کشتی کارین A ( ماجرای - )

از دانشنامه فلسطین


الف - توقیف کشتی حامل سلاح :

شائول موفاز ، رئیس ستاد مشترک ارتش رژیم صهیونیستی در 14/10/1380 اعلام کرد که گارد ساحلی نیروی دریایی اسرائیل یک کشتی باری به نام " کارین A " را که حامل 50 تن سلاح و مواد منفجره و مربوط به تشکیلات خودگردان می باشد را در دریای سرخ ( تقریبا 50 مایلی اسرائیل ) توقیف نمود . طبق گزارش موفاز ، این تسلیحات شامل موشکهای دوربرد ، کاتیوشا ، موشکهای ضد تانک لاو (Lav)و ساجر (Sagger) ، خمپاره اندازهای دوربرد ، مین و مواد منفجره دیگر بوده است .

علاوه بر این منابع ارتش رژیم صهیونیستی از شناسایی ابزار آلات غواصی در کشتی مزبور خبر دادند . به گفته منابع این رژیم ، پلیس دریایی فلسطین با استفاده از این تجهیزات در فکر غواصی در اعماق آب بود .

رژیم صهیونیستی ادعا نمود که کشتی مذکور در اکتبر 2000 ، چند ماهی قبل از اجلاس کمپ دیوید دوم خریداری شد که مصادف با حضور یاسر عرفات در شرم الشیخ بود و اکنون آثار انگشت او در همه جای کشتی دیده می شود .

" عمر عکاوی " ناخدای کشتی کارین A ، از فرماندهانارشد تشکیلات خودگردان است . وی در مورد خریداری این کشتی اظهار داشت : " در اواخر ماه اوت و اوایل سپتامبر 2001 مقامات تشکیلات خودگردان از من خواستند یک

کشتی خریداری کنم منتهی ، من موفق به این کار نشدم و موضوع را به اطلاع آنان رساندم .

چند روز بعد " عادل عوض الله " مسئول امور خریدهای نظامی تشکیلات خودگردان به من گفت ما کشتی را فراهم کرده ایم . ابتدا به من گفتند که حامل مقادیری سلاح می باشد ، اما بعدا اعلام کردند که معاملات تسلیحاتی لغو شده است و تا زمان صدور دستورات جدید به انتقال محموله های تجاری عادی پرداختیم .

ب - موضع رژیم صهیونیستی :

آریل شارون نخست وزیر رژیم صهیونیستی نیز در خصوص توقیف کشتی " کارین A " گفت : " اکنون زمان آن است که در مورد روابط خود با تشکیلات خودگردان ، تجدیدنظر کنیم ، من تصمیم دارم در آینده ای نزدیک طی یک گفت وگوی استراتریک در کابینه ، به بحث در مورد روابط خود با تشکیلات خودگردان بپردازم ، عرفات با رفتار خود نشان داد که فردی غیرمسئول ، غیرقابل اطمینان و دشمن خونی اسرائیل است .

مقامات رژیم صهیونیستی در خصوص کشتی توقیف شده اعلام داشتند که کشتی مذکور از ایران به قصد فلسطین در حرکت بود . وزارت امور خارجه اسرائیل با صدور بیانیه ای اظهار داشت : چون این کشتی حامل سلاحهای ایرانی است ، پرز از رهبران جامعه بین الملل خواهد خواست تا ایران را به عنوان کشور حامی تروریسم اعلام کند .

" جدعون مئیر " از مسئولان عالیرتبه وزارت خارجه رژیم صهیونیستی اعلام کرد : توقیف این کشتی نشان می دهد که ایران مستقیما در حمایت از تروریسم مشارکت دارد و ایران نه تنها از جنبشهای حماس و جهاد اسلامی و حزب الله ، بلکه از تشکیلات خودگردان نیز حمایت می کند .

ج - موضع تشکیلات خودگردان :

ماجرای توقیف کشتی " کارین A " در حالی اتفاق افتاد که زینی مأموریت جدید خود به خاورمیانه را آغاز کرد تا راه را برای از سرگیری مذاکرات اسرائیل - فلسطین فراهم آورد . تشکیلات خودگردان بلافاصله این اتهام را تکذیب کرد و هدف از آن را شکست مأموریت آنتونی زینی فرستاد ویژه آمریکا به خاورمیانه دانست . زینی طی دیداری با یاسر عرفات از وی خواست توضیحاتی در مورد ماجرای کشتی حامل اسلحه در اختیار وی ارائه دهد ، اما عرفات اعلام نمود که هیچ اطلاعی در مورد محموله کشتی مذکور در دست ندارد . وی هرگونه رابطه تشکیلات خودگردان را با این قضیه رد کرد .

