روبین پیامبر ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 
(بدون تفاوت)

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۶


[[ پرونده : | ج 4 ، ص 453 ]]

[[ پرونده : | راست ]]

روبین در شمال سوریه متولد شد و پدر و برادرش در کوههای نابلس و اطراف آن برای مدتی ساکن گردیدند و سپس همگی در سال 1656 ق . م . به سوی مصر مهاجرت کردند . وی در آنجا وفات یافت . گفته می شود که معبدی از کنعانیها و سایر بت پرستان در مقام روبین پیامبر کنونی وجود داشته و ساکنان حتی بعد از آنکه دین خود را تغییر دادند . همچنان این مکان را مقدس داشتند .

تمام روبین پیامبر در غرب رمله و جنوب یافا واقع شده و 16 کیلومتر از رمله فاصله دارد که 8 کیلومتر آسفالت درجه یک و بقیه اسفالت درجه دو است و 20 کیلومتر از یافا فاصله دارد که 14 کیلومتر آن آسفالت درجه یک و بقیه درجه دو است . این مقام برکناره جنوبی رود روبین در سه کیلومتری ساحل و ارتفاع 10 متر از سطح دریا برپا شده . در سال 1945 مساحت سرزمینهای تابع روبین پیامبر به 31000 جریب می رسید . از نظر مساحت در شهرستان رمله پس از ینبه دومین روستا است . بیشتر زمینهای آن تپه های شنی است که همگی وقف اسلامی است . سه چشمه در مسافتی کمتر از 500 متری جنوب شرقی مقام واقع شده ، و چشمه مالحه برکنار شمالی رود روبین در دو کیلومتری شمال غربی مقام و 5/1 کیلومتری ساحل واقع است .

در نزدیکی این چشمه ادوات پیش گیرانه ای که به انسان ماقبل تاریخ برمی گردد پیدا شده است . و در شمال شرقی مقام مجموعه ای از چاهها وجود دارد . اعراب ابوسویرح ( یا اعراب روبین پیامبر ) که اصلشان به اعراب ملالحه که در سینا مقیم بودند برمی گردد در زمینهای روبین پیامبر ساکن بودند . در سال 1945 تعداد ساکنان آن به 1420 تن رسید و در سال 1946 مدرسه ای ابتدایی پسرانه ای تاسیس شد . شغل اهالی این روستا کشاورزی و دامپروری و از مهمترین محصولاتشان حبوبات بود . و در 683 جریب مرکبات و در مساحتهای انبوهی انجیر و انگور کشت شده و باغهای درختان میوه در شرق و شمال شرقی مقام متمرکز گردیده است . و در مساحتهای اندکی سبزی می کارند . درختان کینا و زنزلخت مجرای رود روبین را پوشانده و در زمینهای متفرقه اطراف روبین پیامبر این درختان زیاد به چشم می خورد . علاوه بر آن ساکنان در موسم جشنهایی که در مقام روبین پیامبر برگزار می شد به تجارت می پرداختند .

[[ پرونده : | ج 4 ، ص 453 چپ ]]

موسم جشنهای روبین پیامبر از اول ماه هجری که در سپتامبر می آید شروع می شود و در آخر همان ماه به پایان می رسد . و افراد زیادی از دو استان غزه و یافا در آن شرکت می کنند . جشنهای دینی مختلفی برگزاری می شود که گروههای مختلف صوفی در آن شرکت می کنند و قهوه خانه ها و رستورانها باز می شود . و گروههای موسیقی حاضر می شوند و مسابقات روزانه اسب سورای برگزار شده و زوار در چادره ها و خیمه ها مقیم می گردند . اعتقاد براین است که این جشنها به دوره تاریخ دوری برمی گردد .

محل معروفی بنام منارهروبین در کنار ساحل در نقطه جنوبغربی زمینهای روبین پیامبر است که باقی مانده بندر قدیمی یبنه می باشد . این مکان شامل بقایای شهری و بندری است .

صهیونیستها در سال 1948 ساکنان این روستا را آواره کردند . و در سال 1949 یهودیانی که از مناطق مختلفی مهاجرت کرده بودند کیبوتص " بلماحیم " را بر ساحل جنوبی مصب رود روبین را تاسیس کردند . تعداد ساکنان آن در سال 1970 به 329 نفر رسید . همچنین در سال 1950 موشاوی بنام " جن سوریق " در 5/3 کیلومتری شمال غربی مقام برپا کردند که ساکنان آن در سال 1970 به 329 نفر رسید .

مآخذ :

  1. صایغ ، انیس : بلدانیة فلسطین المحتلة ، بیروت 1968 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس 25001 ، تابلو یبنه .
  3. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، ج 2 ، ق 2 ، بیروت 1972 .