صلاح ، عبداللطیف

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۹ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


سیاستمدار فلسطینی است که در اواخر قرن نوزدهم در طولکرم متولد شد و تحصیلات ابتدایی خود را در آنجا گذرانید . سپس به یکی از مدارس بزرگ در شهر نابلس پیوست و تحصیلات متوسطه خود را در آموزشگاه سلطانی در قدس سپری کرد . پس از آن از دانشکده حقوق استانبول فارغ التحصیل شد و برای انجام کارهای دادیاری به نابلس برگشت .

پس از پایان جنگ جهانی اول به عنوان رهبر محلی و وکلای توانا در منطقه نابلس - - طولکرم ظاهر شد و در نابلس و قدس دفتر وکالت باز کرد و با به عهده گرفتن مسائل حقوقی سرزمینی و دفاعش از حق اعراب در این سرزمینها و مقاومت در برابر تلاشهای جنبش صهیونیسم برای چیره شدن بر این سرزمینها ، مشهور گردید .

عبداللطیف صلاح از هنگام شروع نهضت ملی فلسطین در آن مشارکت کرد و عضویت در انجمن اسلامی مسیحی در نابلس را برگزید ( نک : انجمنهای اسلامی - - مسیحی ) و عضو کنفرانس اول عربی فلسطینی بود که در مارس 1919 در قدس برگزار شد . در همه کنفرانسهای عربی - - فلسطینی که تا سال 1928 به طور متوالی در فلسطین برگزار شده عضو بود . سپس در سال 1922 هنگامی که سندیکای وکلا در فلسطین تأسیس شد عضویت در مجلس اسلامی اعلی را به رهبری محمدامین حسینی برگزید .

عبداللطیف صلاح در سال 1928 در مرکز نقب به عنوان وکیل مدافع انتخاب شد . وی در تلاشهایی که در دهه 1930 برای اتحاد احزاب و گروهها در مؤسسه واحد ملی انجام می شد مشارکت می کرد . ولی در نهایت حزب تجمع ملی را که دارای ضعف و قوتهایی بود تشکیل داد .

در پی اعتصاب عمومی فلسطین در آوریل 1936 ، به دعوت کمیته های ملی که در شهرها و روستاهای مختلف فلسطین برگزار شده بود در کنفرانس عمومی که در 25/4/1934 در قدس برگزار شد شرکت کرد . در این کنفرانس تصمیم گرفته شد کمیته عالی عربی فلسطین به ریاست امین الحسینی تشکیل شود .

رهبران احزاب سیاسی به این کمیته پیوستند و عبداللطیف صلاح در این کمیته به عنوان رئیس حزب تجمع ملی شرکت کرد . هنگامی که مقامات قیمومیت انگلیس کمیته را منحل کردند و اعضای آن مورد پیگرد قرار گرفتند ، عبداللطیف به مصر پناهنده شد .

سپس به سوریه و لبنان رفت اما پس از اینکه مقامات قیمومیت از موضع خود عقب نشینی کردند او به عنوان عضو هیأت فلسطینی در کنفرانس میزگرد در لندن در ابتدای سال 1939 شرکت کرد دوباره به فلسطین برگشت .

در پاییز سال 1945 به عضویت کمیته عالی عرب در فلسطین انتخاب شد اما طولی نکشید که از این کمیته کناره گرفت و به علت اختلافات بین اعضایش در هیأت عالی فلسطین که در 11/6/1946 برگزار شد شرکتنکرد .

بعد از فاجعه 1948 که باقیمانده فلسطین به شرق رود اردن منضم شد ، حکومت اردن از عبداللطیف صلاح در شکل دادن به سازمانها و قوانین جدیدی که وضعیت جدید آن را اقتضاء می کرد کمک درخواست کرد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : عبداللطیف صلاح ، جلد سوم ، 1984 .