عنابة ( روستای - ): تفاوت بین نسخه‌ها

از دانشنامه فلسطین
 
جز (۱ نسخه واردشده)
 

نسخهٔ کنونی تا ‏۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۱۱


روستایی عربی است در شرق جنوب شرق شهر رمله قرار گرفته و یک راه آسفالته ای این روستا را به راه اصلی بیت المقدس - - یافا مرتبط می سازد . در 5/2 کیلومتر شمال شرقی آن واقع شده است . همچنین این روستا با راههای آسفالته ( شوسه ) دیگری با روستاهای عربی مجاور مانند روستای خروبه ، برفیلیه و بریه مرتبط است . شاید علت نامگذاری این روستا به این نام ( عنابه ) ، به خاطر درختهای عنابی است که در محل قدیمی این روستا رشد می کند .

در دوره امپراطوری روم این روستا به نام " بیتوأنابه " معروف بود که از توابع آن ( امپراطوری ) به شمار می رفت .

روستای عنابه در بالای تپه کوچکی قرار گرفته آرامگاه پیری که بر آن مسجدی ساخته شده در وسط روستا قرار گرفته است .

این تپه در سمت شرقی دشت میانه ساحلی است که

ارتفاع آن از سطح دریا 155 متر است . در جنوب آن صحرای قریقع قرار گرفته که حدود یک کیلومتر تا روستا فاصله دارد . بیشتر خانه های عنابه از خشت است که به هم چسبیده و به طور طراحی شده ای مسجد شیخ عبدالله را احاطه نموده است .

در این روستا یک مدرسه ابتدایی که در سال 1920 تأسیس شد و همچنین تعدادی دکان در وسط این روستا قرار دارد . در اواخر دوره قیمومیت این روستا گسترش و توسعه پیدا کرد و در جهت راههایی که این روستا را به سایر روستاها ارتباط می دهد امتداد یافته است . تعداد زیادی خانه جدید در وسط مزارع اطراف روستا به صورت پراکنده در طرفهای شمالی و غربی و جنوبی روستا احداث شده است .

مساحت روستا به حدود 55 جریب می رسد . مساحت زمینهای عنابه حدود 857/12 جریب می رسد که 357 جریب آن را راهها و دره ها تشکیل می دهد و 21 جریب آن به دست صهیونیستها افتاده است . زمینهای کشاورزی آن با یکدیگر تفاوت دارد مقداری از آن مسطح و باز است و مقداری نیز موج دار و پستی و بلندی دارد .

خاک این روستا حاصلخیز است و بیشتر محصولات کشاورزی در آن تولید می شود و آب زیرزمینی آن نیز زیاد است و از آب چاهها برای آشامیدن و آبیاری باغستانها استفاده می کنند . بیشترین محصولاتی که در عنابه تولید می شوند عبارت است از حبوبات ، سبزیجات ، مرکبات و زیتون .

در حدود 573 جریب درخت زیتون کاشته شده و کشت زیتون در قسمت مغرب متمرکز شده است . مرکبات در سمت شمال متمرکز است و سطحی معادل 111 جریب را دربرمی گیرد . کشاورزی بر آب بارانهایی استوار است که سالانه به اندازه کافی در آن می بارد .

تعداد ساکنان عنابه در سال 1922 حدود 836 تن بود و در سال 1931 به 1135 تن افزایش یافت که در 288 خانه ساکن بودند . در سال 1945 تعداد ساکنان این روستا به 1420 تن رسید که بیشتر آنها به کشاورزی و پرورش حیوانات اشتغال داشتند .

در سال 1948 صهیونیستها ساکنان روستا را اخراج و آن را ویران و بر روی اراضی آن مهاجرنشین " کفار شموئیل " را احداث کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 6 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین ، مقیاس000,501 تابلو لد .