عرب الشمالنة ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


آنها بنی عمرو نیز نامیده می شوند که از اعراب

السلوط در لجاة در جنوب سوریه هستند . گفته شده است که اصل آنها به زبید برمی گردد و آنها اعرابی هستند که حیاة لنجعة را ترک کرده و در خانه های ساخته شده از خشت خام و سنگ که به صورت پراکنده تا مسافتهای زیادی در زمینهایشان واقع در شرق شهرستان صفد مستقر شدند . این زمینها در مرز سوریه با فلسطین در شهرستان صفد قرار دارد .

در زمینهای آنها خرابه های کرازه که بجای شهر کوروزین رومی ها قرار دارد . همچنین خرابه ابوزینة عقیده بر این است که شهر قدیمی " بیت صیدا " در نزدیکی این خرابه ها وجود داشته است . خرابه های کرازة در حدود 24 کیلومتر از شهر صفد قرار دارد که 20 کیلومتر آن راه شوسه و چهار کیلومتر آن راه خاکی است . در حالی که خرابه های ابوزینة 29 کیلومتر از شهر صفد فاصله دارد که 23 کیلومتر آن آسفالته و شش کیلومتر بقیه خاکی است .

مساحت زمینهای روستای عرب الشمالنة در سال 1945 به 16690 جریب رسید که صهیونیستها چیزی از آن را در دست نداشتند و زمینهای آنها بین مرزهای فلسطین - - سوریه در شرق و دره " وبدانی " در غرب و دریاچه طبریه در جنوب و زمینهای روستای زحلق در شمال ، واقع است . بجز رود اردن که دورترین نقاط شرقی زمینهایشان را

از شمال به جنوب طی می کند در این زمینها تعدادی رود دیده می شود که بعضی از آنها به رود اردن می ریزد مانند رود ابولوزة و رود ام العقارب و قسمت دیگر رودها نیز به دریاچه طبریه می ریزد که از شرق به غرب دره مسلخة نام دارد و به دره العسة و نامهای دیگری در سایر قسمتها معروف است و رود وبدانی هم به او می ریزد .

چشمه های زیادی در زمینهای عرب الشمالنه قرار دارد که از آنها چشمه ابوزینة در مسافت سه کیلومتری خرابه های ابوزینه قرار دارد و چشمه الهادی ، چشمه عقیم و چشمه الصفصافة که تمام آنها در شمال شرقی واقع هستند . اما چشمه های لبوة و ام قاره و چشمه های ابولوزة در شمال شرقی روستا قرار دارند .

تعداد ساکنان روستای عرب شمالنه در سال 1922 در حدود 278 نفر بود . تعداد آنها در سال 1931 به 551 نفر رسیده است که در 108 خانه سکونت داشتند . در سال 1945 تعداد آنها به 650 نفر رسید که در آنها ساکنان روستای خربة ابوزینه و البطیحه قرار داشتند .

برای ساکنان عرب شمالنه هیچ گونه خدمات عمومی وجود ندارد و در آنجا مرکز پلیس ایجاد شده که در مرز قرار دارد و حدود 500 متر از خربة ابوزینة فاصله دارد . ساکنان در درجه اول در زندگی خود بر دامداری و کشاورزی بعضی از گیاهان از جمله حبوبات متکی هستند .

زمینهای عرب شمالنه به موجب قرار داد آتش بس سال 1949 منطقه خالی از سلاح و تحت نظر صهیونیستها درآمد علاوه بر اینکه منطقه گسترده در شمال آن تا جنوب درباشیه که شامل پل بنات یعقوب ، کرادالبقار ، کرار الغنامه و مزرعه الخوری ، است نیز چنین شد .

در سال 1951 صهیونیستها ساکنان این منطقه را از زمینهایشان اخراج کرده بر آن چیره شدند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 1 ، ق 1 ، و جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1973 و 1974 .
  2. نقشه فلسطین ، 000,501 ، تابلو روش بینا .
  3. نقشه فلسطین ، 000,251 ، تابلو طابغه .