کنفرانس مجمع مطالعات اسلامی قاهره ( تصمیمات - 1968 م/1388 ه . ق )

از دانشنامه فلسطین


تصمیمات و سفارشات دوره اول کنگره چهارم مجمع مطالعات اسلامی برگزار شده در قاهره - از تاریخ 4 رجب 1388ه تا 14 رجب 1388ه برابر 27/سپتامبر/1968 م تا 6/اکتبر/1968 م .

با ایمان به وحدت اسلامی که اسلام پیروانش را بر آن سرشته است .

و در جواب به دعوت اسلام به سفارش به حق و همکاری در امور خیر و نیک

و برای تحقق اصل همکاری و همیاری که قرآن به آ ن دعوت نموده و رسول الله ( ص ) به آن تشویق کرده است .

و جهت پیروزی حق و عدالت و دفاع از عقیده و وطن و آبرو .

علمای مسلمان جهان دعوت مجمع مطالعات اسلامی برای چهارمین کنگره اش را که در ماه رجب سال 1388 در سالن الازهر شریف برگزار گردید اجابت کردند . دوره اول این کنفرانس به مسأله فلسطین و اشغال بیت المقدس و هتک حرمت آن و ستم و ظلم به سرزمینهای عربی اختصاص یافت .

براساس تعالیم و اصول اسلام و در پرتوی حقایق تاریخی و اصول انسانی و عرف بین المللی شرکت کنندگان در کنگره بیش از 25 موضوع را که علمای مسلمان از سه قاره آسیا ، اروپا و آفریقا ارائه کرده بودند مورد مطالعه و بررسی قرار دادند و در پی آن بحث ها وگفت وگوهایی به میان آمد که در این مناقشات احساسات اعضای کنفرانس در مورد اتفاق و اصرار بر رویارویی با بلایی که رخ داده و امروزه امت اسلام در آن زندگی می کند یگانه و متحد بروز نمود .

کنفرانس اعلام می کند که : اول

الف ) به دلیل تجاوز اسرائیل به سرزمین وطن اسلامی - عربی و هتک حرکت مقدس ترین شعائر و اماکن دینی و به دلیل بیرون راندن مسلمانان و و اعراب از دیارشان و به دلیل قساوت و وحشیگری در کشتار پیران و زنان و کودکان مستعضف ، اسباب و موجبات وجوب جنگ وجهاد که قرآن کریم معین نموده تماما در مورد جنگ جویان اسرائیل گرد آمده است و به تمام این دلایل جهاد با مال و جان واجبی عینی برگردن هر مسلمانی است که هر چند سرزمینش دور باشد به قدر توانایی و طاقتش به آن اقدام نماید .

ب ) کنفرانس به پیشتازان فدایی و نگاهبانان خطوط جنگ درود فرستاده و از رزم و پایداری قدردانی می نماید .

ج ) کنفرانس به پشتیبانی از مبارزه ای که فرزندان خلق فلسطین در آن شده و به کمک رسانی به این مبارزه با تمام اسباب قدرتی که پایداری و افزونی آن را تضمین می کند و هدف و عنایت آن را برایش متحقق می سازد فرامی خواند .

د ) کنفرانس همچنین به پشتیبانی جبهه های نظامی اعراب و به ویژه جبهه اردن فرامی خواند .

ه ) کنفرانس وحدت نظامی عربی را تبریک گفته و دعوت می کند که آن را به موقع اجرا گذارد و کشورهای عربی را به تقویت فرماندهی یگانه عربی فرا می خواند و تمامی مسلمانان را به حمایت مادی و معنوی از این وحدت دعوت می نماید .

و ) کنفرانس سفارش به جمع آوری تمام نیروهای مادی و معنوی امت عربی و اسلامی و آموزش و تمرین استفاده از اسلحه برای تمامی کسانی که قادر به حمل سلاح می باشند می نماید .

ز ) کنفرانس به ایجاد صندوقی جهت سرمایه گذاری مبارزه فرزندان خلق فلسطین و سرپرستی خانواده های رزمندگان و اسیران و تلاش جهت اینکه این صندوق در هرکشور اسلامی شعبه ای داشته و مقداری از زکات ها جهت سرمایه گذاری این صندوق اختصاص یابد فرامی خواند زیرا انفاق در راه خدا از جمله کار نیکی است که به آن امر شده و یکی از موارد مصرف زکات شرعی است که قرآن کریم بر آن تأکید کرده است .

ح ) کنفرانس مسلمانان را به اقدام به بسیج نیروهای معنوی و تعمیق ارزشهای اسلامی در مدارس و دانشسراها و دانشگاهها و مساجد و نیروهای مسلح و در تمامی وسایل انتشارات و تبلیغات فراخوانده و آنان را به تمسک به تعالیم و آداب اسلامی و جمع آوری نیروها در تمامی مراکز و

کارخانه ها و مزارع برای آمادگی جهت رویارویی با رخدادهای احتمالی این تشویق می نماید .

دوم :

الف ) کنفرانس پس از ارزیابی تلاشهای پسندیده ای که توسط حکومتها و ملل اسلامی در راه هدف مشترک انجام گرفته به تلاش بیشتر و هماهنگی بین این فعالیتها سفارش می نماید تا اینکه مسلمانان در یک صف در برابر بایستند .

ب ) کنفرانس به تشکیل هیأتی برای تلاش جهت اجرای این سفارش به منظور محکوم نمودن پیوند دوستی و برادری و همکاری فعالی بین کشورهای اسلامی به عنوان مقدمه ای برای برپایی جامعه ای اسلامی و متشکل فرامی خواند .

