مجمع عمومی سازمان ملل متحد ( مسأله فلسطین در - )
بعد از اینکه مجمع عمومی سازمان ملل متحد در دور دوم عادی خود ( سپتامبر - دسامبر 1947 ) قطعنامه شماره 181 خود در مورخ 29/11/1947 ویژه تقسیم فلسطین را صادر نمود ، در دوره استثنایی ویژه دوم خود ( آوریل - مه 1948 ) و در دوره عادی سوم ( که در دو دوره و زمان : اولی از سپتامبر تا دسامبر 1948 و دومی در ماه مه 1949 تشکیل شد ) مجموعه ای از قطعنامه هایی را که متعلق به بیت المقدس تعیین میانجی بین المللی و ایجاد کمیته توفیق و ایجاد صندوق خاص برای پناهندگان فلسطینی و قبول اسرائیل به عنوان عضو سازمان ملل متحد را نیز صادر نمود .
در دوره چهارم مجمع عمومی ( سپتامبر تا دسامبر 1949 ) درج قضیه فلسطین بر روی جدول فعالیتها به شکل ذیل به تمام رسید :
1 - فلسطین :
گزارش از فعالیتهای کمیته سازمان ملل متحد برای رسیدگی به فلسطین و بازگرداندن آن و یا اعاده وطن به پناهندگان فلسطین و پرداخت غرامت به آنها .
2 - کمک به پناهندگان فلسطینی :
مجمع عمومی سازمان ملل در این دوره همچنین آژانس سازمان ملل متحد برای کمک به پناهندگان و اشتغال آنها در خاورمیانه " را تشکیل داد . سپس مجمع عمومی در دوره ششم عادی خود قضیه فلسطین را بر طبق جدول اعمال خودش به شکل زیر ترسیم نمود :
- گزارش کمیته سازمان ملل متحد برای رسیدگی به فلسطین
- کمک به پناهندگان فلسطین : گزارش مدیر آژانس سازمان ملل متحد برای کمک و اشتغال پناهندگان
فلسطینی و گزارش کمیته مشاورتی آژانس . در متن قطعنامه ای که در مورد بند خاص کمیته رسیدگی به فلسطین آمده است اشاره می کند به اینکه بر کمیته است که گزارشهای خود را به دبیرکل سازمان ملل متحد تحویل دهد . تا در دوره خود در میان اعضای سازمان ملل متحد توزیع نماید .
از آنجایی که گزارش به صورت مستقیم تحویل داده نمی شود از طرف کمیته به مجمع عمومی در جدول اعمال این بند خاص ساقط گردید و آن بند خاص بود که در خلال آن قضیه فلسطین را مورد تجزیه و تحلیل قرار می دادند . همچنین در دوره های بعدی مجمع عمومی نیز بجز بند مخصوص کمک به پناهندگان ، نبود چیز دیگری مشاهده نگردید . هیأت نمایندگی عربی در دوره هفتم ( اکتبر - دسامبر 1952 ) تلاشهای گسترده ای را برای پیشنهادی جهت گنجاندن بند مستقلی به عنوان " قضیه فلسطین " انجام داده اند و در این امر پیروز شدند و لکن از نتایج آن ترس داشتند چون مطمئن نبودند که بتوانند به قطعنامه مناسبی دسترسی پیدا نمایند ، چیزی که منجر به گنجاندن بند مورد یاد شده بدون صدور قطعنامه گردید .
هنگامی که مجمع عمومی دوره عادی هشتم خود را منعقد نمود ( سپتامبر - دسامبر 1953 ) بند مربوط به قضیه فلسطین بر جدول اعمال ظاهر نگردید و قضیه فلسطین بر این منوال ادامه یافت . در نتیجه جنگ 1973 کشورهای عربی و دولتهای طرفدار جنبش عدم تعهد و دولتهای سازمان کنفرانس اسلامی و دولتهای سوسیالیستی و دولتهای دوست دیگر توانستند بند مخصوص به قضیه فلسطین را بر جدول اعمال جمعیت اعمال در دوره نهم و دهم خود ، بگنجانند . ( سپتامبر - دسامبر 1974 ) مثل بند مستقل از بندهای دیگری که دارای ارتباطی به قضیه فلسطین می باشد .
مجمع عمومی در این دوره دو قطعنامه مهم یکی در مورد حقوق ثابت ملت فلسطین ( شماره 3236 و تاریخ 22/11/1974 ) و دیگری مبنی بر دعوت " سازمان آزادی بخش فلسطین به عنوان نماینده ملت فلسطین به شرک کت در بحث های جلسات مجمع عمومی در مورد قضیه فلسطین ( قطعنامه شماره 3210 و تاریخ 14/10/1974 ) .
همچنین مجمع عمومی از سازمان آزادی بخش فلسطین مرکز مراقبت در نزد مجمع عمومی سازمان ملل متحد و کنفرانسهای بین المللی که تحت نظارت آن یا تحت
نظارت هیأت بین المللی تابع آن جمعیت منعقد می گردد شرکت کند . ( قطعنامه شماره ی 3237 تاریخ 22/11/1974 ) .
مآخذ :
- جدولهای فعالیتهای مجمع عمومی سازمان ملل متحد .
- مجموعه قطعنامه های مجمع عمومی سازمان ملل متحد .