سمو ( شهرک - ): تفاوت بین نسخهها
جز (۱ نسخه واردشده) |
نسخهٔ کنونی تا ۱۵ ژوئیهٔ ۲۰۲۰، ساعت ۰۵:۰۷
شهرکی عربی است که در فاصله 14 کیلومتری جنوب غربی شهر الخلیل قرار گرفته که با یک راه آسفالته از طریق یطه با آن مرتبط می شود . یک راه فرعی دیگری نیز این شهر را به جاده الخلیل - - ظاهریه بیرالسبع متصل می کند .
سموع بر بالای قطعه ای زمین کوهستانی قرار گرفته که در 730 متری از سطح دریا قرار گرفته . زمینهای آن به سوی جنوب غربی شیب دارد به طوری که مجراهای بالای بعضی دره ها به سوی بیرالسبع از آنجا شروع می شود . قطعه های زمین ممتد بین سموع و ظاهریه و سایر آثار کوهستانی را قطع می نمایند . از آنجا زمینها شروع می گردد و به تدریج به سوی جنوب یعنی صحرای نقب فرو می رود . سموع دارای خانه های انبوه است که به شکل مثلث در آمده که رأس آن به سوی شمال و قاعده آن به سوی جنوب کشیده شده .
در احداث این خانه ها از سنگ و سیمان و گل استفاده شده است . راههای تنگ کوچه های پیچ درپیچی نواحی شهرک را به هم وصل می کند . مساحت سموع در سال 1945 حدود 165 جریب بود پس از آن شهر در امتداد و محاذات راههای منتهی به یطه در شمال و ظاهریه در غرب و به شکل محوری شروع به رشد و گسترش نمود به طوری که مساحت آن در سال 1980 به بیش از 350 جریب رسید .
سموع دارای چندین فروشگاه ، پاسگاه پلیس و مسجد و سه مدرسه است که یکی از آنها مدرسه متوسطه است . ساکنان از آبهای باران که در آبگیرها یا چاههای مخصوص جمع می شوند استفاده می کنند . سموع دارای شورای شهر است که در حد امور خود وظیفه قانونگذاری دارد و خدمات عمومی را ارائه می دهند .
سموع بر بالای مکان باستانی بنا شده که بقایای برج و ساختمانهای منهدم شده و مدفن ها و غارهایی در آن وجود دارد . این مکان را یک خرابه باستانی متروک و یک خرابه آباد مانند خربه القریتین ، خرابه رجم السویف ، خرابه بیوض ، خرابه مجدل باع ، خرابه رجم المدفع ، خرابه جنبة ، خرابه الثوانی و خرابه المرکز و رافات ، احاطه نموده است .
مساحت زمینهای سموع 872,138 جریب است . در قسمت جنوب شرقی از زمینهای میانه حاصلخیز ، کشاورزی رونق بیشتری دارد و متکی بر آبهای باران است که به مقدار متوسط سالانه 380 میلیمتر می بارد . مهمترین محصولات کشاورزی ، انواع مختلف حبوبات و انگور و انجیر و زیتون است . به خاطر زیادی چراگاهها در قسمتهای ناهموار و شیب دار ارتفاعات اطراف سموع ، بعضی از اهالی گوسفند پرورش می دهند تا از شیر و گوشت و پشم آنها در بعضی صنایع مانند خمیرسازی از مو و فرش و کوله پشتی ها استفاده کنند .
جمعیت سموع از 1600 نفر در سال 1922 به 1882 نفر در سال 1931 رسید که در آن زمان در 372 خانه زندگی می کردند . در سال 1945 تعداد جمعیت حدود 3520 نفر تخمین زده شد . بنا به آمار 1961 به حدود 3103 نفر رسید . این جمعیت در سال 1981 حدود 5500 نفر برآورد شد .
مآخذ :
- دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 5 ، ق 2 بیروت 1972 .
- نقشه فلسطین : اندازه 000,1001 ، تصویر الخلیل .