سیله الحارثیة ( شهرک - )

از دانشنامه فلسطین


شهرکی عربی است که در 10 کیلومتری شمال غرب شهر جنین قرار گرفته است . به وسیله راه آسفالته به آن شهر متصل است . همچنین به وسیله راههای شوسه ای با روستاهای مجاور مانند یامون ، تعنک ، وعانه ، عانین و عرقه مرتبط می شود .

شهرک سیله الحارثیه در منطقه ناهمواری از دامنه شمالی کوههای نابلس ساخته شده و بر دشت مرج ابن عامر مشرف است . بلندی آن از سطح دریا بین 130 الی 160متر است . شیب زمینهایش به سمت شمال به طرف دشت مرج است به طوری که دره جاموس از غرب شهرک گذشته و سپس به سمت شمال شرق منحرف می شود . زمینهای جنوب شهرک 195 متر از سطح دریا ارتفاع دارد و در سمت شمال از شیب آن کاسته می شود و به بلندی 130 متر از سطح دریا می رسد .

خانه های سیله الحارثیه از سیمان و سنگ ساخته شده است . طرح آن طولانی شکل از شمال به جنوب امتداد دارد . این شهرک در سالهای اخیر گسترش پیدا کرده و ساختمانهایش در تمامی جهات به ویژه به موازات راههای فرعی شهرک امتداد یافته است . گسترش شهرک در سمت غرب و شمال غرب به وضوح دیده می شود .

مساحت شهرک از 80 جریب در سال 1945 به بیش از 300 جریب در سال 1980 افزایش یافته است .

این شهرک دارای شورای محلی است که امور اجرایی آن را اداره می کند از قبیل بازگشایی خیابانها و مدارس و آب رسانی و برق رسانی و احداث اماکن عمومی . این شهرک دارای یک مسجد و چهار مدرسه پسرانه و دخترانه برای مرحله ابتدایی و متوسطه می باشد . دارای تعداد زیادی فروشگاههای تجارتی و یک درمانگاه است . همچنین زیارتگاه شیخ حسن در شمال شرق آن واقع است .

مردم از آب باران و در صورت کمبود باران از آب چاههای موجود در تپه تل الذهب که به فاصله یک کیلومتری روستا است استفاده می کنند .

مساحت زمینهای سیله الحارثیه در حدود 8931 جریب است که 54 جریب آن متعلق به راهها و دره ها است . حبوبات و سبزیجات و درختان باردار در زمینهایش کشت می شود و زیتون آن معروف است و بیشترین محصولات زردآلو در این شهرستان به عمل می آید . همچنین بادام ، سیب ، انگور ، انجیر و غیره در زمینهای شهرک کشت می شود .

درختان باردار بجز سمت جنوب شرق آن که مملو از درختان جنگلی است اطراف این روستا را فرا گرفته اند . این محل برای چرای دام نیز مورد استفاده قرار می گیرد . کشاورزی بر بارندگی که سالیانه به میزان کافی می بارد متکی است . سیله الحارثیه به خاطر قرار گرفتن در منطقه نوار آتش بس ، قسمتی از زمینهایش را در سال 1949 از دست داد .

ساکنان در کنار کشاورزی به امر بازرگانی و صنعت مانند صنعت شیر نیز می پردازند . تعداد زیادی از اهالی این شهرک در منطقه خلیج فارس به کار مشغول هستند و پول هایشان را برای به کارگیری در پروژه های اقتصادی و عمرانی برای اقوام خویش در شهرک می فرستند .

تعداد جمعیت سیله الحارثیه از 1041 تن در سال 1922 به 1259 تن در سال 1931 افزایش یافت . در آن هنگام در 295 خانه به سر می بردند . تعداد جمعیت آنان در سال 1945 در حدود 1860تن برآورد شد . در سال 1961 تعداد آنان به 2566 تن رسید و در سال 1981 تعداد آنان در حدود 5500 تن برآورد شد .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 3 ، ق 2 ، بیروت 1971 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه : 000,501 ، تصویر سیله الحارثیه .