سلبیت ( روستای - )

از دانشنامه فلسطین


روستای عربی است . در جنوب شرقی شهر رمله واقع شده و به وسیله راه شوسه ای به طول چهار کیلومتر با راه اصلی قدس - - یافا مرتبط می شود . همین راه به روستای قباب واقع در غرب سلبیت منتهی می شود و راههای باریک دیگری این روستا را با روستاهای بیت شنه ، عمواس ، بیر معین و بیت نوا مرتبط می ساخت .

روستای سلبیت برای تپه ای به ارتفاع 240 متر از سطح دریا در دامنه غربی کوههای رام الله ساخته شده است و دره سراجه از قسمت جنوبی زمینهای آن می گذرد . این دره قبل از پیوستن به دره سکه به نام رود غوار خوانده می شد و یکی از آبریزهای رود بزرگ بود که با پیوستن به رودخانه صرار به دریای مدیترانه می ریزد .

خانه های سلبیت از خشت و سنگ ساخته شده و در مرکز روستا متمرکز بودند . جایی که مسجد و بازار کوچک و دبستان ( در سال 1947 تأسیس یافت ) روستا وجود داشت .

رشد عمرانی روستا به موازات راههای فرعی امتدادیافته است . مساحت این روستا در اواخر دوران قیمومیت به 31 جریب می رسید . در این روستا یک چاه آب آشامیدنی وجود داشت .

مساحت زمینهای سلبیت در حدود 6111 جریب بود که همگی آنها در مالکیت صاحبان عرب آن قرار داشتند و در حدود شش جریب آن به راهها و دره ها اختصاص داشت . زمینهای کشاورزی در قسمت شرق و شمال و غرب سلبیت قرار داشت و باغهای درختان پربار در سمت شمال روستا متمرکز بود .

انواع حبوبات ، انگور ، انجیر ، بادام و زیتون از مهمترین تولیدات کشاورزی این روستا به شمار می رفت . کشاورزی بر آب باران متکی بود ، همچنین در زمینهای روستا علفزارهایی وجود داشت که برای دامپروری مناسب بودند .

شمار ساکنان سلبیت در سال 1922 در حدود 296 تن بالغ شد و در سال 1931 به 406 تن افزایش یافت که در 71 خانه زندگی می کردند تعداد ساکنان روستا در سال 1945 در حدود 510 تن برآورد شده است صهیونیستها در سال 1948 به سلبیت تجاوز کردند و ساکنانش را آواره ساختند و روستایشان را ویران کرده و مهاجرنشین " شعلفیم " را در سال 1951 در زمینهای آن احداث کردند .

مآخذ :

  1. دباغ ، مصطفی مراد : بلادنا فلسطین ، جلد 4 ، ق 2 ، بیروت 1972 .
  2. نقشه فلسطین : اندازه : 000,501 ، تصویر لد .