نبیل ابوردینه مشاور عرفات در گفت وگویی مطبوعاتی در رام الله گفت : " اطلاعی در مورد این کشتی نداشته و رابطه ای نیز با آن نداریم و این تبلیغات رژیم صهیونیستی برای شکست مأموریت زینی است .

د - موضع آمریکا :

جرج بوش رئیس جمهور آمریکا نسبت به قضیه کشتی توقیف شده " کارین A " در دریای سرخ اظهار نگرانی کرده و از یاسر عرفات خواست تمام کسانی که در عملیات قاچاق اسلحه در این کشتی دست داشته اند را بازداشت کند . همچنین رئیس جمهور آمریکا به نقش عرفات در مبارزه با تروریسم اشاره کرد و گفت : عرفات باید تروریسم را محکوم و آنهایی را که در روند صلح مانع تراشی می کنند از خود دور کرده و به طور کوشا برای بازگشت به میز مذاکرات تلاش کند .

کالین پاول وزیر امور خارجه آمریکا ، ایران را به ارسال اسلحه به تشکیلات خودگردان متهم کرد و از عملیات نظامی اسرائیل در مناطق فلسطینی حمایت نمود و آن را یک اقدام دفاعی دانست . منابع آمریکایی همچنین اعلام داشتند ارزش تخمینی سلاحهایی که در این کشتی ضبط شده است حدود 20 میلیون دلار است .

ه - موضع ایران :

ایران رسما داشتن هر گونه رابطه خود با این کشتی را رد کرد . حمیدرضا آصفی سخنگوی وزارت امور خارجه ایران اعلام داشت : " ایران هیچ گونه همکاری نظامی با تشکیلات خودگردان نداشته و ندارد و تسلیحات در اختیار این تشکیلات قرار نمی دهد . تشکیلات خودگردان فلسطین نیز رسما داشتن هر گونه رابطه نظامی با ج . ا . ا را رد کرد .

برخی محافل سیاسی منطقه معتقد بودند که آمریکا و

رژیم صهیونیستی از مانور دادن روی بحران کشتی " کارینA " اهداف ذیل را دنبال می کنند :

  1. رژیم صهیونیستی پس از حوادث 11 سپتامبر در آمریکا و سرکوب شبکه القاعده به رهبری بن لادن در افغانستان و حکومت طالبان در این کشور توسط ائتلاف جهانی به رهبری آمریکا هیاهو و تبلیغاتی به راه انداخت و یکبار دیگر آمریکا را واداشت تا گروههای مبارز فلسطینی چون حماس و جهاد اسلامی را در لیست گروههای تروریستی قرار دهد . آمریکا نیز آنها را به عنوان گروههای تروریستی معرفی نمود . حال حادثه مذکور فرصت مناسبی است تا با مانور دادن بر روی آن و نسبت دادن آن به ایران و نیز گروههای مبارز فلسطینی ایده قبلی خود را مبنی بر تروریست بودن ایران و حماس و جهاد اسلامی تقویت نموده و توجیه کنند و زمینه اقدامات نظامی علیه ایران و گروههای مبارز فلسطینی را فراهم سازند .
  2. بخشهایی از حاکمیت در درون رژیم صهیونیستی از عرفات و تشکیلات خودگردان در کنترل اوضاع و برقراری آرامش اظهار ناامیدی می کند . لذا با مانور بر روی کشتی حامل تسلیحات سعی بر این دارد تا عرفات و تشکیلات وی را ناکارآمد جلوه داده و زمینه های فروپاشی آن را فراهم سازد .
  3. حرکت رژیم صهیونیستی در ایجاد این واقعه دو هدف را تعقیب می کند :
  4. تلاش جهت وادار کردن عرفات و حکومت خودگردان برای همکاری بیشتر و مقابله با انتفاضه و دستگیری مبارزان فلسطینی جهت نشان دادن حسن نیت به طرف اسرائیلی .
  5. پیوند زدن مسائل و مشکلات داخلی خود در زمینه عدم توفیق برای مهار انتفاضه با بازیگران خارجی و نهایتا استفاده از فضای بین المللی پیش آمده بعد از حوادث 11 سپتامبر برای مقابله جدی تر با تهدیدات احتمالی علیه خود که با سخنان آقای هاشمی در نماز جمعه روز قدس دارای محمل مناسبی گردیده است .

مأخذ :

  1. بولتن رویداد و گزارش اسرائیل ، مؤسسه تحقیقات پژوهشهای سیاسی علمی ندا ، 25/10/1380 ، شماره 116 .