مصری ، مشیرعمر

از دانشنامه فلسطین


الف - زندگینامه :

مشیر عمر المصری در سال 1976 در شهر بیت لاهیا در فلسطین اشغالی متولد شد . او در سال 1999 توانست مدرک کارشناسی خود را در رشته شریعت اسلامی از دانشگاه اسلامی غزه دریافت کند و پس از آن موفق به اخذ مدرک کارشناسی ارشد در رشته فقه سیاسی شد . المصری عضو اتحادیه علما در فلسطین ، سخنگوی رسمی جنبش حماس ، استاد دانشگاه اسلامی غزه و عضو مؤسسه خیریه النور در فلسطین است .

مشیر المصری در انتخابات ژانویه سال 2006 با 34 هزار و 560 رأی به عنوان نماینده شمال غزه از فراکسیون " تغییر و اصلاح " وابسته به حماس توانست به شورای قانونگذاری فلسطین راه پیدا کند . المصری فعالیتهای سیاسی و علمی خود را به طور مداوم دنبال کرده و به عنوان یکی از چهره های برجسته حماس مطرح است . او همچنین به عنوان دبیر فراکسیون تغییر و اصلاح فعالیت می کند .

ب - دیدگاهها :

مشیر المصری به عنوان یک فعال سیاسی و سخنگوی رسمی حماس توانسته است دیدگاههای این جنبش را به خوبی منعکس و دیدگاههای شخصی خود را نیز بیان کند . المصری درباره اکثر اتفاقات و جریانات در مورد مسائل فلسطین اظهارنظر کرده است که در زیر به بعضی دیدگاههای او اشاره می شود .

1 - انتخابات :

المصری در مورد مشارکت حماس در انتخابات نکاتی از قبیل مصلحت ملی و انجام تغییر و اصلاح در جامعه فلسطینی را از نظر دور نمی دارد و اذعان می کند که تصمیم حماس برای حضور در این انتخابات مورد تأیید تمامی قوانین و ادیان آسمانی و وظیفه تمام مردم فلسطین است . المصری همچنین در مورد پیروزی حماس ، قبل از انتخابات معتقد بود که مشعل فروزان بیداری اسلامی نه تنها در سرزمینهای اشغالی ، بلکه در جهان اسلام و عرب نیز پرتوافشانی می کند .

المصری با تأکید بر دمکراتیک بودن انتخابات در فلسطین بر این اعتقاد است که یکی از اصول دمکراسی پذیرش نتایج انتخابات است . به نظر او هیچ کسی انحصار اداره یک کشور را در اختیار ندارد و کشور متعلق به تمام افراد آن است .

او این انتخابات را آغاز مرحله ای جدید می داند که مردم فلسطین را به ایجاد دولت وحدت ملی فرا می خواند . از نظر المصری مردم همراهی زیادی با سیاستهای حماس در قبال مقاومت مشروع و دیگر مسائل دارند . او همچنین حضور مردم در انتخابات و شرکت جنبش حماس را به معنی تبدیل حماس به یک نیروی سیاسی برای مقابله با اشغالگران می داند .

2 - حماس :

مشیر المصری با آگاهی از جایگاه و وضعیت حماس در سطح داخلی و منطقه ای که فشارهای زیادی را به این جنبش وارد می سازد معتقد است که حماس از جایگاه مردمی گسترده ای برخوردار است و تلاشهای صهیونیستها و دیگر مخالفان حماس در سطح منطقه ای و بین المللی در مقابل اراده جدی فلسطینیان برای تغییر و اصلاحات ، که حماس بر اساس آن در انتخابات وارد شده است ، شکست خواهد خورد .

از نظر المصری حماس سه اولویت اصلی دارد : یکی استحکام وحدت داخلی به طوری که این وحدت بتواند فلسطینیان را در هر شرایط خطرناکی حفاظت کند ، دیگری استحکام مشارکت سیاسی مردم فلسطین و بالأخره استحکامبرنامه مقاومت به عنوان خط مشی استراتژیک مردم فلسطین در برابر اشغالگری خارجی .

