موشاو

از دانشنامه فلسطین


تجمعات مسکونی صهیونیستی است که شکل تعاونی دارند و بر دو نوع است : موشاو شراکتی و موشاو کارگری . موشاو مشارکتی ( شتوفی ) مستعمره تعاونی است که فعالیت اساسی آن کشاورزی است . زمین این موشاو که مال صندوق ملی یهود ( کرین کایمت ) است ، واحد اقتصادی بزرگی که غیرقابل تقسیم بین افراد است را تشکیل می دهد .

تولیدات این موشاو گروهی است و مالکیت نیز در هر چیز اشتراکی است . حتی در خانه هایی که اعضا دور آن ساکنند . بازاریابی برای تولیدات از خلال واحدهای مرکزی صورت می گیرد .

خانواده در موشاو مشارکتی یک واحد تولیدی است . هر خانواده ای مسکن خاصی دارد و دارای بودجه مخصوصی است که براساس تعداد افراد خانواده نه معیار دیگری ، معین می شود . خانواده دارای حق اداره امور زندگی خود و خرج نمودن درآمدهایش آن طور که می خواهد است .

دکتر " آهارون روفین " در سال 1913 طرح ایجاد موشاو شراکتی را پیشنهاد کرد . اولین موشاو از این نوع به نام " چطین " در سال 1936 در الجلیل میانه تأسیس شد و پس از آن موشاو و " مولیدت " در سال 1938 به وجود آمد . تعداد مستعمرات از این نوع در سال 1976 به 42

مستعمره رسید .

اما موشاو کارگری ( موشاو عوفدیم ) یک مجتمع سکونتی کارگری است که متشکل است از مجموعه ای از مزارع که اطراف آنها را مجموعه ای از خانواده ها که به روش خودکفایی کار می کنند فراگرفته است . زمین جزء مالکیت صندوق ملی یهود است و هر خانواده ای دارای منزل خاص خود و قطعه ای زمین است که به صورت انفرادی روی آن کار می کند . اما تأسیسات مرکزی و ابزارآلات و بعضی شاخه های تولیدی به صورت مالکیت عمومی است .

موشاو کارگری از مشکل کار اجرتی رنج می برد . غالبا اعضای آن اقدام به اجاره زمین از کشاورزان عرب و یا یهود کرده و آنها را تبدیل به مالکین غایب می کنند .

اولین موشاو کارگری در سال 1907 ایجاد شد . پس از جنگ جهانی دوم و جدایی لشکر یهودی از سپاه بریتانیا کار در موشاوها افزایش یافت و مستعمرات از این نوع در سال 1948 به 58 مستعمره و در سال 1981 به حدود 420 مستعمره رسید .

مآخذ :

  1. المسیری ، عبدالوهاب : موسوعة المفاهیم و المصلحات الصهیونیة ، قاهره 1975 .
  2. تلمی ، افرام و مناخیم : فرهنگ صهیونیستی ( به عبری ) ، تل آویو 1977 .
  3. عابد ، ابراهیم : موشاف ، القری التعاونیة فی اسرائیل ، بیروت 1967 .