گوش عتسیون ( طرح اسکان یهودیان در شهرک - 2000 )

از دانشنامه فلسطین


وزارت مسکن اسرائیل در سال 2000 طرح جدیدی برای توسعه و تکمیل شهرکهای یهودی نشین در جنوب بیت المقدس ارائه کرد . نام این طرح " گوش عتسیون " می باشد . به موجب آن جمعیت یهودیان ساکن در حومه جنوبی بیت المقدس از 13 هزار نفر به 50 هزار نفر افزایش خواهد یافت .

گوش عتسیون درواقع نام یکی از شوراهای منطقه ای دولت اسرائیل در کرانه باختری می باشد . در کرانه باختری پنج شورای منطقه ای یا Regional concils وابسته به دولت اسرائیل وجود دارد که به لحاظ اداری هر کدام از این شوراها تعدادی از شهرکهای یهودی را تحت پوشش و حمایت خود دارند .

این شوراها پنج گانه عبارتند از : گوش عتسیون ، هار حفرون ، مگیلوت ، مته بنیامین ، عرفوت هایردین و شومرون . در نوارغزه نیز یک شورای محلی به نام هوف عزه ( Hof Azza ) شهرکهای یهودی موجود در آن منطقه را زیر نظر دارد . تعداد شهرکهایی که تحت پوشش هر کدام از این شوراهای منطقه ای قرار دارد براساس آمار رسمیمنتشره سال 1995 اسرائیل در جدول زیر ذکر شده است :

البته تعدادی شهرکهای دیگر نیز وجود دارند که به لحاظ اداری به شوراهای محلی مزبور وابسته نیستند و این شهرکها یا به صورت بخشی از شهرکهای ذکر شده تلقی گردیده و یا اینکه در چهارچوب طرح " بیت المقدس بزرگ " قرار داشته و به لحاظ اداری وابسته به شهرداری بیت المقدس هستند .

طرح جدید اسکان قرار است در شهرکهای وابسته به شورای منطقه ای گوش عتسیون اجرا شود . این طرح شامل توسعه و تکمیل واحدها و محله ها و محله های مسکونی شهرکهای یهودی وابسته به گوش عتسیون در جنوب بیت المقدس می باشد . شهرکهای بیست گانه که تحت پوشش شورای گوش عتسیون قرار دارند و مشمول این طرح می شوند عبارتند از : اقرات ، الیعارز ، الون شیفوت ، انحیل ، نوکدیم ، بیتار ، بیتار عیلیت ، تکواع ، تکواع " ب " و " ج " ، تسوریف ، جبعوت ، دانیال ، رامات کدرون ، روش تسوریم ، کرمی تسور ، کفار عتسیون ، کبدار ، میگدال عوز و هارجیلو .

در رابطه با حساسیتی که اسرائیل بر روی تقویت شهرکهای وابسته به شورای منطقه ای گوش عتسیون دارد مسأله از دو بعد قابل بررسی و تأمل است . نکته اول اینکه تعداد 11 شهرک از این 20 شهرک برای دولت اسرائیل به عنوان شهرکهای " امنیتی " تلقی می شود .

شهرکهای رامات کدرون ، نوکدیم ، تکواع ، میگدال عوز ، افرات ، بیتار ، جبعوت ، روش تسوریم ، الون شیفوت ، کفار عتسیون و دانیال شهرکهایی هستند که حفظ و تقویت آنها برای امنیت اسرائیل ضروری تلقی می شود و در هر گونه توافقی اسرائیل عقب نشینی از آنها را نخواهد پذیرفت .

نکته دیگر آن است که ساکنان اکثریت شهرکهای بیست گانه وابسته به شورای منطقه ای گوش عتسیون متمایل به جناحهای ارتودوکس و افراطی یهودی هستند که نفوذ تأثیر آنان بر کنیست و هیأت دولت اسرائیل و شخص نتانیاهو هم اکنون بیش از هر زمان دیگری حاکم شده است .

به لحاظ گرایشات سیاسی و اجتماعی هشت شهرک از شهرکهای مزبور وابسته به حزب مفدال هستند که عبارتند از : کفار عتسیون ، کرمی تسور ، میگدال عوز ، روش تسوریم ، تکواع ، الون شیفوت ، الیعازر و افرات . همچنین پنج شهرک نیز وابسته به جنبش افراطی گوش امونیم هستند که عبارتند از : نوکدیم ، تکواع ب یا معالیه عاموس ، تکواع ج یا کوخفا ، تسوریف و دانیال .

ساکنان شهرکهایی که تحت سازماندهی و حاکمیت سیاسی - - اجتماعی جناحهای مذهبی و افراطی قرار دارند با استفاده از کمکهای ویژه و روزافزون دولت نتانیاهو سهم بیشتری از درآمد ملی و امکانات خدماتی و بهداشتی و آموزشی را به خود اختصاص داده و به ندرت طرحهای آنان در زمینه های مختلف اجتماعی ، اقتصادی و سیاسی از سوی عناصر تشکیل دهنده حاکمیت با مانع روبه رو شده است .

==مأخذ : ==#

  1. نشریه وفا ، سفارت فلسطین در تهران 1170 - 1173 .