3 - جنبش فتح :

مشیر المصری معتقد است که یک جریان تندرو ،

کودتاچی و مخالف حماس در میان جنبش فتح وجود دارد که یک گروه مزدور بوده و با اخلاق سیاسی و ملی گرایی میانه ای ندارند . از نظر او این کودتاچیان داخلی از خارج هدایت می شوند و هدف ایجاد ناامنی و اغتشاش به کمک شیوه ها و ابزار مبتکرانه وزیر امور خارجه آمریکا را دنبال می کنند .

المصری از موارد ایجاد ناامنی به ترور رهبران حماس اشاره می کند . او اعتقاد دارد که اعتراض مسالمت آمیز با طغیان و گردنکشی تفاوت دارد . المصری همچنین معتقد است که در کنار این جریان تندرو و کودتاچی یک جریان اندیشمند و عقل گرا هم در جنبش فتح وجود دارد و مطرح شدن بیانیه ها و اظهارات متباین و متفاوت از جنبش فتح را به دلیل همین دوپارگی در ترکیب نامتجانس جنبش می داند .

او از رهبران اندیشمند فتح می خواهد که فعالیت گروههای مزدور ، که همان سیاست اشغالگران را دنبال می کنند و به خود اجازه داده اند که رهبران سیاسی مقاومت فلسطین را تهدید به ترور کنند ، محدود کنند .

4 - یهودیت و صهیونیسم :

مشیر المصری معتقد است که یهودیت در قالب یک مذهب و مردمانی با دین یهودی از یهودیت در قالب دولت اسرائیل متفاوت است . به نظر المصری جنگ اصلی ما با دولت اسرائیل است نه دین یهود . هیچ دین و مذهبی ، اشغالگری ، دزدی ، قتل ، غارت و ویرانگری را نمی پسندد و از آنجا که دین اسلام همواره به دین یهود و یهودیان احترام خاصی گذاشته است ، ما نیز به یهودیان احترام می گذاریم و هیچ مشکلی در زندگی کردن در کنار آنها نداریم . دشمن ما صهیونیسم است نه یهودیت .

المصری در مورد ویران سازی کنیسه های اسرائیلی در نوار غزه معتقد است که اسلام به مقدسات ادیان دیگر احترام می گذارد و پیامبر اسلام عدم انهدام کنیسه ها را سفارش می کند ، اما کنیسه های اسرائیی در نوار غزه ، نشانه های اشغالگری بوده و در نتیجه نباید در آنجا اثری از آثار اشغالگری وجود داشته باشد .

5 - اسرائیل :

مشیر المصری معتقد است که جنگ فلسطین و اسرائیل ریشه در تجاوزات صهیونیسم دارد و مردم بی گناه فلسطین فقط در طول همه این سالها مقاومت کرده و همیشه قربانی حملات اسرائیلی ها بوده اند . المصری اعتقاد دارد که حماس و مردم فلسطین قصد دشمن تراشی ندارند ولی اسرائیل یک دشمن واقعی و اشغالگر است .

او بر این اعتقاد است که به رسمیت شناختن اسرائیل و مذاکره با صهیونیستها در دستور کار حماس نیست و این عدم شناسایی تا زمانی که حتی یک قطعه از سرزمین فلسطین در اشغال اسرائیل قرار داشته باشد ادامه پیدا می کند .

او همچنین تأکید دارد که حماس هرگز تسلیم اعمال فشارها برای مجبور کردن این جنبش برای به رسمیت شناختن اسرائیل و چشم پوشی از حقوق و آرمانهای ملی فلسطین نخواهد شد . مشیر المصری معتقد است که هیچ کس حق ندارد نظر و اراده شخصی خود را بر حماس و مردم فلسطین تحمیل کند و همچنین هیچ کس حق ندارد اسرائیل را به رسمیت شناخته و گروههای فلسطینی را به این کار مجبور کند .

