حدیثه ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۱۷:۰۴ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


روستای عربی است واقع در 10 کیلومتری شمال شرق شهر

[[ پرونده : | ج 2 ، ص 148 ]]

رمله که به فاصله یک کیلومتر از راه اصلی لد - بیت نبالا واقع شده و به وسیله راه شوسه با این راه مرتبط می شود و از آنجا با شهر لد در سمت غرب ارتباط پیدا می کند . فاصله محل ارتباط راه شوسه با راه اصلی تا شهر لد در حدود 4 کیلومتر است . این روستا بوسیله راههای شوسه با روستاهای مجاور مانند بدرس ، بیت نبالا ، دیرابوسلامه و جمزو مرتبط می شود .

روستای حدیثه در منطقه هموار شرق دشت ساحلی میانه به بلندی 125 متر از سطح دریا ساخته شده است . این روستا در دامنه غربی دره ناتوف ، یکی از آبریزهای دره بزرگ که از سمت شرق شهر لد می گذرد ، قرار گرفته است . حدیثه از چندین خانه ساخته شده از خشت که خیابانهای تنگ آنها از یکدیگر جدا می سازد تشکیل شده و خانه ها ، اطراف و مرکز روستا را فرا گرفته است . این روستا دارای یک باب مسجد و بازار کوچک و یک دبستان می باشد که در سال 1943 تأسیس یافت . طرح کلی روستا به شکل ذوزنقه بود و سپس در نتیجه رشد عمرانی روستا در اواخر دوران قیمومیت از سمت شمال و جنوب شرق گسترش یافت و به شکل مستطیل درآمد و مساحت آن به 16 جریب رسید . یک چاه آب آشامیدنی و آثار باستانی شهرک کنعانی که حدیثه بر ویرانه آن برپا شد ، در این روستا وجود دارد .

مساحت زمینهای حدیثه در حدود 7110 جریب است که 206 جریب آن متعلق به راهها و دره هاست و در حدود 157 جریب آن مخفیانه در دسترس صهوینیستها قرار گرفت . زمینهای کشاورزی حدیثه به دلیل حاصلخیزی خاک که از جنس گل رس سرخ رنگ است و فراوانی آبهای زیرزمینی ، از بهترین نوع زمین به شمار می رود ، از این رو فرآورده های کشاورزی آن زیاد است و بیشتر محصولات کشاورزی مانند حبوبات ، سبزیجات و درختان باردار در زمینهای آن کشت می شود . زیتون که مهم ترین محصول روستا به شمار می رود ، در دو سمت شمال و جنوب حدیثه متمرکز است و در مساحت بیش از 200 جریب کشت می شود . مرکبات پس از زیتون در درجه دوم اهمیت قرار دارد ، که در دو سمت شرقی و جنوب غربی روستا کشت می شود ، گرداگرد حدیثه را از همه جهت کشتزار فرا گرفته است . کشاورزی بر آب باران که به اندازه کافی می بارد متکی است ، همچنین باغستانها با آب چاهها آبیاری می شود .

جمعیت حدیثه در سال 1922 در حدود 415 تن بود ، و در سال 1931 به 520 تن افزایش یافت که در 119 باب خانه به سر می بردند . صهیونیستها حدیثه را در سال 1948 اشغال و ساکنانش را آواره کردند ، سپس آنرا منهدم و شهرک یهودی نشین " حادیه " را در نزدیکی کتامهای ویران شده حدیثه برپا ساختند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه 000,501 ، تصویر لد .