ابوالفضل ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین
نسخهٔ تاریخ ‏۱۴ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۷:۳۱ توسط Wikiadmin (بحث | مشارکت‌ها) (۱ نسخه واردشده)
(تفاوت) → نسخهٔ قدیمی‌تر | نمایش نسخهٔ فعلی (تفاوت) | نسخهٔ جدیدتر ← (تفاوت)


خانه های اعراب روستای ابوالفضل و به عبارتی صحیح تر عربهای الفضل در 2 کیلومتری شمال غربی شهر رمله واقع شده است . این منازل به طور پراکنده در طرف غرب جاده رمله - یافا و در شمال راه آهن رفح - صفا ، بنا گردیده و نزدیکترین روستاهای عربی به آن ، روستای صرفند العماره ، صرفند الخراب و بیرسالم است که از طرف غرب در مجاورت شهر لد قرار دارد . این محل همچنین به نام اعراب السطریه منسوب به محل السطر نزدیک شهر خان یونس که این بدویان ساکن از آن کوچیدند معروف است .

روستای ابوالفضل در قطعه ی همواری از جلگه میانی و ساحلی فلسطین قرار گرفته که 75 متر از سطح دریا ارتفاع دارد . این روستا از مجموعه خانه های پراکنده در وسط زمینهای زراعی تشکیل شده بود و فاقد مؤسسات و مراکز خدمات عمومی بوده و ساکنان آن برای رفع نیازهای خود به دو شهر مجاور یعنی لد و رمله مراجعه می کردند .

مساحت زمینهای عرب الفضل حدود 300 جریب بود که 16 جریب آن را راهها و دره ها تشکیل می داد . صهیونیستها در این روستا چیزی نداشتند . این زمینها از موقوفات صحابی جلیل فضل بن عباس پسر عم پیامبر اکرم به شمار می آید و نام روستا از او گرفته شده است . زمینهای این روستا به علت همواری و حاصلخیزی و فراوانی آبهای درونی از بهترین زمینهای فلسطین محسوب می شود . کشاورزی در آن عمدتاً بر بارانها و آبهای چاهها متکی بود . بهترین محصولات کشاورزی روستا ، مرکبات یا زیتون ، سبزی و انواع حبوبات بود . درختان مرکبات در زمینی به مساحت بیش از 80 جریب کاشته شده بود ، بیشتر ساکنین به کشت محصولاتی که مورد نیاز بازارهای محلی و شهرهای مجاور بود ، می پرداختند . همچنین پرورش دام و طیور و استفاده از حیوانات اهلی در کار کشاورزی و بهره برداری از شیر و گوشت آنها از دیگر فعالیتهای این روستاییان برای کسب درآمد بود . تعداد ساکنین روستای ابوالفضل در سال 1931 به حدود 1565 نفر رسید ولی این تعداد در سال 1945 به علت مهاجرت برخی از خانواده ها و سکونت آنان در شهرهای مجاور جهت استفاده از مؤسسات خدماتی و امکانات کار موجود در آنها ، به 510 نفر کاهش یافت ، خصوصاً اینکه بخش بزرگی از ساکنین ، مالک زمین نبودند و به عنوان مستأجر در روستا می زیستند . در سال 1948 صهیونیستها ساکنین ابوالفضل را از دیارشان آواره ساختند ، خانه های آنها را ویران کردند ، خیمه های شان را برچیدند و بر ویرانه های این خانه ها شهرک یهودی نشین " تلمی منشه " را بر پا ساختند ، و در اراضی اطراف این روستا دو شهرک یهودی نشین " تحلت یهودا " و " نیتاعم " را بنا کردند .

مآخذ :

  1. دباغ مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 4 ، ق 1 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : تصویر لد .