6 - مذاکرات و توافقات صلح :

مشیر المصری معتقد است که مردم فلسطین هیچ اعتمادی به اقدامات اسرائیل ندارند و سخن گفتن از گفتگوهای صلح با رژیم صهیونیستی در تفکرات جنبش حماس جایی ندارد و در سند وفاق ملی نیز چنین مسأله ای از حماس خواسته نشده ، بلکه سازمان آزادی بخش فلسطین و رئیس تشکیلات خودگردان را برای انجام مذاکرات با دشمن صهیونیستی موظف کرده و از این رو اصولاً گفتگو با صهیونیستها در حیطه اختیارات دولت فلسطینی نیست . از طرف دیگر المصری به پیمان شکنی های اسرائیلی ها اشاره می کند و بر این اعتقاد است که ملت فلسطین به صلحی که مطابق با شرایط اسرائیلی ها باشد هیچ اعتقادی ندارد به ویژه اینکه این روند در طول سالهای متمادی جز اشغالگری و گسترش عملیات شهرک سازی ، ارمغان دیگری برای مردم فلسطین نداشته است .

7 - مقاومت و عملیات شهادت طلبانه :

مشیر المصری در میان دیدگاههای خود تأکید ویژه ای بر مسأله مقاومت دارد او معتقد است که مسأله اصلی ، اشغال سرزمین فلسطین است . پس مقاومت طبق حقوق طبیعی و تمام مقررات بین المللی ، مشروع و قانونی است و تا پایان اشغالگری و آزادی سرزمین فلسطین از چنگال صهیونیستها ادامه خواهد داشت .

به اعتقاد المصری ، همان طور که مقاومت در برابر بیگانگان ، در سایر نقاط دنیا حتی در اروپا و سایر کشورها ، امری طبیعی است ، مردم فلسطین حق خود می دانند که از خود دفاع و دشمنان و متجاوزان را از سرزمینشان بیرون کنند . المصری معتقد است که دولت در همه حال ، از مقاومت حمایت کرده و اظهارات کسانی که مقاومت را محکوم و آن را اقدامی جنایتکارانه و پست و تروریستی می دانند را به شدت تقبیح می کند .

المصری در مورد ادامه مقاومت معتقد است که حماس تا نابودی کامل رژیم صهیونیستی یا اخراج آن از سرزمینهای فلسطینی به مقاومت ادامه می دهد .

المصری عملیات شهادت طلبانه مردم فلسطین را پیامی به دشمن صهیونیستی می داند . از نظر او عملیات شهادت طلبانه و مجاهدتهای مبارزان فلسطینی ، دشمن اسرائیلی را به عقب نشینی از نوار غزه وادار کرد و درسی فراموش نشدنی به این دشمن داد .

8 - حزب ا... لبنان :

المصری مقاومت حزب ا... لبنان را در راستای مقاومت مردم فلسطین می داند و معتقد است که هدف از مقاومت دو ملت فلسطین و لبنان ، راندن اشغالگران و نیز آزادی اسرای دربند زندانهای صهیونیستی است . المصری بر این اعتقاد است که اسرائیل در مقابل لبنان شکست سختی خورده و در حال حاضر با تشکیل کمیته های مختلف تحقیق ، علل شکست خود در برابر موشکهای حزب الله و قسام را مورد بررسی قرار می دهد .

مآخذ :

  1. مرکز اطلاع رسانی فلسطین ، ( 16/1/1385 ، 9/9/1384 ، 2/7/1385 ، 24/5/1384 ، 20/5/1385 ) .
  2. دنیا الوطن ، ( 3/10/2006 ) .
  3. بولتن رویداد و گزارش فلسطین ، مؤسسه تحقیقات و پژوهشهای سیاسی علمی ندا ، شماره 42 ، شماره 78 14/9/1385 ) .
  4. www. arabdecision.org/show_cv_3_6_1_1_1_ 577738279.html
  5. www.voltairenet.org/article/35012.html
  6. www. reliefweb. int/rw/rwb. nfs/db900SID/DPAS-6KAEZK? Open Document
  7. www. rasad. ir/farsi/news/index.aspx? action=4$$idNews=1090
  8. www.voltairenet.org/article/35012.html