پزشکان و داروسازان فلسطین ( اتحادیه - )

از دانشنامه فلسطین


این اتحادیه در سال 1968 به ابتکار گروهی از پزشکان و داروسازان فلسطینی مقیم در بعضی کشورهای عربی ، در قاهره تأسیس شد . طرح قواعد و برنامه فعالیت به منظور گردآوردی پزشکان و داروسازان فلسطینی و بسیج نیروهای ایشان برای انجام رسالت پزشکی و داروسازی در حل دشواریهای بهداشتی فلسطینیها در عمده ترین مناطق سکونت ایشان ، به ویژه سرزمینهای اشغال شده ، تدوین گردید .

به منظور دعوت کنگره مؤسان ، یک دفتر اجرایی انتخاب گردید . کنگره مؤسان در سال 1969 در عمان تشکیل شد و در پی آن ، نخستین کنگره اتحادیه در سال 1970 در قاهره منعقد گشت . کنگره سوم اتحادیه در روزهای 29 نوامبر تا 2 دسامبر 1974 در بیروت برگزار شد و پیشنهادها و تصمیمات کمیته های سیاسی ، علمی و آئین نامه ای را تقویت کرد . طی این تصمیمات اهمیت تحکیم موقعیت اتحادیه و تشویق پیوستن به آن مورد تأکید قرار گرفت تا اتحادیه بتواند در تمامی سطوح و زمینه ها به ایفای نقشی که از آن انتظار می رود ، بپردازد . در پایان کنگره سوم ، دفتر اجرایی جدید اتحادیه انتخاب شد .

در کنگره سوم ، نمایندگان سه هزار پزشک و داروساز فلسطینی از سوریه و لبنان و کویت و مصر و قطر و لیبی و الجزایر و سعودی و کشورهای خلیج و اروپا شرکت داشتند .

کنگره طی یک سلسله تصمیمات سیاسی تأکید نمود که سازمان آزادی بخش فلسطین تنها نماینده قانونی ملت فلسطین است و اقدامات سازمان را در جهت کسب شناسایی بین المللی مورد تأیید قرار داد . و ایمان خود را به اینکه جنگ مردمی درازمدت تنها راه آزادی کامل خاک فلسطین و برپایی یک دولت دمکراتیک است ، اعلام داشت و نیز برنامه مرحله ای سازمان را که مطابق آن ، پس از آزاد شدن هر بخش از سرزمینهای اشغالی حاکمیت ملی انقلابی در آن برقرار خواهدشد ، مورد پشتیبانی قرار داد .

در پایان ماه سپتامبر 1975 دفتر سیاسی اتحادیه طی صدور اعلامیه ای موافقتنامه دوم جداسازی نیروهای مصر و اسرائیل را مردود اعلام کرد و آن را محکوم نمود . هم چنین تمامی راه حلها و سازشهای مطرح شده را رد کرد و بر لزوم تقویت پیوند با توده های عرب و تحکیم همبستگی با کشورهای سوسیالیستی و دوست و جنبشهای آزادی بخش در جهان تأکید ورزید .

کنگره در اعلامیه خود به مبارزات ملت فلسطین و خیزشهای انقلابی آن علیه اشغال درود فرستاد و پایداری و مقاومت پزشکان و داروسازان فلسطین در سرزمینهای اشغالی را مورد تحسین قرار داد . اتحادیه از همان آغاز فعالیت خود با اتکا بر اصل یکپارچگی انقلاب ، ایمان خود را به لزوم یکسان سازی خدمات پزشکی و ارایه آن به همگان ، بدون هیچ گونه تبعیض یا تفاوت مورد تأکید قرار داد . کنگره خواهان آن بود که این خدمات از طریق هلال احمر فلسطینی که تمامی تلاشها و کوششهای پزشکی و داروسازی اتحادیه در آن متمرکز است ، ارایه گردد .

الف - آئین نامه اتحادیه : آئین نامه اتحادیه بر ایمان به اصول زیر تأکید دارد :

  1. تشکیلات ملی - انقلابی و دمکراسی در همه بخشهای ملت یک شیوه علمی برای معرفی هویت مبارز فلسطین و بسیج نیروهایش در حرکت به سوی یک انقلاب همه جانبه ملی است .
  2. راه صحیح آشکار نمودن چهره و شخصیت فلسطینی برای تأکید بر موجودیت عربی وبین المللی فلسطین ، خود پایه ای اصلی در مبارزه ملت فلسطین در انقلابش برای آزادسازی سرزمینها و برپایی دولت دمکراتیک غیرنژادی می باشد .

بدین منظور پزشکان و داروسازان فلسطینی تصمیم گرفتند اتحادیه کل خود را تأسیس کنند تا پایه ای از پایه های سازماندهی ملی در سازمان آزادی بخش فلسطین باشد ، و با تمامی امکانات در خدمت ملت و انقلاب فلسطین قرار گیرد . اتحادیه در چارچوب سازمان آزادیبخش ، شخصیت مستقل خود را حفظ می کند تا بتواند نقش بسیار مهم خود را در تمام زمینه ها و در صحنه های عربی و بین المللی ایفا نماید .

