معا ( خبرگزاری - )

از دانشنامه فلسطین


الف - معرفی :

خبرگزاری معا (M . N . A) ، یک خبرگزاری غیردولتی است که در دسامبر سال 2004 تأسیس شد و مقر آن در بیت لحم قرار دارد . این خبرگزاری توسط وزارت خارجه هلند و دانمارک پایه گذاری شد . معا ( ابتدا ) حاصل کار خود را در بهار سال 2005 به صورت اخبار فوری از طریق ایستگاههای تلویزیونی شریک شبکه

تلویزیونی معا که نام آنها در ادامه مطالب ذکر خواهد شد ، منتشر می کرد . معلوم نیست این خبرگزاری دقیقا از چه زمانی ارائه اخبار و مطالب خود را مستقلاً از طریق پایگاه الکترونیکی خویش آغاز کرده اما با مراجعه به آرشیو اخبار این خبرگزاری درمی یابیم که خبرهای مربوط به تاریخ 9/5/2005 و پس از آن را در خود جای داده است و شاید بتوان این تاریخ را زمان آغاز ارائه مطالب معا ، به طور مستقل محسوب کرد .

خبرگزاری معا آن گونه که در بخش معرفی این خبرگزاری ، در پایگاه اینترنتی مربوطه ، آمده است از جدیدترین فناوری های رایانه ای و ابزار تکنولوژیک استفاده و میان اصالت خبرنگاری حرفه ای و تکنولوژی ارتباط ایجاد می کند .

این خبرگزاری ، وابسته به شبکه تلویزیونی معا و یکی از مهمترین پروژه های شبکه مذکور است که در ادامه این نوشتار ، معرفی اجمالی از آن شبکه به عمل خواهد آمد .

خبرگزاری معا ، غالب مطالب خود را به حوزه فلسطین و درگیری اسرائیلی - - فلسطینی اختصاص داده و از این جهت می تواند منبع مناسبی برای دستیابی به اخبار داخلی فلسطین باشد ، به ویژه آنکه این اخبار براساس استانهای فلسطین نیز طبقه بندی شده اند .

اهتمام به اخبار ورزشی و اختصاص بخش جداگانه و قابل توجهی به آن در سایت مربوطه از دیگر ویژگی های این خبرگزاری است . ویژگی دیگر قابل توجه سایت خبرگزاری معا نظرسنجی هایی است که این خبرگزاری در مورد موضوعات مهم فلسطینی برگزار می کند . وجود تصاویر متعدد و متنوع که به صورت موضوعی دسته بندی شده اند را نیز می توان یکی دیگراز ویژگی های معا دانست که چاشنی هنری به سایت مربوطه داده و باعث جذب مراجعه کنندگان به خبرگزاری می شود .

ب - اهداف :

اهداف خبرگزاری معا که توسط این خبرگزاری اعلام شده اند ، عبارتند از :

  1. ارتقاء سطح اطلاع رسانی در جامعه فلسطین و رساندن آن به حد استاندارد جهانی .
  2. ارائه خدمات ( در حوزه ) خبرنگاری حرفه ای به منظور خدمت به جامعه فلسطین و حوزه اطلاع رسانی مستقل و آزاد آن .
  3. تثبیت آزادی بیان ، سرمایه گذاری ( در امر پرورش ) خبرنگاران حرفه ای و استفاده از کارشناسان و قابلیت های علمی ( موجود ) و توان علمی و عملی جوانان ، به منظور توسعه کادر خبرنگاری حرفه ای .
  4. تفکیک میان حرفه خبرنگاری و سیاست و حزب گرایی ، با این استدلال که شهروندان حق دارند به اطلاعات صحیح بدون دخالت عوامل دیگر دست یابند .

از اهداف مذکور ، آنچه جلب توجه می کند ، تأکید بر خبرنگاری حرفه ای و تلاش برای ارتقاء سطح خبرنگاری است . پرورش کارشناسان خبرنگاری حرفه ای و استفاده از کارشناسان و توسعه کادر خبرنگاری حرفه ای نیز اشاره به همین موضوع دارند .

