کنفرانس فلسطین ( نابلس - 1948 ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
|
(بدون تفاوت)
|
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۴
چهارمین کنفرانس از سلسله کنفرانسهایی است که در طول سه ماه آخر سال 1948 با هدف ضمیمه ساختن سرزمین فلسطین به کشور اردن هاشمی ، تشکیل شد . کنفرانس عمان اولین کنفرانس بود و به دنبال آن کنفرانس اریحا و سپس کنفرانس رام الله و پس از آن نابلس ، تشکیل شد .
این کنفرانس به دعوت رؤسای شهرداری های نابلس و جنین وطولکرم و قلقیلیه و عنبتا ، تشکیل شد . ولی سعید مفتی نخست وزیر اردن در آن زمان گفته است که کسی که دعوت به برگزاری این کنفرانس کرد ، عبدالطیف صلاح بود که پس از این گفت وگوها درباره عدم مشارکت اهالی نابلس و منطقه آن در کنفرانسهای سابق و از مخالفت آنها با بیعت با پادشاه و یکی شدن دو کرانه ، به خدمت ملک عبدالله رسید و از او برای برگزاری این کنفرانس اجازه گرفت .
کنفرانس سلیمان طوقان ( رئیس شهرداری نابلس ) را به عنوان رئیس خود تعیین کرد اما دبیر کلی شامل احمد طوقان از شهر نابلس و عبدالرحیم جراری از شهر جنین و سعیدالخلیلی از شهر طولکرم و فوزی قدومی از منطقه نابلس ، بود .
در کنفرانس حدود 500 - 400 نفر شرکت کردند و حاضران آنچه را که در کنفرانسهای عمان ورام الله و اریحا مطرح شده بود ، مورد بحث قرار دادند و بریکی کردن دو کرانه و بیعت با ملک عبدالله به عنوان پادشاه مبنی بر اینکه تمام تلاشهای ممکن را برای آزادی قسمتهای اشغالی از فلسطین به کار برد ، تأکید کردند .
از بین قطعنامه ای که کنفرانس مقرر کرد ، درخواست تعدیل قانون اساسی و اجرای اننتخابات پارلمانی جدید بود .
به دنبال سفارشات کنفرانس ، هیأت ی به نمایندگی از کنفرانس که شامل تعدادی از بزرگان منطقه نابلس بود به قصرالمصلی رفته و قطعنامه کنفرانس را تقدیم ملک عبدالله کرد .
تاکنون قطعنامه این کنفرانس منتشر نشده است ولی نسخه ای از اوراق اصلی آن در دست احمد طوقان یکی از دبیرهای کنفرانس و رئیس بیشتر وزارتخانه های اردن پس از آن ، می باشد .
پس ازاین کنفرانس حکومت اردن دست به اقداماتی برای یکی کردن دو کرانه زد . در ماه مه 1949 تعدیلی در وزارت توفیق ابوالهدی صورت گرفت و تعدادی از وزیران فلسطینی به آن پیوستند . سپس در اوت 1949 وزارت پناهندگان ایجاد شد و یکی از فلسطینیان رئیس آن گردید .
در دسامبر 1949 به فلسطینیان پاسپورتهای اردنی داده شد و گمرک بین دو کرانه پارلمان نیز منحل شد .
در 11/4/1950 اولین انتخابات نمایندگان برای
پارلمانی واحد صورت گرفت و در 24/4/1950 پارلمان جدید اولین نشستهای خود را صورت داد و آن نشستی است که در آن مقرر شد دو کرانه یکی گردد .
مأخذ :
- عبدالهادس ، مهدی : المسألة الفلسطینة و مشاریع الحلول السیاسیة 74 - 1934 ، صیدا - بیروت 1975 .