کنگره جهانی مسیحیان در مورد فلسطین

از دانشنامه فلسطین


اندیشه این کنگره در دیداری که بین بعضی از اعراب مسیحی لبنان و جرج مونتارون سر دبیر مجله " الشهادت المسیحیه " فرانسوی و مدیر این مجله صورت گرفت به وجود آمد . هنگامی که مونتارون از بیروت دیدار می کرد به بعضی از روشنفکران عرب مذاکره کرد و با آنها بر سر سازماندهی جلسه جهانی مسیحیان با هدف پشتیبانی و کمک به مبارزه مردمی عربی فلسطین و رد استعمار فکری صهیونیستی و رهبری فکری که صهیونیستها به اسم کتاب مقدس انجام می دهند و برای رهایی مسیحیت غربی از احساس گناه ناشی از آنچه بعضی کشورهای مسیحی غربی در ظلم به یهود انجام داده اند ، توافق نمودند . از اهداف این جلسه شناساندن ابعاد مسأله فلسطین از طریق ارتباط مستقیم با سازمانهای فلسطینی به افراد غیر عرب بود .

دو کمیته یکی در بیروت و دیگری در پاریس برای تهیه آماده سازی کنگره که قرار بود در بیروت منعقد گردد تشکیل شد . گروهی از اندیشمندان و روحانیون مسیحیت که به مشکل فلسطینی کمک می کردند در آن شرکت داشتند .

این جلسه از 7 تا 10/5/1970 تشکیل شد و 400 نماینده از طرف گروهها و سازمانها و کلیساهای مختلف از کشورهای بسیاری در آن حاضر شدند . این جلسه را رئیس جمهوری لبنان افتتاح نمود و شهید کمال ناصر از طرف انقلاب فلسطین در آن شرکت داشت و دستگاههای تبلیغاتی فلسطینی و لبنان در خدمت این جلسه قرار گرفتند .

این کنگره برای رسیدن به اهدافش در ضمن دو چارچوب سیاسی و دینی عمل کرد ، زیرا این دوچارچوب در دیدگاه این کنگره از هم جدا نیستند بلکه هر یک مکمل دیگری است به خصوص که این کنگره بر روی سایر ادیان مانند اسلام و یهودیت بسته نیست .

فعالیت کنگره پیرامون گفت وگوهای سه گانه می چرخید :

  1. رژیم صهیونیستی و مرام آن
  2. انقلاب فلسطین و ابعاد آن
  3. پندارهای اسرائیل که کتاب مقدس را برای توجیه مطامع استعماری خود به کار می برد . کنگره در پایان نشستهایش بیانیه ای به نام " بیانیه بیروت به تمامی مسیحیان جهان " صادر کرد و در آن خواهان رد سوءاستفاده از متون کتاب مقدس برای اهداف تسلط سیاسی گردید . همچنین از مسیحیان دنیا برای کمک به ملت فلسطین در تداوم مقاومت و مبارزه اش دعوت نمود .

کنگره برای تداوم پشتیبانی مبارزه ای که ملت فلسطین درگیر آن است . تصمیم به تشکیل کمیته دائمی و دو دبیرخانه یکی در بیروت و دیگری در پاریس گرفت همچنین تصمیم گرفته شد کمیته های فرعی که تحت نظارت کمیته دائم برای تحقق اهدافی که کنفرانس معین کرده کار می کند تشکیل شود . این کمیته ها عبارت است از :

  1. کمیته سازماندهی و امور مالی
  2. کمیته تبلیغات
  3. کمیته کار نزد رؤای دینی .
  4. کمیته بحث شرعی و ایمنی در مورد و مشکل فلسطین
  5. کمیته گفت وگوهای سیاسی و تماس با گروههای سیاسی و سندیکایی .
  6. کمیته روابط عملیاتی با مقاومت فلسطین و

حکومتهای عربی .

  1. کمیته بررسی فواید جلسه جدید جهانی مسیحیان برای فلسطین .

به دنبال تأثیر این جلسه ، جلسات زیادی در کشورهای مختلف برپا شد و صدها سخنرانی صورت گرفت و کتابها چاپ شد . درباره این کنگره و مشکل فلسطین و کمیته هایی ملی تشکیل شد که هرکدام با نام " کمیته ملی مسیحیان برای فلسطین " موسوم بود که کارش هماهنگی بین این کنگره و سازمان آزادی بخش فلسطین بود .

این کنگره انعکاس بزرگ و مهمی داشت ، امری که طرفداران استعمار و صهیونیسم را برانگیخت و فشارهای کلی بر مطبوعات جهانی به منظور پایان دادن به اقدامات خود قطع وارد کرد .

همچنین فشارهای مستقیمی بر تعدادی از نمایندگان برای انصراف از مشارکت در آن وارد شد . اسرائیل به ایننیز اکتفا نکرد بلکه در هنگام برگزاری کنگره تهدیداتی نمود و روز 9/5/1970 عملیات هوایی را در منطقه عرقوب در جنوب لبنان انجام داد که به دنبال آن هجومی زمینی برهمان منطقه در روز 11/5/1970 صورت گرفت . همه اینها در زمانی بود که این کنگره برپا بود ، گویی اعضای این کنگره سند جدیدی برای محکومیت هجوم اسرائیل را تنظیم می کردند .

اعمال کنگره را می توان با پیامی که جرج مونتارون در سخنرانی افتتاحی خود بیان کرد خلاصه کرد : " ای ساکنان فلسطین تنها نیستید ، مسیحیان جهان با شما هستند " .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : " الندوة العالمیة للمسحیین من اجل فلسطین " ، جلد چهارم ، 1984 .