موضوع دیگر آنکه خبرگزاری معا تفکیک حرفه خبرنگاری و سیاست و حزب گرایی را جزء اهداف خود قرار داده و دستیابی به اطلاعات صحیح را حق مردم عنوان کرده است . البته این خبرگزاری هم به دلیل وابستگی مالی که به دولتهای هلند و دانمارک دارد ، ممکن است ناگزیر از رعایت برخی ایده ها و انتظارات دولتهای مذکور باشد .

ج - کادر فنی و اداری :

دفتر اصلی خبرگزاری معا در بیت لحم واقع است و دفتر فرعی آن در غزه قرار دارد . رائد عثمان (Raed Othman)مدیر کل این خبرگزاری است که مؤسس آن نیز محسوب می شود . رائد عثمان به مدت 10 سال ریاست تلویزیون بیت لحم را برعهده داشت . وی علاوه بر مدیریت خبرگزاری ، مدیر کل شبکه تلویزیونی معا نیز است . این خبرگزاری در بیت لحم 31 کارمند تمام وقت دارد که شش نفر آنان به فعالیتهای اجرایی اشتغال دارند . تعداد کارمندان دفتر غزه نسبت به دفتر بیت لحم کمتر است و به هفت نفر محدود می شود و این امر می تواند اشاره ای به این نکته داشته باشد که کانون اصلی فعالیت خبرگزاری در کرانه باختری است نه نوارغزه .

خبرگزاری معا 14 خبرنگار دارد که 12 نفر در کرانه باختری و دو نفر در غزه فعالیت می کنند . 16 عکاس نیز با خبرگزاری همکاری می کنند ، 12 نفر در کرانه باختری ، دو نفر در غزه و دو نفر در اراضی اشغالی 1948 . همه نویسندگان ، گزارشگران و عکاسان

خبرگزاری تحت نظر ناصر لحام ( Nasser Laham ) ، سردبیر خبرگزاری ، فعالیت می کنند .

لحام در گذشته سردبیر مجله " العربی " بود . وی در دو ایستگاه تلویزیونی در بیت لحم نیز فعالیت داشت . لحامقبلاً به عنوان خبرنگار شبکه ماهواره ای لبنان ( NBN ) ، رادیو قطر و خبرگزاری ایران ( Iran News Agency ) بود . وی در حال حاضر ، به عنوان یک عنصر کلیدی در برنامه خبری تلویزیونی که هر روز ساعت هشت صبح از ایستگاه تلویزیونی شبکه معا پخش و طی آن اخبار عصرگاهی عبری ( اسرائیل ) به عربی ترجمه می شود ، فعالیت می کند .

د - بخشهای مختلف سایت اینترنتی خبرگزاری معا :

پایگاه اینترنتی خبرگزاری معا دارای بخشهای مختلفی به شرح زیر است :

1 - اخبار :

در این بخش ، اخبار با ذکر تاریخ و ساعت در حوزه های سیاسی ، اجتماعی ، اقتصادی و فرهنگی ارائه می شوند . غالب اخبار این بخش ، مربوط به داخل فلسطین یا مناسبات فلسطینی - - اسرائیلی است و به همین دلیل ، اخبار خبرگزاری برحسب استانهای فلسطین نیز طبقه بندی شده و قابل دستیابی است .

تعداد اخبار هر روز ، به بیش از 30 مورد می رسد که البته با توجه به آنکه خبرگزاری اعلام کرده است که اخبار را به طور لحظه به لحظه ( دائم ) پیگیری و ارائه می کند ، امکان افزایش آن به بیش از تعداد مذکور فراهم است و فضای خالی در صفحه مربوطه برای این امر وجود دارد . آرشیو اخبار نیز در سایت موجود است که براساس عنوان ( یا موضوع خبر ) و تاریخ و منطقه مربوطه ( استان ) می توان در آن به جستجو پرداخت .

اخبار ارائه شده در خبرگزاری معا ، مربوط به حوزه های مختلف سیاسی ، اقتصادی ، فرهنگی و... می شوند و به موضوعات مرتبط با درگیری های داخلی ، حملات اسرائیلی ها ، احزاب فلسطینی ، سمینارهای داخلی فلسطین و مناسبات اسرائیلی - - فلسطینی می پردازند . رویدادهای داخل اراضی اشغالی 1948 و خبرهای بین المللی نیز بعضا در میان اخبار دیده می شوند اما تعداد آنها اندک است .