ج ) کنفرانس سفارش به همکاری اقتصادی تا آخرین حد بین کشورهای عربی و اسلامی و تلاش برای هماهنگی این همکاری به نحوی که تکامل و پیشرفت کشورهای اسلامی و عربی را محقق سازد ، می نماید .

سوم :

کنفرانس از تمامی حکومتها می خواهد که هرگونه ارتباطی را با اسرائیل قطع نموده و همچنین مقرر نمود که هرگونه همکاری با دشمن ، ضربه ای است که متوجه تمامی مسلمانان گشته و مخالفت با تعالیم اسلامی است که خداوند می فرماید : " لاتجد قوما یؤمنون بالله والیوم الاخر یوادون من حادالله و رسوله و لو کانوا آباءهم او ابناءهم او اخوانهم او عشیرتهم "

چهارم :

الف ) کنفرانس به تمامی مسلمین در همه جا هشدار می دهد که لحظه ای از واجب دینش شان در مورد آزاد نمودن بیت المقدس و سایر زمینهای اشغالی و حفظ قداست و عربیت آنکه اولین قبله و حرم شریف سوم و محل سفر شبانه و معراج پیامبر اسلام ( ص ) و آرامگاه شهدایی از صحابه می باشد غفلت نورزند .

ب ) کنفرانس فتوای دینی را که در تاریخ 17 جمادی الاولی سال 1387 برابر با 22 اوت سال 1967 از طرف علما و قضات و مفتیان کرانه غربی رود اردن صادر شده مورد تأکید قرار می دهد . این فتوا دربرگیرنده این مطلب است که مسجدالاقصی در معنای دینی خود شامل مسجد مبارک اقصی که هم اکنون معروف بوده و مسجد شریف صخره و صحن ها و حیاط های اطراف و دیوارها و درهای آنها شده و تعدی به هر بخشی از آن هتک حرمت مسجدالاقصی و تجاوز به قداست آن به شمار آمده و حرم حضرت ابراهیم در الخلیل نیز مسجدی مقدس و اسلامی بوده و هرگونه تجاوزی به هر بخش از آن هتک حرمت و قداست آن به شمار می رود .

پنجم :

الف ) امانت دعوت به حق و امر واجب اخلاص در نصیحت برای خدا و پیامبر و ائمه مسلمین و عموم مسلمانان ، بر کنفرانس لازم می گرداند که ملل و حکومتهای اسلامی را به تمسک به کتاب خدا و پیامبرش و فراگیری و عمل به تعالیم الهی دعوت نماید که این راه ، راه پیروزی و راه عزت و بزرگواری است " . ان تنصروالله ینصرکم و یثبت اقدامکم " .

ب ) کنفراس ، ملل و حکومتهای مسلمان را جهت تحقق پیروزی و امنیت و فراهم آوردن را حتی و آرامش برای جوامع و وطنشان به فراگیری و گردآوری اسباب و موجبات علم و دانش و قدرت فرامی خواند که " : واعدوالهم ما استطعتم من قوة و من رباط الخلیل ترهبون به عدوالله و عدوکم و آخرین من دونهم لاتعلمونهم الله یعلمهم " .

ششم :

الف ) کنفرانس محکومیت شدید خود را در مورد پشتیبانی برخی کشورها از اسرائیل و تأیید این رژیم در جنگ طلبی هایش اعلام داشته و این حمایت و تأیید را مبارزه جویی و دشمنی با امت اسلام و اهانت به احساسات مسملمانان می داند .

ب ) کنفرانس اعلام می دارد که مسلمانان در کشورهای مختلف دست بسته در مقابل طمع صهیونیسم نژادپرست در مورد جهان عرب و اسلام نایستاده و از بذل جان در راه دفاع از میهن و مقدساتشان و بازپس گرفتن زمینهای سلب شده شان دریغ نمی ورزند .

" والله یقول الحق و هو یهدی السبیل "

خدا حق گفته و به راه راست هدایت می کند .

قاهره 13 رجب 1388 ه برابر 6/اکتبر/1968 مهمچنین شیخ سعدالدین علمی یکی از علمای فلسطین مفتی شهر قدس فتوایی مبنی بر تفکیر مسلمانانی که زمین به یهودیان بفروشند صادر کرد در این فتوا آمده است :

" مسلمانان اگر زمینی به یهودیان بفروشند ، مرتد به شمار می آید و عقد ازدواج وی لغو می گردد و در گورستان مسلمانان به خاک سپرده نخواهد شد . "

شیخ سعدالدین علمی دارای مناصب زیر بوده است :

مفتی قدس ، رئیس قضات کرانه باختری ، رئیس دادگاه تجدیدنظر در کرانه باختری ، رئیس شورای اوقاف و امور مقدسات اسلامی ، رئیس هیأت امنای دانشکده " الدعوه و اصول دین " ، رئیس هیأت امنای دانشکده علوم و تکنولوژی ، رئیس انجمن علوم و فرهنگ اسلامی ، رئیس شورای عالی اسلامی ، عضو شورای جهانی مساجد انجمن جهان اسلام - مکه .

مآخذ :

  1. سفارت فلسطین در تهران ، بولتن خبری خبرگزاری وفا ، شماره 1515 .
  2. من منشورات حرکة الجهاد الاسلامی فی فلسطین : حکم الاسلام فی قضیة فلسطین و الصلح مع الکیان الصهیونی - فناوی و مواقف شرعیه ، بیت المقدس للطباعة و النشر ، بیروت 1991 .