و اطراف آن را کوههایی مانند کوه عیبال ( طور ) در جنوب ، کوه الابیض و الصیر در غرب و کوه الکرک در شمال غربی و نیز دره هایی مانند السبعه ، الحصان و صیاد در شمال ، الصبیان و ابوشهوان در غرب ، الحمام و الساجور در شرق و اسعید در شمال شرقی فرا گرفته است .

خانه های عصیرة الشمالیه ، سنگی و اغلب دو طبقه بودند . شهر از دو بخش که بازاری میان آنها قرار داشت ، تشکیل شده بود . در کنار خانه های مسکونی و در محله های

قدیمی به نام ( احواش ) ، دو مسجد قرار داشت . هر محله قدیمی دارای در بزرگی بود که به کوچه ها و خیابانهای تنگ آن راه داشت .

مساحت قسمت قدیمی شهر حدود 450 جریب بود با نوسازی شهر از سال 1958 در دو جهت شمال و شرق و در امتداد راه نابلس آغاز شد و مساحت شهر را به 200,1 جریب در سال 1980 رسانید . علتی که مانع از امتداد شهر در جهت های جنوب و غرب شد ، وجود کوهپایه هایی با شیب زیاد و نیز قبرستان شهر در این دو طرف بود . شورای محلی مدیریت امور شهر و ارائه خدمات به مردم را به عهده داشت .

از سال 1958 برق رسانی و آسفالت خیابانهای شهر انجام گرفت . آب مصرفی شهر از چاههای اطراف آن و پس از اجرای شبکه آبرسانی از چشمه های الباذان در زمینها طلوزة ، تأمین می شد .

در عصیرة الشمالیه چهار مدرسه دخترانه و پسرانه که دو تای آن دبیرستان بودند ، وجود داشت . تعداد دانش آموزان این مدارس در سالهای 1979/1980 حدود 529,1 نفر بود در کنار مطب پزشکان خصوصی یک درمانگاه دولتی نیز وجود داشت .

مساحت زمینها شهر 500,34 جریب بود که به 44 قسمت تقسیم می شد . 300,29 جریب از آن زمینهای زراعی و بقیه غیر قابل استفاده برای کشاورزی و حتی چرای دامها بود .

زندگی مردم عصیرة الشمالیه از راه کشاورزی و دامپروری می گذشت و مهمترین محصول آن زیتون بود به طوری که در سال 1979 حدود 17000 جریب یعنی نصف مساحت کل زمینهای شهر را حدود 175 هزار درخت زیتون پوشانده بود و نزدیک به هزار تن روغن زیتون از آنها به دست آمد .

درختان میوه در کوهپایه ها و سراشیبها و حبوبات در پستی ها و دره ها می روید . زمینها با آب باران آبیاری می شدند . اهالی شهر زندگی را با پرورش گوسفند و گاو و استفاده از شیر آنها و صدور آن به نابلس می گذراندند . همچنین زندگی عده ای از مردم برپایه صدور سنگهای اطراف شهر به نابلس و پایتخت آن بود .

در سال 1961 تعداد اهالی عصیره شمالی 3900 تن و در سال 1967 ، حدود 4950 و در سال 1980 به

7300 نفر رسید . شش هزار نفر دیگر در نوار شرقی اردن و در نقاط دیگر مملکت عربی زندگی می کردند .

ارقام صادره از شورای روستایی در سال 1980 اشاره به آن وارد که تعداد 916 نفر از جوانان شهر که 143 نفر آنها دختر بودند . مدرک دانشگاهی داشتند که عده زیادی از آنها ، در خارج از شهر مشغول کار بودند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد ، بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. ملفات المکتب التنفیذی لشؤون الوطن المحتل : عمان .
  3. ملفات دایرة الاراضی و المساحة ، عمان - نقشه فلسطین ، مقیاس 000,501 ، تابلو نابلس .