2 - آرشیو تصاویر :

در این بخش ، تصاویر مربوط به حوزه های مختلف ارائه شده اند که در کنار هر یک از آنها توضیح مختصری آمده است ، به عنوان مثال برخی از تصاویر متعلق به مقامات سیاسی فلسطین ( در حال سخنرانی ، بازدید از منطقه ای خاص و... ) است . در کنار صفحه مربوط به تصاویر ، آرشیوی وجود دارد که تصاویر را براساس موضوع ، طبقه بندی کرده است .

این موضوعات عبارتند از : اخبار ، ورزش ، سیاست ، فرهنگ ، شخصیتها ، ادیان ( تصاویر مربوط به اماکن مقدس ادیان اسلام ، یهود و مسیحیت و آیین های مربوط به هر یک از ادیان مذکور و... ) ، اقتصاد ( اخبار اقتصادی و... ) و محیط زیست .

در صفحه مربوطه امکان درج موضوع یا عنوان تصویر درخواستی ، با محدود کردن جستجو به استانهای فلسطین نیز وجود دارد .

3 - نظرسنجی :

بخشی از صفحه اصلی سایت خبرگزاری ، به نظرسنجی درباره موضوعات مختلف در عرصه فلسطین اختصاص یافته است . برای آشنایی با موضوعاتی که خبرگزاری در مورد آنها اقدام به نظرسنجی می کند ، عناوین برخی از این موضوعات را ارائه می کنیم ؛ میزان اعتماد به نظرسنجی های فلسطینی ، آتش بس ، وضعیت کارمندان فلسطینی ، چگونگی رهایی از محاصره غربی ها ، ورود قاچاقی اموال ( شامل پول و... . ) به غزه ( توسط دولت ) ، فتح و حماس و پذیرش سند وفاق ملی .

4 - مقالات :

در این بخش ، مقالاتی درزمینه موضوعات داخلی و بعضا خارجی ارائه شده اند . از آنجا که نام اعضای کادر فنی خبرگزاری در سایت مربوطه ارائه نشده است ، معلوم نیست مقالات توسط کادر خبرگزاری نوشته می شود یا دیگران . در برخی از این مقالات هم که نام نویسنده در ابتدا یا انتهای آنها ذکر شده است ، خود نویسندگان ناشناخته اند . تعداد مقالات این بخش ، روزانه حدود شش تا هفت عنوان است که البته حجم برخی از آنها از یک و نیم الی دو صفحه تجاوز نمی کند .

5 - مطالب ترجمه شده :

در این بخش ظاهرا خبرهای خارجی مربوط به فلسطین ترجمه و ارائه می شود . بعضی از خبرها مربوط به اظهارات و سخنان مقامات اسرائیلی است و برخی به دیگر شخصیتهای بین المللی نظیر کوفی عنان مربوط می شود . لازم به ذکر است که منابع اخبار ذکر نشده است .

6 - اخبار ورزشی :

در صفحه اصلی سایت خبرگزاری ، علاوه بر عناوین اخبار معمول ، که بیشتر به حوزه های سیاست ، اقتصاد و... مربوط می شوند ، اخبار ورزشی نیز ارائه شده است . در این بخش ، به عنوان مثال به مناسبت مسابقات جام جهانی فوتبال ، نتایج مسابقات و اخبار مربوطه به تفصیل ارائه شده اند .

به استثنای اخبار مسابقات جام جهانی فوتبال ، بقیه خبرهای ورزشی که در خبرگزاری ارائه می شوند ، بیشتر به داخل فلسطین معطوف است . در بخش مذکور علاوه بر اخبار مربوط به جام جهانی ، مسابقاتی نیز در نظر گرفته شده اند که در قالب سؤالاتی در مورد پیش بینی نتایج مسابقات جام جهانی ارائه می شوند و جوایز مسابقه روزانه 9 هزار شیکل ، به صورت نقدی است که به پنج نفر ( نفر اول پنج هزار و نفرات بعد هر کدام هزار شیکل ) داده می شود .

