شهدای الاقصی ( گردانهای - )
گردانهای شهداءالاقصی ، شاخه نظامی جنبش فتح است . جنبش فتح که مبارزه مسلحانه را به عنوان استراتژی ملت فلسطین معرفی و بر آن تأکید می کرد در ابتدا نیروهای العاصفه به فرماندهی افرادی چون یاسر عرفات ، ابویوسف النجار ، ابوعلی ایاد ، ابوصبری و ابوماهر غنیم را بنیان نهاد و به تدریج زمینه برای ظهور شاخه های نظامی جدیدی شامل الفهود الاسود ( ببرهای سیاه ) ، صقور فتح ، ارتش ملی ، گردانهای العوده و... مهیا شد و سرانجام در سال 2000 گردانهای شهداءالاقصی تشکیل شد و با انجام یک سری عملیات برنامه ریزی شده شامل قتل فرماندهان نیروهای اسرائیلی در الخلیل ، بیت لحم و درگیری مسلحانه با نیروهای اسرائیلی توانست جایگاه خود را تثبیت کند .
گردانهای شهداء الاقصی دارای شاخه ها و تیپ های مختلفی همچون گروههای شهید ایمن جوده و شهید خالد حامد ، یگان شهید مجدی الخطیب ، یگانهای استشهادی نبیل مسعود و... است .
محتویات
الف - رویکردهای نظامی و سیاسی :
مهمترین رویکردهای نظامی و سیاسی گردانهای شهدای الاقصی عبارتند از :
1 - اصل تداوم مبارزات مسلحانه تا تحقق آرمانهای فلسطینیان :
جنبش فتح از همان ابتدا بر حق سیاسی ملت فلسطین و مبارزه مسلحانه تأکید ویژه ای داشت اما به تدریج استراتژی خود را تغییر داد و سیاست را جایگزین مبارزه با اسرائیل کرد . با این وجود ایدئولوژی گردانهای شهداءالاقصی در زمینه مبارزه مسلحانه تغییری نکرد .
زکریاالزبیدی فرمانده گردانهای مذکور در رابطه با حملات مسلحانه اظهار می دارد سلاح نباید در هیچ زمانی بر زمین گذاشته شود زیرا به منزله شرف و آبروی حاملش به شمار می رود .
گردانهای شهدای الاقصی تنها در صورتی حملات مسلحانه خود را متوقف می سازند که یک دولت مستقل فلسطینی تشکیل شود ، همه اسرا آزاد شوند ، آوارگان به سرزمین خود بازگردند و آرمانهای فلسطینی محقق شود .
2 - عدم اعتماد به اسرائیل :
گردانهای شهدای الاقصی برخلاف سران جنبش فتح ، به اسرائیل و مذاکره با آن ، چندان خوشبین نیستند و معتقدند تا زمانی که یک دولت مستقل فلسطینی به مرکزیت قدس تشکیل نشود نمی توان به دشمن صهیونیست اعتماد کرد و باید به مقاومت و مبارزه تا پایان اشغالگری ادامه داد .
گردانهای مذکور معتقدند که هرگونه مذاکره و امضای توافقنامه با اسرائیل صرفا می تواند موجب ایجاد یک آرامش موقت شود و تا زمانی که ذات و شاکله دولت اشغالگر عوض نشود شاهد هیچ گونه تغییرات بنیادین نخواهیم بود .
3 - موضع گیری نسبت به دولت حماس :
بیش از 95 درصد نیروهای گردانهای شهدای الاقصی ، نیروهای تشکیلات خودگردان نیز محسوب می شوند و لذا طبیعی است که گردانهای مذکور همچون جنبش فتح با جنبش و دولت تحت رهبری حماس تعارضاتی داشته باشند و نسبت به تشکیل دولت توسط حماس ، واکنشهای منفی از خود نشان دهند .
ب - فعالیتها :
گردانهای شهدای الاقصی از زمان تشکیل تاکنون به طور مستقل یا به صورت مشترک با شاخه های نظامی سایر گروههای فلسطینی هزاران عملیات نظامی را ترتیب داده اند که غالبا شامل پرتاب موشک به اراضی اسرائیل بوده اما برخی از آنها نیز عملیات استشهادی بودند .
طبق آماری که در سایت گردانهای شهداء الاقصی درج شده است ، این گردانها از تاریخ 3/4/2006 الی 30/4/2006 ، 65 عملیات نظامی را به طور مستقل و مشترک با سایر شاخه های نظامی برنامه ریزی کرده و 120 موشک از انواع مختلف از جمله موشک موسوم به شهاب3 که صرفا یک تشابه اسمی با موشکهای ایرانی دارد ، الفاتح یاسر ، القعقاع ، اقصی2 ، اقصی207 ، هاون ، آرپی جی ، اقصی107 ، قدس3 ، کرامه ، اقصی3 و الغدیر2 به سوی اسرائیل پرتاب کرده است ، اما باید توجه داشت که این موشکها فاقد قدرت تخریب کافی برای ضربه زدن به اسرائیل بوده اند .
علاوه بر انجام عملیات موشکی ، این گردانها نسبت به حوادث سیاسی جاری در فلسطین نیز با صدور بیانیه هایی مواضع خود را اعلام می کند . به عنوان نمونه این گردانها با صدور بیانیه مشترکی ، همراه با گردانهای شهید احمد ابوالریش و ناصر صلاح الدین ، اظهارات اخیر ابومازن در مورد به رسمیت شناختن رژیم صهیونیستی را محکوم کردند .
ج - تشکیلات و فرماندهان برجسته :
گردانهای شهداءالاقصی به دلیل دارا بودن شاخه ها و انشعابات متعدد دارای فرماندهان نظامی بسیاری است . از مهمترین این فرماندهان که به نقل از روزنامه اشتوتگارد نیوز آلمان ، در فهرست ترور اسرائیل نیز قرار دارند ، عبارتند از : خضردیان ، محمد حجازی ، مصطفی الکحلوت ، محمود النادی ، جهاد جحجوع ، احمد خمیس ، سالم ثابت ، سعید الغامودی ، یاسرالخطیب ، منذر محسن ، نافذ الوالحسن و...
مآخذ :
- روزنامه القدس ( 19/6/2005 )
- مرکز اطلاع رسانی فلسطین ( 24/9/2006 )
- روزنامه الایام ( 11/12/2005 )
- www.kataebaqsal.com/arabic/modules.php? nam=kataeb
- www.kataebaqsal.com/arabic/modules.php %3Fanme%3Dfiles%26get...