عزون ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


شهرکی عربی است که در فاصله 24 کیلومتری جنوب جنوب شرقی طولکرم قرار دارد . در همین فاصله از قلقیله قرار گرفته که در غرب عزون واقع است .

راههای فرعی دیگران آن را به روستاهای کفر ثلث ، جیوس ، حیله ، دیراستیا و کفرلاقف مرتبط می کند . دو مزرعه عسلة و النبی الیاس نیز به زمینهای زمینهای روستای عزون منظم شده است .

عزون در دورترین طرف شرقی دشت ساحلی میانی در دامنه های غربی کوههای نابلس ، ایجاد گردید و ارتفاع آن بین 275 - - 250 متر بالاتر از سطح دریاست . زمین آن در طرف غرب سراشیبی دارد جایی که رود عزون از جهت غربی روستا به طرف غرب سرازیر می شود .

عزون شامل خانه های ساخته شده از سنگ و سیمان است و به شکل مجتمع از خانه هاست که بین هر گروه از

خانه ها یک خیابان اصلی است و هر گروه خانه یکی از مناطق مسکونی روستاست . نقشه آن به شکل ستاره است چون ساختمانها در مسیر رشد خود به موازات راههای فرعی از روستا به طرف روستاهای مجاور ، پیشروی دارند .

شورای روستایی عزون کارهای اجرایی روستا را انجام می دهد و سعی در بیشتر کردن آب و برق و ایجاد خدمات عمومی و امکانات دارد .

عزون دارای مسجد بزرگی در طرف شمال غربی است و محلات تجاری در اطراف آن گسترده است . در آن چهار مدرسه برای پسران و دختران وجود دارد که شامل مراحل مختلف آموزشی است .

روستا در آب آشامیدنی خود بر آب باران و چاهها تکیه دارد که در سالهای اخیر حفر شده است . خرابه الخراب در جنوب عزون قرار دارد و مساحت روستا بیش از 350 جریب است .

مساحت زمینهای عزون 496,23 جریب است که زمینهای عسلة و النبی الیاس در آن قرار دارد . در زمینهای عزون حبوبات و انواع و بعضی از درختان و سبزیجات کشت می شود . درختان زیتون در میان درختان میوه بیشترین جایگاه را به خود اختصاص داده اند . باغهای زیتون در تمام اطراف روستا مخصوصا در طرف غربی آن وجود دارد .

زراعت آبیاری و باغها ، بر آبهای باران - - علاوه بر آب بعضی از چاهها - - تکیه دارد .

در سال 1922 در عزون در حدود 700 نفر زندگی می کردند تعداد ساکنان آن در سال 1931 به 944 نفر رسید که در 218 باب منزل سکونت داشتند . تعداد ساکنان در سال 1945 به 190,1 نفر رسید که در آنها ساکنان دو مزرعه عسلة و النبی الیاس نیز قرار داشتند .

در سال 1961 تعداد ساکنان عزون به 096,2 نفر رسید در سال 1980 تعداد آنها 5000 نفر برآورد شد . این ساکنان از نظر اصل و ریشه به روستاهای یطاوالسموع ، الظاهریه در شهرستان الخلیل و دیرسودان در شهرستان رام الله ، برمی گردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. نقشه فلسطین : مقیاس000,1501 ، تابلو طولکرم .