علاوه بر این یک دستگاه خودرو نیز به عنوان برترین جایزه در نظر گرفته شده است . کسانی که در طول مسابقات ، 10 پاسخ صحیح داده باشند ، در قرعه کشی مربوط به جایزه اخیر شرکت خواهند کرد . خاطرنشان می شود که آرشیو اخبار ورزشی نیز در سایت خبرگزاری موجود است .

ه - شبکه تلویزیونی معا :

شبکه تلویزیونی معا سازمانی غیردولتی است که شامل ایستگاههای تلویزیونی و رادیویی در همه شهرهای اصلی فلسطین بوده و در سال 2002 تأسیس شده است . ایستگاههای مذکور که اسامی آنها ذکر خواهد شد ، قبلاً به صورت مستقل فعالیت می کردند ولی در دوران انتفاضه الاقصی با هدف مقابله با تهدیدات شدیدی که در آن دوره با آن مواجه بودند و به منظور اطلاع رسانی مستقل ، حرفه ای ، شفاف و صحیح با شبکه تلویزیونی معا متحد شدند .

نام ایستگاههای مذکور ، در ذیل ، همراه با نام مدیر و شهر مربوطه و اطلاعات دیگری که در مورد برخی از این ایستگاهها به دست آورده ایم ، ارائه شده است . خاطرنشان می شود که نشانی پستی و اینترنتی ، تلفن ، ایمیل و فاکس هر یک از ایستگاههای مذکور نیز در سایت خبرگزاری معا ( بخش انگلیسی ) موجود است :

1 - تلویزیون الامل :

ایستگاه پخش برنامه ها در الخلیل با مدیریت معتزالکردی (Moutaz Al - kurdi) .

2 - تلویزیون السلام :

ایستگاه پخش برنامه ها در طولکرم با مدیریت عیسی أشقر (Issa Ashkar) . این ایستگاه تلویزیونی در سال 1992 تأسیس شد . ایستگاه مذکور نام خود را از توافقنامه صلحی که با طرف اسرائیلی در سال 1993 صورت گرفت و به امضای یاسر عرفات و اسحاق رابین ، نخست وزیر وقت اسرائیل ، رسید ، اخذ کرد .

3 - تلویزیون النور :

ایستگاه پخش برنامه ها در اریحا با مدیریت عبدالسلام اسماعیل .

4 - تلویزیون پیس ( Pase ) :

ایستگاه پخش برنامه ها در بیت لحم با مدیریت محمد غسان المنیر Mouhamad Ghassan Almonyer)

5 - تلویزیون بیت لحم :

ایستگاه پخش برنامه ها در بیت لحم با مدیریت سمیح صبیه (Sameeh Sbeih) . این ایستگاه در تاریخ 8/2/1996 در بیت لحم کار خود را شروع کرد و بیت لحم ، قدس ، رام الله و برخی از شهرهای اردن را تحت پوشش قرار می دهد . اشاره می شود در پایگاه اینترنتی این ایستگاه علاوه بر اخبار ، سمینارها و... مقالاتی نیز وجود دارد که مربوط به فاصله زمانی بین دسامبر سال 2003 تا

ژوئن 2005 است .

6 - تلویزیون فرح ( Farah TV ) :

ایستگاه پخش برنامه ها در جنین با مدیریت فتحی ناتور (Fathi Natour) .

7 - تلویزیون آموزشی القدس ( AETV ) :

ایستگاه پخش برنامه در رام ا... با مدیریت ایمان بردویل (Ayman Bardawil) . ایستگاه مذکور بخشی از انستیتو رسانه های مدرن گروهی وابسته به دانشگاه قدس محسوب می شود . این انستیتو در سال 1996 توسط یکروزنامه نگار فلسطینی به نام داوود کتاب (Daoud Kuttab) با تشویق رئیس دانشگاه القدس راه اندازی شد .

8 - تلویزیون نابلس :

پخش برنامه ها در نابلس با مدیریت سلیم سویدان (Saleem Swedan) .

9 - تلویزیون قلقیلیه :

ایستگاه پخش برنامه ها در قلقیلیه با مدیریت طارق جباره (Tarek Jbarah) .

مأخذ :

  1. WWW.Maannews.net