ب - اهداف :

  1. به خدمت گرفتن تمامی پزشکان و داروسازان تا رسالت پزشکی و داروسازی را در حل مشکلات پزشکی مبارزان و افراد ملت فلسطین به طور شایسته انجام دهد و در درمان و پیشگیری بیماریهای آحاد ملت و جنگجویان فلسطینی کوشا باشد .
  2. آمارگیری پزشکی کامل از بیماریهای مسری در میان مردم فلسطین و تهیه برنامه های پیشگیرانه و درمانی برای ریشه کردن این بیماریها .
  3. تقویت روابط با سازمانهای مردمی فلسطینی و همکاریبرای اظهار موجودیت فلسطینی و تحکیم مناسبات با سازمانهای بهداشتی عربی و جهانی .
  4. راسخ کردن تفکر انقلابی در میان فلسطینیها و عمیق تر کردن رابطه آنها با جنبش انقلابی فلسطینی عربی و جهانی .
  5. سازماندهی روابط میان اعضای اتحادیه و کارکنان حرفه های دیگر پزشکی و توسعه روحیه همکاری و همیاری علمی و حرفه ای در میان آنان .
  6. ارایه کلیه تسهیلات لازم برای بالابردن سطح علمی اعضای اتحادیه و کارکنان حرفه های پزشکی که با تشویق مطالعات و بررسیها و صدور نشریات و گاهنامه ها صورت می گیرد .
  7. دفاع از منافع اجتماعی و فرهنگی و مادی اعضای اتحادیه .
  8. روشن کردن اذهان عمومی نسبت به مسأله فلسطین از راه برقراری تماس با پزشکان و داروسازان و کارکنان حرفه های پزشکی و انجمنهای جهانی پزشکان از راه برگزاری گردهمائیها و نیز نشریه ها یا وسایل دیگر
  9. پشتیبانی از جمعیت هلال احمر فلسطینها به عنوان دستگاه پزشکی مورد قبول مجلس ملی فلسطین برای ارایه خدمات پزشکی و اجتماعی به رزمندگان و ملت فلسطین و نیز امدادرسانی به آنها توسط پزشکان و داروسازان .

ج ) محل استقرار اتحادیه :

محل استقرار دایمی اتحادیه شهر بیت المقدس است . البته به طور موقت ممکن است قاهره یا هرجای دیگر که دفتر اجرایی مناسب بداند ، مقر اتحادیه تعیین شود .

از سال 1974 تاکنون مقر دفتر اجرایی شهر بیروت بوده است .

د ) شرایط عضویت : حق عضویت به افرادی داده می شود که شرایط ذیل را داشته باشند .

  1. هر فلسطینی یا تابعه فلسطینی که در حرفه های پزشکی ، داروسازی ، دندان پزشکی و دام پزشکی فعالیت کند .
  2. پزشکان یا داروسازان عرب که در خدمت انقلاب فلسطین هستند و به اهداف انقلاب فلسطین همان گونه که در پیمان ملی فلسطین آمده است ، پایبند باشند .

ه ) تشکیلات مرکزی اتحادیه براساس آئین نامه :

  1. کنگره عمومی : بالاترین مقام در اتحادیه است و از نمایندگان شعبه ها که برای کنگره انتخاب می شوند و نیز اعضای دفتر اجرایی پس از کسب رأی اعتماد و بعد از قرائت گزارشهای مالی و اداری ، تشکیل می شود . هر دو سال یک بار برگزار می شود و وظیفه اش تعیین سیاست کلی اتحادیه و بررسی گزارشهای ارایه شده درباره وضعیت اتحادیه و تصویب نظامنامه داخلی و انتخاب دفتر اجرایی می باشد .
  2. شورای اداری : بالاترین مقام اتحادیه در فاصله دو کنگره می باشد . از اعضای دفتر اجرایی و رؤای منتخب شعبه ها تشکیل می شود . هر شش ماه یک بار منعقد می شود و تهیه نقشه ها و برنامه های لازم برای اجرای تصمیمات کنگره عمومی به عهده آن می باشد .
  3. دفتر اجرایی : بالاترین مقام در اداره فعالیتهای روزمره اتحادیه است . از یازده عضو که کنگره عمومی انتخاب می کند تشکیل می شود و جلسات آن حداقل هر دو ماه یک بار برگزار می گردد .
  4. مجامع عمومی ( کنگره شعبه ها ) بالاترین مقام در هر شاخه است .
  5. هیأتهای اداری که اداره فعالیتهای هر شعبه به آن واگذار می شود .

در هر کشوری که شمار اعضای اتحادیه از بیست تن تجاوز کند ، شعبه ای از اتحادیه در آنجا تأسیس می شود . مجمع عمومی ( کنگره شعبه ) هیأت اداری را که تابع آن است انتخاب می کند و مقررات آن و نیز مقررات دفتر اجرایی را انجام می دهد .

مأخذ :

  1. الموسوعة الفلسطینیة : الاتحاد العام للأطبأ و الصیادله الفلسطینین ، المجلد اول ، 1984 .